Reportér

Reportér https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72693/reporter-72693.jpg 4 421 56

Milióny ľudí si každý večer sadajú pred televíznu obrazovku, aby si pozreli večerné správy. V dnešnom búrlivom svete sa to už stalo takmer nevyhnutnosťou. Málokto však viem, ako spravodajstvo vzniká, málokto pozná ťažkú a často aj veľmi nebezpečnú prácu reportérov, redaktorov a televíznych technikov. V Reportérovi sa čitateľ stáva svedkom vzrušujúcich situácií v zákulisí veľkej americkej televíznej spoločnosti. Jednému z najznámejších moderátorov teroristi unesú ženu, syna a otca. Jeho kolega a priateľ, reportér Harry Partridge, sa podujme na ťažkú úlohu vypátrať úkryt únoscov a oslobodiť rukojemníkov.Na pozadí tohto príbehu sa stretávame s množstvom zaujímavých postáv od pracovníkov televízie až po nemilosrdných teroristov, sledujeme dramatický konflikt medzi záujmami zisku a etikou, v exotickom prostredí juhoamerického pralesa sa stávame svedkami márneho boja idealizmu s brutálnosťou.... celý text

Přidat komentář

martin9072
14.09.2023 4 z 5

Můj první Hailey. A zajímavá knížka s pomalým rozjezdem a pečlivě budovanou atmosférou. Drasťáček brnkající na nervy, který nenechá čtenáře vydýchnout. Akorát mě zklamal trochu zrychlený závěr, uvítal bych, kdyby autor trochu znectil největší hlavouny. Pár desítek stran navíc by mi udělalo pětihvězdovou radost.

heavy66
16.07.2023 3 z 5

Sonda do života televizních reportérů a zprávařů. Autor si dal jako obvykle záležet a pečlivě popsal dění ve velké televizní společnosti. Přidal k tomu vypjaté milostné a rodinné vztahy, a hlavní hrdiny v honbě za skvělou reportáží zavedl do peruánské džungle, kde vládne organizace Sendero Luminoso. Závěr románu je napínavý i dojemný, jak velí zásady amerického romanopisectví.


Lele61
09.05.2023 5 z 5

Hailey tentokrát představuje pronikavou "sondu" do amerického televizního prostředí. Román se strhujícím dějem, velmi zajímavou zápletkou, jako vždy skvělou detailní znalosti popisovaného prostředí a umně charakterizovanými postavami. Co víc si může čtenář přát :-)

Ravic63
02.04.2023 3 z 5

Knihy tohoto autora jsem vždy obdivovala pro jejich propracovanost, dokonalou znalost prostředí, v němž se děj odehrává. Z knih A. H. se čtenář vždy dozví spoustu zajímavých informací. Večerní zprávy jsem ale četla až nyní a překvapivě jsem se do knihy nemohla začíst. První polovina knihy mi přišla poměrně nudná, zbytečně podrobná. Až v druhé polovině se začíná něco dít a konečně kniha dostává spád. Od poslední čtvrtiny knihy není možné se odtrhnout, je to ten starý skvělý Hailey. Určitě doporučuji!

Luigi1
25.12.2022 5 z 5

Velice pěkně napsané a popisované krásné prostředí

Marcello_zbb
23.05.2022 5 z 5

Napínavé, prepracované.... Nevedel som sa od knihy otrhnúť!

mgeisselreiter
29.08.2021 4 z 5

Další autorův propracovaný pohled do zákulisí, tentokrát televize a televizního zpravodajství. Čtenář bude možná jako já překvapen, jak v době vzniku (dnes bych řekl, že už asi ne) byli moderátoři a další televizní pracovníci vysoce odměňováni a jaký luxusní život vedli, ovšem na úkor svého soukromého života a často s velkým rizikem.
Příběh má velmi jednoduchý děj, ovšem Hailey ho dokázal roztáhnout na více než 500 stran. V mnohém je to dobře, ale přece jenom tím děj hodně ztrácí na dynamice a napětí, i když o to asi primárně nešlo. Na rozdíl od „Letiště“ a „Kol“ však autor čtenáře tolik neobohacuje, prostě v předchozích knihách jsem se dozvěděl víc zajímavých informací a byl tím více obohacen.
Kniha vydaná krátce po sametové revoluci bohužel trpí množstvím chyb. Přes všechny výtky velmi dobré čtení, 75%, 29. 8. 2021.

rodak
22.08.2021 5 z 5

Jako vždy od autora vyniklající kniha.Dávkuji si jednu jeho knihu ročně.Jednak je to pokaždé zážitek a chci aby mi dlouho vydržely.Tento román hodně zaváněl až thrillerem.Více psát nebudu prostě jedna z mých knih roku.

AlexandraBane
10.08.2021 3 z 5

Nebylo to úplně špatný. Únos a osvobození zajatců bylo zajímavý. Stejně jako sledovat jak to funguje v médiích. Ale jako celek mě to příliš nezaujalo

soupik2012
08.02.2021 5 z 5

Z této knihy si beru následující. V minulosti byl novinář či reportér člověk, který přinášel z těch nejzazších koutů světa pro lidi co nejčerstvější informace. K těm se dostával složitou cestou. Musel si vybudovat síť informátorů a musel se chovat tak, aby mu lidé věřili. Tedy novinář byl většinou slušný člověk. Dneska se jako bulvární plátek chová téměř každé zpravodajské médium. Čím víc krve a násilí, tím lépe. Je to dáno dobou. Internet nám hodně dal, ale také vzal. Co zůstalo stejné jak také napověděl tento příběh? Ti nahoře, jsou špatní téměř vždy a je zcela lhostejné kdo v jaké době žil, či dosud žije. Kdo se dere nahoru, musí mít ostré lokty a silný žaludek. Zajímalo by mne, kolik takový člověk má skutečných přátel. Mistr slova pan Arthur Hailey tento příběh vykreslil tak, že je zcela uvěřitelný a do posledních okamžiků, si nemůžeme být jisti, jak příběh nakonec dopadne. Audioknihu čte velmi dobře pan František Dočkal. Kniha byla natočena již v roce 2007 a tak by nebylo fér zdůrazňovat její drobné technické nedostatky.

Rapeh
01.01.2021 5 z 5

Zajímavý příběh napsaný se znalostí prostředí,mého oblíbeného autora

AlenaF
30.11.2020 5 z 5

Další výborná kniha od Haileyho.

Avinea
17.10.2020 5 z 5

Z knihy jsem byla okouzlená a nadšená. Propracované postavy, uvěřitelný děj, hořkosladkost mediální sféry, obyčejní a přitom mimořádní lidé... Konec mě rozesmutnil, ale chápu že nějak podobně to skončit muselo, protože autor projektoval děj maximálně realisticky.

lucy.n
16.07.2020 5 z 5

Navracím-li se po letech k oblíbeným knihám z mládí, často žasnu nad svojí tehdejší naivitou. Tentokrát si však stojím za svým. I když už je popisované schéma kolosu televizního zpravodajství zastaralé, pořád stojí za to, nahlédnout pod jeho tehdejší pokličku, a zároveň prožít drama únosu a jeho rozuzlení. Za mě pořád dobrá kniha!

terimila
06.07.2020 2 z 5

Jediný Hailey, který mi fakt moc nesedl. Zatímco jindy jsem se u něj s radostí začetla a pustila do poznávání prostředí, která mi vůbec nic neříkají, a zjistila jsem, že to je moc fajn...
...tak tady to moc nešlo. A to by mi prostředí médií mohlo být blízké, když jsem to vystudovala. Ale jaksi ne. Zprvu nic moc zajímavého, postavy nijak sympatické, pořád mě to ne a ne vtáhnout. Pak jsem z nějakého hnutí mysli otočila skoro na konec a narazila na scénu mučení uneseného dítěte. Jakože já teda vydržím dost, ale tady to bylo napsáno tak divně hnusně, že se mi málem otočily útroby horem dole, já knížku zacvakla a od té doby ji neotevřela. Nějak mě to neláká.

Hebrey
12.01.2020 2 z 5

Nebylo to špatné, ale od knihy na jejíž obálce se skví jméno Arthur Hailey, jsem asi čekala víc. Samotný únos a konečné osvobození zajatců byly rozhodně napínavé a tyto pasáže se i rychleji a lépe četly. Bohužel postrádaly ony i další úseky na přesvědčivosti, některé detaily vůbec jakoby nedávaly smysl . Navíc jsou proložené nudnými popisy různých jednání a toho, co si kdo dal k večeři, než vůbec začal jednat.

onyx84
12.08.2019 4 z 5

Jedna z nejoblíbenějších knih mého otce...po přečtení naprosto chápu proč...vřele doporučuji...

trudoš
14.06.2019 4 z 5

Dlouhá léta jsem žil v domnění, že nejupovídanějším autorem „áčkových“ thrillerů je Frederick Forsyth. A ono ejhle, Arthur Hailey mu v lecčems šlape na paty. Jenže kvalitního vypravěče poznáte právě díky tomu, že i vatu umí podat toliko strhujícím způsobem. Tedy ne že bych neměl výhrady ke zbytečnému množství postav nebo příliš mnoha nedokonavým odbočkám, ale pořád se to četlo náramně.
Příjemně potěšila nekompromisnost teroristů, kterým na obětech nezáleží a tak je do posledního okamžiku nejisté, jak to celé dopadne. A hlavně, je o koho se bát. Naopak tvůrci zazlívám okaté přehlížení akcí speciálních složek, jež jako by po celou dobu v klidu seděly na židli a točily prsty mlýnek. V čem ovšem Hailey naprosto exceluje, je dokonalá znalost prostředí, do něhož děj zasazuje - a v tomto případě jde o televizní zpravodajství. Jistě, devadesátá léta jsou už za námi a tak to celé působí krapet archaicky, ale popsané je to tak famózním způsobem, až člověka mrzí, že to takhle nefunguje do dneška.

allyce
28.04.2019 4 z 5

Měla jsem ze začátku problém orientovat se v postavách, zejména pak v pozicích, které v televizi zastávaly, ale pak jsem si v tom udělala pořádek a nechala se unášet skvělou spisovatelovou prací.

Messilina
11.04.2019 5 z 5

Kniha se četla hezky, byť k ní mám i určité výhrady. Jako celek dobré, jen z toho trochu cítím jistý druh takové té americké arogance. Ale bavilo mě to, tak jsem dala plný počet hvězdiček.

Štítky knihy

novináři terorismus

Autorovy další knížky

Arthur Hailey
britská, 1920 - 2004
1991  87%Konečná diagnóza
2013  87%Detektiv
1977  88%Hotel
1991  83%Účinný lék
1998  82%Přetížení

Kniha Reportér je v

Právě čtených6x
Přečtených737x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených26x
Knihotéce322x
Chystám se číst67x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x