Hodina duchov

Hodina duchov https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491727/bmid_hodina-duchov-qxA-491727.jpg 5 125 38

Ľudia odpočítavajú posledné sekundy starého roka a v Hollywoode vládne chaos. Detektívka Renée Ballardová z LAPD čaká na tradičnú oslavnú paľbu do vzduchu. No o pár minút neskôr ju zavolajú na miesto, kde jedna z guliek zasiahla majiteľa autoservisu. Renée rýchlo zistí, že to nemohol byť jeden z projektilov, čo padali z neba po silvestrovskej streľbe, a že smrť muža súvisí s inou nevyriešenou vraždou – s prípadom, na ktorom kedysi pracoval Harry Bosch. Zároveň však musí pátrať aj po diabolskej dvojici s prezývkou Polnoční, ktorá znásilňuje ženy priamo doma v spálni, a nezanecháva po sebe nijaké stopy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Dark Hours , 2021


více info...

Přidat komentář

Koka
12.02.2024 3 z 5

Velmi dynamický příběh. Superwomen Ballardová nepotřebuje jíst, spát ani vyměšovat, stíhá paralelně vyšetřovat několik zločinů najednou a v průběhu jenom této jediné knihy je několikrát postavena mimo službu a do ní zpět vrácena - ufff! Z útulku si vezme pejska, aby jej hned druhý třetí den dala do péče psího hotelu - tomu říkám "akční přístup".
Zaujalo mne, že nejdřív proběhl pohřeb oběti té vražedné střelby (strana 157 a d.), a až pak se konala pitva toho člověka (strana 260) - hm, hm.

konicekbily
05.01.2024 5 z 5

Autor přesouvá hlavního hrdinu svých příběhů z Harryho na Renée. Příběh je z covidového období ze současné Ameriky - myslím si, že situaci ve společnosti popsat reálně - se autorovi podařilo. Naše hlavní hrdinka zvládá hravě vyřešit svými metodami oba případy , nad způsobem řešení kroutí hlavou i sám Harry.


zd0981
11.09.2023 5 z 5

Na Connellyho kriminálkách, ať už z Boschem nebo s Reneé či ostatními protagonisty jeho knih, mne uchvacuje to poctivé kriminalistické řemeslo, které musí jeho hrdinové odvést, aby úspěšně splnili svůj úkol při ochraně obyvatel LA před podrazáky, mafiány, devianty, ale také před hloupostí či korupcí některých představitelů PDLA nebo města. Nepotřebují nečekané pomocníky, náhodné objevy, nelogické zvraty, aby "svého" grázla dostali.
A to všechno napsáno přehledně, srozumitelně, čtivě...
Musím se přiznat k jedné věci, tak mne do sebe vtahuje atmosféra Connellyho knih, že je čtu s otevřenými Google mapami a sleduji prostředí, ve kterém se odehrávají na pamě LA.

Lmslaver
05.08.2023 5 z 5

Kormidlo vyšetřování přebírá čím dál více Ballardová, zřejmě proto, že by akční pasáže už stárnoucí Bosch nezvládl. Je ale jedno, je-li hlavní postavou Bosch, Ballardová, advokát Haller, nebo kdokoliv jiný, Connelly dokáže vždy svým příběhem zaujmout a připoutat čtenáře až do poslední strany knihy.

čef
05.08.2023 5 z 5

Samozřejmě supr román, i když zde Bosh jenom asistuje hrdinné vyšetřovatelce z temných hodin. Dozvíme se, kromě toho, kdo znásilňuje ženy a proč, co je to faktorizace, kdo byl Faktor a zrádce v policejních řadách ve zcela rozložené LAPD. Závěrečné scény jsem vychutnal zcela zpocený a horkem to nebylo. Žádné superlativy nevystihují vysokou kvalitu románu.

rezzba
28.06.2023 5 z 5

To se hodně povedlo a klobouk dolů před Connellym. Každá kniha prostě nadprůměr.

zbuy
24.06.2023 5 z 5

Policistka Ballardová v Temných hodinách rozplétá dva závažné zločiny s maximálním nasazením. Příběh je napsaný v době pandemie, pozadí kriminálního případu dokreslují roušky, propagace očkování, hnutí Black Lives Mater a útok na Kapitol Spojených států. Už jsou to více případy Ballardové než Harryho Bosche, který má v knize vedlejší roli, což ovšem neubírá na čtivosti a napětí. Michael Connelly opět skvěle zabodoval.

Lolila
05.06.2023 5 z 5

Connelly nesklamal, ďalšia dobrá detektívka. Do popredia sa viac dostáva postava Renée, ale Harry aj na dôchodku stále dobrý a svojský, bez neho to jednoducho nejde:-)))

kolacky
07.04.2023 4 z 5

Takové depresivní... Covid, krutost Půlnočních haj..ů, korupce a laxnost policie... Ještěže má Ballardová perfektního Bosche.

rodak
19.03.2023 5 z 5

Harry Bosch ani v covidu nezahálel.A s novou kolegyní řeší případ.Druhý případ vyšetřuje zmíněná kolegyně Renée.A je to tak super čtení,až mě bylo líto že to skončilo.Nicméně je na obzoru další kniha,která vychází tento rok.

Arwen777
11.03.2023 4 z 5

Moje sázka na jistotu, aneb Michael Connelly.
První setkání s inspektorkou Ballardovou a jsem moc ráda, že i Harry Boshem.
Obě linie příběhu byly velmi zajímavé, jedna linie svou komplikovaností organizovaného zločinu a tématiky gangů (pro nás ne tolik známou) a druhý až nechutně krutou reálností a zvráceností. Oba případy logické, výborně promyšlené a precisně vystavěné, jak jsme u Connellyho zvyklí.
Oceňuji vhled do organizace a fungování LAPD, kde mě překvapilo striktní rozdělení na denní a noční služby a předávání případů.
Celkově má kniha spíše pesimistický nádech, protože se odehrává v covidové době a ukazuje dopady pandemie na myšlení lidí, změnu společnosti, únavu a rezignaci. Což s sebou přináší větší zkorumpovanost, menší ochotu prát se za to správné a beznaděj. Což je směr, který nechceme, a rozhodně ne u policie, která by měla vždy bojovat se zlem a jít příkladem.
Proto ubírám jednou hvězdičku, protože mi po přečtení knihy a zamyšlením se nad ní, je smutno. Nicméně rozhodně doporučuji a věřím, že Michael Connelly své hrdiny vyvede z temna a v příští knize už bude více naděje.

Luigi1
24.02.2023 5 z 5

Tak takovýto fofr o přečtení knížky jsem ještě nezažil

Vik40
07.02.2023 5 z 5

Kdybych měl být přesný, hvězdiček je 4.75 z 5. Tu čtvrtinu ubirám za pomalejší start. Krásně napsané, velmi napínavá zápletka (sice trochu po americkou, ale co už :-) )
Doporučuji, stojí to za čtení.

Mayaotzin
29.01.2023 5 z 5

Harry a Renée jsou prostě skvělá dvojka. Dokonce bych snad i řekla, že je to díl od dílu lepší. Jsem zvědavá co bude dál, docela by se mi líbilo, kdyby začala nová éra mimo policii :) Uvidíme příště :)

Marek82
20.01.2023 4 z 5

Moje prvé zoznámenie s Ballardovou a Boschom. Oceňoval som chronologicky rozprávaný príbeh. Niekomu možno prekážalo preskakovanie z prípadu na prípad, ale mne vyhovovalo, ako to ilustrovalo policajnú prácu. V službe sa stretne policajt s viacerými zločinmi a pracuje tak na viacerých prípadoch súčasne. Páčilo sa mi tiež vysvetlenie kontextu dopadu pandémie a kauzy Black lives matter na prácu a angažovanosť LAPD. Odbočka ku udalostiam v Capitole tiež podávala kontext historických súvislostí. Záver sa mi zdal mierne prepálený, ale nepokazil dojem z inak zaujímavej knihy. Hoci sa zrejme nevrhnem na všetky prípady Boscha, už viem, že výber niektorej z Connellyho kníh nebude krokom vedľa.

Marek.Sc
10.12.2022 4 z 5

Každý príbeh s detektívom Boschom, ponúka zväčša napätie a súbor vynikajúcich zvratov. Ani v tomto prípade to nebude výnimka. Bosch, sa však ako penzionovaný detektív, neobjavuje v plnej sile celého príbehu. Je to skôr detektívka Ballardová, ktorá je tým hlavným ťahúňom vyšetrovania. Stará škola, Harry Bosch, však priloží so svojím loveckým inštinktom nemalú váhu k výsledkom pátrania. Je však už na dôchodku a samostatne detektívnu prácu v prospech polície nemôže oficiálne vykonávať. Ballardová slúžiaca len v nočných zmenách, prichádza do kontaktu až príliš často s odvrátenou stranou „EL EJ“.
Atmosféra je v uliciach nie príliš naklonená v prospech losangeleskej polície. Úlohu v tom hrá covid a smrť G. Floyda pri jeho zatýkaní. Akoby nikto nechcel s políciou spolupracovať a polícia nechce byť horlivo aktívna vo veciach verejných.
Prečo práve konkrétna strela zasiahla osobu s následkom smrti? Prečo práve táto zbraň vystrelila na Silvestra guľku? Prečo predmetná zbraň vystrelila projektil aj pri dávnej, nevyriešenej vražde? Bahno násilného zločinu je každým zistením tandemu Bosch -Ballardová, odplavované. Je tu ale iný zločin. Násilný, premyslený, s cieľom znásilňovať. Aktuálny, prebiehajúci a nezastaviteľný. Ako skĺbiť prácu na tom, čo sa udialo v minulosti, s tým čo sa v prítomnosti deje. Odvíja sa niť paralelného pátrania. Dokážu to títo dvaja?

A ako vo väčšine príbehov s Harrym je rozuzlenie prípadu skryté v spleti policajnej práce. Vždy sa teším, nech už to akokoľvek dopadne, že vyriešenie je na konci knižky. Aj náš detektív starne a je to aj cítiť na Connellyho románe. Nečudujme sa, Harry má už nejaký ten „krížik“ za sebou. Ako to ďalej bude, vie asi len autor sám. Po kombinácii postáv Boscha a advokáta zo zadného sedadla, sa možno do popredia viac dostane Ballardová a budeme možno svedkami novej nastupujúcej románovej postavy. Aj v tomto titule je vidieť, že to vôbec nie je na škodu. Mladšia a nová krv. Ale nechám sa prekvapiť, čo spisovateľ do sveta prinesie. Bolo by mi za Harrym smutno, ale novej postave by som sa vôbec nebránil. Knižný príbeh ma upútal a nenudil som sa pri jeho čítaní.

Jiparis
08.12.2022

Být policistkou v LA v temných hodinách, musí být pěkně náročné. Má to spád, několik rovin děje a co mě bavilo, byly zmínky o dění v USA. Covid a omezení, útok na Kapitol.

pepa4081
19.11.2022 5 z 5

Opět skvělé.Harryho Bosche mám rád dávno a teď i Renée Ballardovou.
Nanejvýš uspokojivé.

111moni
16.11.2022 4 z 5

Unavený Bosch a poněkud frustrovaná Reneé, mezitím zápletka, pokud se to dá vlastně zápletkou nazvat. Je to spíše nedorozumění, které se nakonec vysvětlí, a případ, který Ballardová jako superhrdina sama bez pomoci zlikviduje. No, tak prosím pěkně, opravdu? Buď očekávám více já, nebo je to autorův unavený povzdech nad celkovou situací. Nelze říct, že by se to nečetlo dobře, ale nemá to ten zápal, taková kniha ze setrvačnosti bych řekla.

Ivan F
29.10.2022 5 z 5

Je fajn zistiť, že aj pán Connelly ide s dobou a hoci sa v jeho knihách stále objavuje Hieronymus, tak hlavné husle už hrá Renée, no najmä, že v knihe sa odráža nespokojnosť ľudí s dobou covidou. Nielen v našich krajoch, ale aj za veľkou mlákou posledné dva-tri roky riadne zarezonovali a atmosféra knihy je preto ťaživá, neveselá, smutná a ... a bez vízie šťastnejších dní. Osobne sa mi páčili obe vyšetrované linky, ktoré sa v knihe vzájomne prepletajú, najmä to, že neboli prehnané a dávali zmysel. Podtrhnuté a spočítané, hoci Michael nevybočil zo svojej zaužívanej schémy, tak jeho najnovší príbeh má dej, spád, atmosféru, je komu fandiť, aj koho nenávidieť a tým pádom, narozdiel od preceňovaných pisálkov zo severu Európy, je autorom s dobrým rozhľadom, ľudským pohľadom a vybrúseným štýlom.

Autorovy další knížky

Michael Connelly
americká, 1956
1999  85%Černá ozvěna
2006  90%Advokát
2000  84%Černý led
2019  84%Noční směna
2009  91%Rozsudek ráže 9

Kniha Hodina duchov je v

Právě čtených1x
Přečtených156x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených8x
Knihotéce130x
Chystám se číst49x
Chci si koupit15x
dalších seznamech3x