Řemeslo urozených

Řemeslo urozených https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101795/bmid_remeslo-urozenych-ShN-101795.jpg 4 40 7

Řemeslo urozených je napínavý příběh vojenské špionáže, který se odehrává v období druhé světové války na pozadí britských a německých tajných operací – je však především mistrovsky zvládnutou sondou do psychologie lidí pracujících pro tajné služby.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Un métier de seigneur , 1960


více info...

Přidat komentář

jarin58
30.03.2023 5 z 5

Nečekal jsem nic a to bylo dobře,neboť jsem byl příjemně překvapen.Výborně rozvedené drama několika osob a jejich charakteru.

jfialova
01.12.2021 4 z 5

Zajímavě pojatá sonda do nitra vojenského vyzvědače zasazená do reálií druhé světové války ve Francii. Kde je hranice mezi hrdinstvím a zradou, jak lze své jednání obhájit před okolím a před sebou samým, jak zůstat hrdinou a zároveň přežít a nejlépe se zalíbit všem. Kniha plná situací dotažených až do absurdna. Hlavního hrdinu nejprve možná trochu obdivujete, pak ho jste schopni ještě chvíli omlouvat, ale od určitého bodu už je to jenom beznadějný psychopat. A k zamyšlení je, kde má kdo tento bod zvratu-kniha mě osobně nutila stále přemýšlet, co bych udělala v jeho situaci já sama.


draka
20.09.2020 5 z 5

Trošku netypický, psychologický špionážní příběh karierního člověka, který si chce vysloužit uznání a obdiv nejen svých nadřízených a pro ostatní se stát hrdinou, ale jeho charakterové vlastnosti mu to nedovolí. Člověk, který své okolí přesvědčuje o svých mimořádných schopnostech být uznávaným, neohroženým a nepostradatelným i za cenu největších podlostí. Čtivý a napínavý příběh z druhé světové války.

Langosh
17.05.2016 5 z 5

Zajímavý příběh, pěkné rozuzlení, byl jsem napjatý až do konce, jak to dopadne! Zajímavé zvraty. Přeskoky z budoucnosti do minulosti mi nevadily. Ze začátku to šlo pomalu, ale pak se děj rozjel a nemohl jsem se odtrhnout od čtení.

Kozel
15.09.2015 3 z 5

Knihu jsem vzal náhodou v levných knihách nevěda, že se jedná o román a dílo autora věcí jako Planeta Opic a Most přes řeku Kwai. Vcelku napínavý příběh na pozadí válečné špionáže vede k několikerému zamyšlení nad hrdinstvím, oportunismem, narcismem, vlastními démony a utopií. Dlouho jsem se nesetkal s tím, že by ve mně hlavní postava - Cousin - vyvolávala odpor a minimum sympatií, což byl patrně záměr. Na druhou stranu asi nebude Řemeslo urozených patřit k mým oblíbeným titulům, což s podobnou tematikou (ač jiným pozadím) nelze říct např. o Kirstově knize Spiknutí.

Rade
08.02.2015 4 z 5

Tentokrát hodně napínavý Pierre Boulle. Zajímavý psychologický rozbor člověka, který se pokusil - zprvu celkem úspěšně - udělat ze sebe hrdinu, byť skutečnost byla jiná. O šikovné manipulaci a přebarvování obrazu sebe sama, až na hranici absurdity.

čekanka13
13.10.2013 3 z 5

Dobře se čte, zajímavá zápletka.