Řeky Londýna 1–7 (box)

Řeky Londýna 1–7 (box) https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432956/mid_reky-londyna-1-7-box-vnJ-432956.png 5 7 1

První opravdu velký případ Petera Granta, policisty a čaroděje, je uzavřený a v krabici. Pokud vás zajímá, jak se dnes můžete stát čarodějem v Londýně, je tohle knižní řada přesně pro vás. Obsahuje prvních sedm knih série spolu s příběhem #5.5 Nejodlehlejší stanice. Řeky Londýna jsou možná nejúspěšnější městskou fantasy posledního desetiletí. Ben Aaronovitch v prvních osmi knihách krom obvyklých případů, v nichž se vyskytují zlovolní duchové, masožraví jednorožci či černošská vodní božstva, stíhá prostřednictvím svých hrdinů zejména Muže bez tváře – zlovolného mága, který využívá magii pouze pro svoje nekalé cíle. Dárkový box kořeněný magií stejně jako pokrmy Peterovy mámy, je konečně zde. Všech osm prvních knih skvělé městské fantasy Řeky Londýna v jediném dárkovém boxu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Rivers of London Vol. 1–7 with #5.5 Story Boxed Set , 2020


více info...

Terva
Terva
25.01.2021 4 z 5

Byl jsem v pokušení
prostě jen sejít dolů,
vstoupit do výčepu
a dát si jedno nebo klidně devět piv.
(Záludné léto)

POZOR! KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILERY K CELÉ SÉRII.

Jako celek to není špatné, pohodově se to čte, vícekrát se zasmějete, ale to tvrdé jádro příběhu vám stále nějak uniká. Postavy si pořádně nemůžete zapamatovat a pak vlastně zjistíte, že si spíše pamatujete ty vedlejší a nebo ty záporné. A, což je pro pana spisovatele Bena Aaronovitche nejdůležitější, budete stoprocentně vědět, která z daných přítomných postav má hnědou, černou nebo bílou pleť a z jaké země pochází.

Citát: Budeme kout jeden prsten? (Prokleté domovy)

Jedna z těch nejzajímavějších vedlejších postav je Molly. Jakýsi duch domu zvaného Nezmar. Mlčenlivá postava, která svým jednáním a postojem dokáže zjednat pořádek nebo dát jasně najevo, co je pro koho nejlepší. Což je v mnoha případech jídlo, na které si nikdo netroufne povznést kritiku a tak raději všechno sežere. No a když je pak Molly na pár dní indisponována jinou postavou a nevaří, všichni si stěžují, že si jídlo musí kupovat.

Citát: Co se stane, když se nezastavitelná kuchařka setká s nenaplnitelným žaludkem? (Šepot podzemí)

Základní postavou je konstábl Peter Grant. Ten zjistí, že možná umí čarovat a že by mu to mohlo pomoci k vyšetřování některých zajímavých duchařských případů z Londýna. Objevuje se tajemná kouzelnická postava Nightingale a začne to pravé tóčo. Že při tom Peter pozná i několik bohů a vládců místních řek, to už je takový bonus. A že se do něj jedna z těch Řek zamiluje, to už je třešnička na dortu. Také tím vzniká pár zajímavých a humorných situací. Mě nejvíce zaujala ta s tím závazkem, když si od někoho vezmete nabízenou věc. Byť je to třeba jen anglický čaj. „Zbavuji tě závazku“.

Citát: No to mě poser. Já umím kouzlit. (Řeky Londýna)

Jedinou takovou divnou věcí je situace kolem hlavní záporně postavy Muže bez tváře. Tady to trochu skřípalo, hlavně v druhé polovině všech příběhů. A když se k němu později přidává i jedna z postav od které jste to nečekali, řeknete si, možná to chtělo i druhého, jiného záporáka a ne jen přidat číslici. Samotný fakt, proč Muž bez tváře všechno činí, mě také docela neseděl a vlastně mě osobně to připadalo až banální a nevěrohodné. Ale každý si má své vrtochy a fakt, že při střetech s Peterem Grantem oba bourají Londýn a jeho čtvrtě, vás rozhodně pobaví a zasmějete se.

Citát: A je to, pomyslel jsem si. Všichni umřeme. (Strom viselců)

Když se tak zamyslím nad všemi těmi osmi knihami (snad jsem to napsal správně, pane Koubek), tak si nejvíce vybavuju situaci s ukradenou sanitkou. Tento čin vnesl do příběhu spousty srandy a dobrodružství na které si nejvíce pamatuju. Příběh se odehrává v knize „Měsíc nad Soho“. Matka Temže je taky skvělá a nejlepší situace s ní je počítání mostů, ze kterých chtěla skočit. To najdete v prvním příběhu „Řeky Londýna“. Naopak, co mě moc nesedělo je pro některé nejmrazivější scéna o „událostech v oblasti Elephant and Castle točících se kolem věžáku navrženého bláznem, postaveného šarlatány a obývaného těmi největšími zoufalci“. Scéna z knihy „Měsíc nad Soho“ je jako vystřižená z Temného rytíře a mě prostě nesedla.

Citát: Už ho můžete přestat kopat, je tady sanitka. (Měsíc nad Soho)

Navíc, jako velký bonus pro ty, které to ovšem zajímá, je fakt, že se v každé knize dozvíte něco víc o Londýnské architektuře, druhů staveb a použitých materiálů. Vím, že pro mnohé jsou to úplně zbytečné informace, ale když jsou součástí příběhu a děje, tak tam ty informace prostě patří a někdy se jim i zasmějete. Faktem je, že jsem se snad nikdy v životě nedozvěděl o Londýně tolik informací, jako z těchto knih. Bohužel, jako laik však nemohu říci, kolik z toho je pravda a kolik je výmysl pro potřeby tohoto příběhu.

Citát: Jen málokteré stavby evokují zlověstnou hrůzu městské architektury padesátých let minulého století nápadněji než hospody s plochou střechou. (Zvony Londýna)

Nebudu to moc prodlužovat a shrnu to. Celá série čítá osm knih v tomto boxu, a zatím dva komiksové příběhy s Peterem Grantem. Pozor, neplést do toho „Stíny nad Trevírem“, které nepatří do série a dokonce v nich ani nevystupuje Peter Grant. Když pominu nějaké ty nepřesnosti a věci, které se spíš nelíbí mě, než ostatním čtenářům, je tohle povedená série, u které se nebudete nudit, pokud nebudete vyhledávat nelogické situace. Lehce se to čte a samostatné knihy jsou sice jako na vlnách, kdy se vám jedna líbí víc než jiná, ale jako celek je to prostě dobré.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ )

Citát: Co vám mrtví můžou říct, kromě toho, že nechtějí být mrtví? (Nejodlehlejší stanice)

Štítky knihy

Londýn čarodějové městská (urban) fantasy policisté

Autorovy další knížky

Ben Aaronovitch
anglická, 1964
2015  68%Řeky Londýna
2016  80%Měsíc nad Soho
2016  83%Šepot podzemí
2017  81%Prokleté domovy
2017  83%Záludné léto

Kniha Řeky Londýna 1–7 (box) je v

Přečtených9x
Doporučených3x
Knihotéce7x
Chystám se číst8x
Chci si koupit8x