Rembrandt

Rembrandt https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286611/bmid_rembrandt-quu-286611.jpg 4 45 6

Životopisný román z pera holandského popularizátora umění zachycuje na pozadí holandské společnosti 17. století dramatické životní osudy jednoho z největších malířů všech dob, člověka, který okusil opojnost slávy, bohatství a štěstí i hořkost neporozumění, bídy a zoufalství.

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Rudolf Škeřík
Originální název:

The Life of Rembrandt Van Rijn , 1930


více info...

Přidat komentář

Selket
08.03.2018 4 z 5

Dlouho jsem odkládala, kvůli období, ve kterém se kniha odehrává. Tyhle knihy bývají velice depresivní. Opravdu jsem nečekala nadsázku a humor! Skvělá kniha.

ThrisaManx
18.01.2017 2 z 5

Bohužel nedočteno. Kniha byla zcela jistě zajímavá, psána čtivě, ovšem měla jsem velký problém se do ní pořádně začíst. Četla jsem pouze po malých dávkách a po několika týdnech mě to přestalo bavit. Určitě se k ní ale vrátím, až na ni budu mít lepší náladu. Protože věřím, že stojí za to.


adelinka
28.12.2016 4 z 5

Kniha sa mi páčila, ale chvíľami sa mi čítala ťažšie. Prelínajú sa tu vlastne dva životné príbehy - život Rebrandta a lekára, ktorý ošetroval majstrovu ženu a ostali napokom priateľmi. Viem, že v každej jednej knihe sledujeme príbehy viacerých ľudí, ale tu mi to prišlo - život jedného a život druhého......samozrejme tieto knihy mám rada, popri čítaní behám aj po nete a dopĺňam informácie... :-)

Koka
15.02.2016 4 z 5

Kniha mi sice neodpověděla na otázku, kterou ve mě vyvolal podtitul - v čem byl R.v. R. "prvním moderním člověkem". Ale četla se mi dobře, se zaujetím. Van Loon tak trochu využil Rembrandtova jména, aby na jeho údajném životním osudu vykreslil život holandské společnosti v 17. století. V epizodních rolích prezentoval dnes slavná jména mužů, kteří tam v té době žili, někdy jen živořili, a pak, za pár století se s nich stali osobnosti světového významu - Descartes, Spinoza, Hals a další. Vpletením jejich dílčích epizod do Rembrandtova životního příběhu získává čtenář širší obraz té doby, včetně pozoruhodných zajímavostí: šlo o léta, kdy se bohatí holandští konzumenti poprvé seznamovali s kávou a poznávali chuť kakaa, odvážní pacienti mohli zažít ošetření v "narkóze" vyvolané účinkem některých rostlin dovezených z Nového světa, nizozemští židovští obchodníci a řemeslníci mohli po staletích zákazu začít zvažovat, zda přijmout opětovnou možnost usídlení se židů na britských ostrovech atd. Zaujaly mě i informace o systému veřejné správy tehdejší Holandské republiky, vztazích městských radních k veřejným i soukromým událostem, které se obyvatelům děly, o systému bankovnictví a struktuře finančního řízení tehdejší společnosti, o náboženských omezeních, které brzdily vývoj a přinášely i mnohé osobní tragédie. Doporučuji.

Sandik
15.04.2015 3 z 5

Nesmírně zajímavě a čtivě napsaná kniha má jedinou vadu, nejde o autentický text nýbrž o podvrh, svého druhu. Autor jej původně vydal zcela bez jakékoli informace o tom, že se jedná o román. A to navíc román velmi nevěrný. Loomův obraz o Rembrandtovi nesedí téměř v ničem. Skoro se zdá, že se zde autor o pokřivení historických fakt snažil vědomě. Proč? Těžko říct. Ssi to jak se dneska často říká "tak cítil"...

Alix
30.11.-0001 5 z 5

Život slavného malíře nebyl vůbec nudný. Jenže svou povahou a touhou po dokonalosti, neulehčoval život ani sobě, ani svým blízkým. Dojemná a velice zajímavá kniha.