Upíří rytíř 1

Upíří rytíř 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403169/bmid_requiem-upiri-rytir-kniha-prvni-dwT-403169.jpg 4 93 20

Requiem série

1. díl >

Velké vydání nádherně malované komiksové série! Tři díly v jedné knize! Když se člověk probudí v pekle, začne přemýšlet, jestli byl opravdu tak dobrý člověk, jak si myslel. Právě to se přihodilo německému vojákovi Heinrichu Augsbergovi, který roku 1944 umírá na východní frontě. A než se stačí smířit se svou smrtí, je v pekle a je včleněn mezi vládnoucí elitu, Upírské rytíře.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Requiem: Chevalier Vampire 1-3 (Resurrection, Danse Macabre, Dracula) , 2000


více info...

Přidat komentář

Morbidus
28.03.2023 3 z 5

První, co u této knihy (potažmo celé komiksové série) nadchne, je jednoznačně vizuál. Celá ta bizarní gothičnost, volba barev a odevšad dýchající temnota je naprostá paráda! Do toho ještě předimenzovaně supersilní macho hrdinové a oblinami kypící ženštiny v brnění chránícím vše mimo životně důležitých orgánů... jinde bych kroutil hlavou, ale sem to prostě patří. Skoro to vypadá na komiks, který si mé hříšné srdéčko parádně užije. Ovšem to by kresba nesměla odvádět většinu práce. Pokud se totiž zaměřím na kostru děje, mimo působivý vizuál a snahy aby to vypadlo drsně a chytře, toho moc nezůstává.
Samotný příběh začne upadat poměrně brzy. I když zprvu vše vypadá nadějně, s každým novým a novým a novým a novým (...) nápadem je utloukána jakákoli předchozí myšlenka. Zvraty kolem hlavního hrdiny vše spíše zamlžují (a to ani tak nic nevíme), což spolehlivě zlikviduje i tu poslední špetku sympatií (lidskosti?) kterou by vůči němu čtenář mohl pociťovat. Ono by se vlastně dalo říct, že příběh selhává právě proto, že funguje tak, jak bylo plánováno - jako pekelná přehlídka lidského zla v karikovaných podobách. I svět Pekla se zprvu zdá zajímavý; minimálně dokud se čtenář nezamyslí nad detaily a nedojde mu, nakolik si jeho pravidla protiřečí. A jelikož se Requiem podle všeho objeví i v dalším svazku, závěrečný cliffhanger mě nemůže nalákat. Ach jo.
Nehledáte-li nic náročného, tento komiks plný bohaté temné fantasie vás zaujme.

LordSnape
27.07.2022 4 z 5

Tohle mě bavilo. Příběh není nic originálního ani převratného, ale má to zajímavé postavy, hlavní hrdina je správně rozpolcený, jsou tu narážky na sadismus i masochismus a kresba je naprosto nádherná.


Roscata
19.01.2022 5 z 5

Upíří rytíř mě na první pohled zaujal svojí obálkou, když jsem ho pak ale otevřela, lehce jsem se zděsila. Po grafické stránce se mi zdál tak trochu šílený a divoký a tak jsem si myslela, že to nebude lehké čtení. Nakonec to tak ale nebylo. K příběhu totiž text i kresba krásně pasují a doplňují se.
Nemyslím si, že by byl Upíří rytíř pro každého. Když totiž pominu kresbu, tak už samotný příběh může někomu připadat až moc. Ten se totiž točí okolo německého vojáka Heinricha Augsberga, který zemře na východní frontě a znovuzrodí se jako Upírský rytíř, což je vládnoucí elita tohoto pekelného světa. Navíc tento svět funguje na obrácených principech. Tudíž čím menší hříchy, tím větší trest, a čím větší zlo, tím větší zásluhy. Takže si dokážete představit co asi Heinrich musel spáchat za činy, aby se znovuzrodil jako Upíří rytíř.
Je to celé postavené na hlavu ale originální a mě to baví. Jsem zvědavá jak bude Heinrichův příběh pokračovat.

IG: zrzi_cte

fvalek
18.10.2021 5 z 5

Tuhle knihu jsem dva měsíce odkládal a nechtěl ji vůbec číst, protože se mi zdálo neskutečně divoká, konkrétně kresbou a texty. Bylo to takové nepřehledné a přehlcené... Ale během čtení se nakonec ukázalo, že to je vážně zajímavá a dost poutavá kniha. Hlavní předností je ale originalita. Kde se totiž můžete dočíst o nacistovi, který se znovuzrodí jako upír, navíc žije ve světě, kde je vše naopak. Čím menší hříchy, tím větší trest, a čím větší zlo, tím větší zásluhy. V tomhle ohledu pro mě byla kniha naprosto šílená, ale rozhodně v dobrém. Navíc mě osobně celý tenhle satanismus a věčné zlo nijak nepohoršuje, takže tomhle za jedna.

Samotná postava Heinricha je hodně dobrá, trošku pracuje se čtenářem tím, že se nám jeho hříchy postupně vyjevují, takže máme šanci si ho oblíbit ještě v té lepší verzi, to nejhorší zjistíme až ke konci, zároveň se ale v Předpeklí prezentuje jako ten hodný, s kodexem, takže je to postava, která je sice antihrdina, ale dokáže zaujmout. ten jeho upírský kamarád taky působí fér, ale zbytek, no to je sebranka a vytváří tam krásný kontrast a stranu "dobra" a "zla", takže je jasné, komu fandit.

Zajímavé je ale hlavně prostředí, celý ten svět je zajímavý a vtipný. Ty relikvie, stvoření, démoni. Kostnice Démonská, to je prostě geniální. Navíc pozadí a příběhy postav - nacisti, Židé, jeptišky a vědátoři, ghúlové a přízraky, vlkodlaci, kteří měli zatím takový krátký úvod. Myslím, že to je pořádně našlápnutá série, která v dalších dvou dílech udělá pěknou podívanou a rozhodně se už nenechám odradit.

RaptoR
31.08.2021 5 z 5

Stačí prolistovat knihou, abyste byli mírně znejistěni.... Ale stačí přečíst prvních pár stánek a svět, který Patt Mills vytvořil, vás rozhodně dostane. Za mě plný počet, byť tam jsou samí pekelníci a ghúlové. Fuj peklo!

666Jitka
11.08.2021 5 z 5

Vynikající grafická práce, spousta úchvatných temných stvoření a impozantních pekelných míst, zajímavý námět, nechybí napětí, akce, ale místy také humor - vše, co mám ráda, komiks jsem si užila a těším se na druhý díl.

sarka9190
13.08.2020 5 z 5

Nadšení po grafické i obsahové stránce. Prostě zábava a pastva pro oči. Komiks si na nic nehraje, stačí si prolistovat v obchodě pár stránek a máte přehled, co Vás čeká. Rozebírat zde filosofické teze, má zhruba stejný význam, jako koumat nad obsahem komiksu Lobo se z-vrací. Hledala jsem černý humor, akci a zábavu a přesně to jsem dostala.

Hadati
04.08.2020 3 z 5

Tenhle komiks mi přišel tak moc jiný, až si nejsem jistý, nakolik se mi líbil. Nebyl to zrovna můj šálek kávy. Kresba je celkem zajímavá, ale dost ponurá, protože hlavní barvou komiksu je barva krvavá. K hlavnímu hrdinovi si pak můžete jen složitě vypěstovat větší sympatie, protože je to upír vysávající své oběti, a navíc byl ve svém předchozím životě esesák. Aby byl alespoň nějak sympatický, tak mu autor komiksu dal do vínku jakýsi druh cti, kterého se hrdina jakžtakž drží. Pokud jste tedy unavení klasickými hrdiny bez bázně a hany, nebo i méně obvyklými hrdiny, kteří nejsou tak svatí, ale někde uvnitř je v nich ukryté dobro, tohle byste měli zkusit.

BroDan
14.07.2020 5 z 5

Requiem je kniha, ktorá ma nadchla po všetkých svojich stránkach. Kresba je úžasná a jedinečná, originálne a dalo by sa povedať nevšedné je aj samotné rozloženie okienok, naozaj pekelný vizuál, ktorý mi všetkým tým latexom, bodcami a reťazami mierne pripomína Hellraisera. Dej a samotné poňatie pekla je plné originálnych a zaujímavých nápadov, či už rozdelením do niekoľkých rás alebo opačným tokom času. Samozrejme v komikse tohto žánru nechýbala ani ľahká erotika, ktorá je len veľkým plusom. Za mňa 5/5*, nemám čo vytknúť.

jan14s
09.06.2020 5 z 5

Kresba je absolutně úchvatná. Velmi se mi líbilo uspořádání jednotlivých okýnek příběhu, i když občas jsem se v nich ztrácel. A gotika k tomuto příběhu krásně zapadá.
Děj je trošku zmatený, úplně si nejsem jist o co přesně v něm jde. Hlavní myšlenka je jasná, Romeo a Julie v pekle, nicméně to ostatní kolem mi zatím moc nesedí. To se snad, ale postupně vyjasní v dalších dílech. Určitě tomu dám šanci.

michal3736
14.04.2020 5 z 5

Luxusní záležitost...naprostá dekadence a kresba je úžasná.

Candide
19.01.2020

Něco šíleného!

Lenka.Vílka
14.01.2020 5 z 5

Hodně dlouho jsem přemýšlela, zda si knihu přečíst. Ano, kresba je nádherná, ale nevěděla jsem, zda je pro mě i děj. Dokud jsem dnes knihu nevzala do ruky. A dokud jsem neprolistovala. Hned jsem věděla, že tohle si přečtu. A dobře jsem udělala!

Už jenom ten formát (a pevná vazba, klasická bez přebalu, která při čtení stejně jenom překáží). Nejde jenom o to, že takhle vyniknou ty kresby na celou stránku. Ale celý je to takový...no, sorry za ten výraz...super. Věděla jsem hned, že tohle přečtu na jeden zátah. Jasně, každou stránku jsem si prohlížela jako svatej vobrázek. Ale dnes je prací den. A mě když pere pračka, já odpočívám :D díky za to!

První kniha: Vzkříšení
Podle náhledů do knihy jsem měla jistá očekávání, ale pravdou je, že na to co jsem potom držela v ruce, mě nemohlo připravit vůbec nic. První kniha je sice úvod (co a jak), ale je pravda, že kdybych si nepřečetla o čem to je z knihy, totálně se ztratim. Všeho je tam hodně. Děje, barev, krve, oken na jedné straně, aby na druhé straně následovala kresba přes dvojstranu. (Takže na jedné straně budete dlouho a ty orgie si vychutnáte.) Třeba pohled na Necropolis! To jsme si slintla. Kresba je kapitolou sama o sobě, čuměla jsem. A jelikož jsou to tři knihy, na konci je skicář hned za knihou a o autorech. Ale top jsou ty velké kresby.

Druhá kniha: Tanec hrůzy
Druhá kniha je jeden velký boj. A jak se postupně představují ostatní rasy, padala mi brada dolů, níž a níž. Jedno lepší než druhé. A vy si říkáte: "Jak tohle mohlo někoho napadnou a jaký blázen to zvládl nakreslit?!?!", protože tohle byla prostě síla. Navíc to končí celkem napínavě. Jak jinak než příchodem brutus příšerky.

Jenom si teď u autora udělám černý puntík. Už k četbě první knihy jsem měla na pozadí kapelu Dead Sara. Ale slibuju, že ke druhému čtení si ty doporučené Queens of the Stone Age pustím. Millsovi se omlouvám, že to zůstane pouze tady. Snad si to přečte :P

Na konci opět nádherně kresby, skicář a zase to nějaké popovídáníčko.

Třetí kniha: Drákula
Opět se podíváme do minulosti a to se mi líbilo. Nikdo není dokonalý. Někdo svatý. A já si užívám styl tohohle vyprávění. Jenom trochu, potom děj jinde, zase odkrejeme víc. A hezky pořádně, ať svůj názor na hrdiny změníte. Závěrečná řežba epic. Doporučuji všem romantičkám. Ať ví, jak má vypadat vlkodlak ;)

Djkoma
09.01.2020 5 z 5

Fantastická kresba, kdy jsem se zase po delší době u komiksu zastavoval nad výjevy, které dvojice Mills a Ledroit vytváří. Stylizace ani příběh rozhodně nemusí sednout každému, spíše to vnímám jako extrém, tažený fantazií a snahou zbořit všechny hranice. A to se pro mě daří. Příběh má vrstvy, vývoj a přečteno na jeden zátah.

Terva
01.11.2019 5 z 5

Nyní, když jsi podepsal vlastní krví,
bych tě měl upozornit na poznámku napsanou malým
písmem ve dvacáté větě třetího odstavce podparagrafu D:
Neneseme žádnou odpovědnost za zmrzačení,
utrpení či kompletní zničení během výcviku....

Zaujala velikost knihy, nádherný obal v tvrdých deskách a hlavně, po zběžném prolistování, mě uchvátila i kresba samotná. Nádherná gotická kresba vás okamžitě vtáhne do děje. Řekl jsem si, no, to bude láska na první kousnutí. Ty výjevy, krev, ženy a postavy jako vystřižené z nějaké hororové show., prostě paráda. Plus příslib mimozemšťanů, protože každý Bůh je mimozemšťan - a bylo rozhodnuto, tohle si musím přečíst!

Citát: Sluší ti to Kaplanko. Jen smůla, že už se ti zase roztéká kůže. (Kniha 1: Vzkříšení)

Drákulova vlajková loď S.S.Satanic není jedinou krásou v těchto příbězích, ale je určitě jedna z nejlepších. Težko říci, co dělá příběh příběhem, zda scénář nebo kresba, ale určitě oboje dohromady udělalo z tohoto díla jeden z nejlepších komiksů, co jsem kdy četl. A to je teprve kniha první, obsahující jen tři příběhy. Pak jsem se začal bát, zda u nás vyjde všech třináct dílů. Asi bych byl strašně nasranej, kdyby ne.

Citát: Nepoškoďte kořist! Každý otrok má cenu patnácti litrů krve! (Kniha 2: Tanec hrůzy)

A není to jen o hláškách a příběhu samotném, je to o umění. Umění nakreslit něco tak brutálně krvavého a ještě pořádně zaměstnat svého čtenáře. Tento komiks jsem četl déle než ostatní. Každá strana, každý obraz v knize, obsahuje spousty detailů a situací, které si vyžádají více času na prohlížení. A protože zde čas plyne zpět, někdy jsem se k situacím i vracel, i když spousta z vás bude spíš zvracet.

Citát: Chtít zabít víc nemrtvých! (Kniha 3: Drákula)

V tomto svazku najdete tři příběhy a to #1 Résurrection, #2 Danse macabre a #3 Dracula. Všechny je nakreslil Olivier Ledroi a kroniku k nim sepsal a zaarchivoval Pat Mills. Příběhy jsou napsány a nakresleny v letech 2000 – 2002, tudíž je až s podivem, že se k nám dostal tento svazek až po dlouhých dvaceti letech. Překlad těchto krvavých dobrodružství má na svědomí Štěpán Kopřiva. Celkově ze všech tři knih jsem vybral třicet šest citátů a vylil je mistru Millsovi do jeho prázdné rakve.

Komentáře k samostatným knihám, malé ochutnávky a samostatné hodnocení si můžete přečíst zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Uvítací výbor „vzkříšení“ čeká.....

Fuckenbrau
17.10.2019 5 z 5

Pate Mills je vysoce kontroverzní postava a tady, tady je utržený ze řetězu! Kolikrát mu třeba slovutný kreslíři odmítli jít kreslit, protože jeho scénáře ve Sláinovy byli na ně už moc. Moc brutální. Tady ale našel soukmenovce v Ledrotiovy, a ten se toho tedy nebojí!
Takže vysoce alegorický příběh, kdy lidi po smrti jdou do pekla, a podle toho jak zhřešili, se z nich stávají zrůdy (není tedy náhodou, že jedny z největších sviní jsou bankovní makléři). Peklo je rozděleno na rozličná území, které obývaji vampíři, vlkodlaci, zombie a jiné stvůry.
A my pozorujeme děj, kdy sledujeme trochu netypickou lovestory esesáka Heinricha a Židovky Rebeky. Tedy oba dva jsou již po smrti a v pekle stojí proti sobě. Najde si k sobě jejich zakázaná láska cestu?
No a co se týče výtvarna, tohle je prostě masakr největší! Stylizované gotické předpeklí, flotily drakonických lodí, vše jak z triptichu od Bosche! Brutální souboje, krev a useknuté údy. Díky velkému formátu si člověk vše může dokonale vychutnat a prohlédnout. A že je třeba si prohlédnout každý detail, každou zrůdu na pozadí!

125644
20.07.2019 3 z 5

Popravdě nevím, jestli kupovat další díl. Kresba famózní (hlavně pekelná gotická města plná vysokých věžiček, řetězů a krve), příběh také dobrý, ale ten špatně skrývaný islámský antisemitismus to dost snižuje (hlavní záporák je Žid, který prošel koncentračním táborem X kladný hrdina je nacista - ostatně v úvodu popisuje, jak příběh vymýšlel v domě u svého muslimského přítele na Blízkém východě a jak se tomu společně velmi nasmáli. V tomto kontextu pak veškeré negativní ztvárnění křesťanských a židovských postav má poněkud ideologickou pachuť). Pokud to půjde půjčit v knihovně, jsem na pokračování zvědavý, ale nevím, zda ještě investovat peníze.

Norri
02.07.2019 5 z 5

Pokud budete tuhle knihu posuzovat jen podle obrázků na internetu, pak si možná necháte ujít dobrý komiks. Mě obrázky promítnuté na CrweConech a viděné na internetu příliš nezaujaly. Potom jsem ale vzal tu knihu do ruky a viděl tu malbu na papíře… Doporučuji vám udělat to samé. Nevěřte obrázkům na monitorech a displejích mobilů! Zajděte do obchodu, chytněte Requiem do ruky a zalistujte v té knize. Co se týče příběhu, tak tam si Pat Mills nebere servítky a rozjíždí pekelnou Hru o trůny, ve které si vyřizuje účty s autoritami tohoto světa a nešetří při tom cynickým humorem. Některé momenty jsou vážně skvělé a Requiem je pro mě příjemným překvapením.

miroslav1074
30.06.2019 3 z 5

Je to zvláštní kniha. Snaží se, aby čtenář bral za kladného hrdinu esesáka, který se po své smrti chová jako kavalír. S každou další stránkou jsem měl pocit, že do hodnocení musím buď přidat nebo ubrat hvězdu. Tak hodně se ve mně mlelo dobro a zlo. Stejně tak kresba. Vždy jsem čekal na otočení stránky. Čím mi zase vyrazí dech. Některé obrazy jsou opravdu úchvatné. V některých jsem se i trochu ztrácel. Být na místě malíře a vytvářet každý den temnější a temnější scenérie, tak si to za chvíli hodím. Každopádně je celá kniha opravdu pochmurná a abych vyrovnal tuto ponurou atmosféru budu muset na srovnání nálady sáhnou po opaku. Asi Medvídek Pú :-)

FireOfFilth
05.04.2019 5 z 5

Kdo má rád upíry, vlkodlaky, gotickou architekturu a celkově gotický styl. Je tady správně. V tomto příběhu se vydáme do samotného pekla, kde je několik frakcí, které udržují určitou rovnováhu sil. Jedna z hlavních frakcí jsou upírští rytíři. A k této se dostane hlavní hrdina Heinrich, který umírá na východní frontě. V pekle pak dostane nové jméno Requiem a relativně rychle se z něj stane solidní mašina na zabíjení.
V knize nalezneme spousty různých intrik a bojů jednotlivých frakcí. Je tu spousta odkazů na různé skutečné osoby jako třeba Hraběnka Báthory či Aleister Crowley.
Co je však na tomto komiksu nejlepší je kresba. Vlastně ne, malba! O ni se postaral Olivier Ledroit a je to krásná ruční práce s akvarely. Člověk se opravdu kochá jednotlivými detaily každého panelu. Úžasné jsou celostránkové výjevy různých lokací, kde vidíme gotickou architekturu a jiné monumenty. Lépe kreslený, pardon malovaný komiks jsem už dlouho neviděl.
Toto je opravdu pecka, a vypadá, že jeden z nej komiksů tohoto roku, jak příběhově tak hlavně graficky.
Celkové hodnocení 95%