Historky z Rozmaru

Historky z Rozmaru https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475447/bmid_historky-z-rozmaru-Oqe-475447.jpg 4 68 14

Další výprava do světa Řek Londýna, tentokrát ve sbírce povídek! Ben Aaronovitch svůj fantastický svět dosud představoval v románech, novelách a komiksových příbězích. Už léta však mimo tento hlavní proud píše kratší i delší povídky, v nichž rozvíjí dílčí nápady, popisuje dosud opomíjené osudy, vypráví anekdoty, které doplňují mozaiku jedné z nejpodmanivějších sérií současnosti. S Peterem Grantem, Abigail, agentkou Reynoldsovou, Nightingalem i Tobiasem Winterem z německé obdoby londýnského Rozmaru se zde vydáme zjistit, co skrývá dálniční čerpací stanice uprostřed noci, kdo stále bloumá mezi regály populárního londýnského knihkupectví, co přesně se stalo s řekou Lugg… Každý tento střípek je doplněný autorovým úvodem a pro snadnější orientaci se u něj udává, ve které fázi série se odehrává. S předmluvou Charlaine Harrisové.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Tales from the Folly , 2020


více info...

Přidat komentář

borufka
15.03.2024 4 z 5

Povídka je takový zvláštní útvar, někdy je k vzteku, že už to skončilo, a někdy je člověk rád, že už to skončilo :-). Tak tady je kniha, kde je od každého kousek. Oceňuji, že se autor pustil i do příběhů s hrdiny, kteří v sérii nehrají prim, nebo jsou zcela mimo. Pro mě příjemné zpestření série.

Mergirus
06.04.2023 3 z 5

Mám takový pocit, že jsem od něj četla jednu knihu, ale moc mě neuchvátila. Zato tyhle povídky mě navnadily na to, abych si zkusila přečíst autorovu sérii. V knihovně bohužel neměly první díl, tak začnu druhým :) . Doufám, že mě nezklame.


nai.ivka
12.01.2023 4 z 5

Knížku jsem načínala a načínala, až teprve teď jsem měla tu správnou chuť ji číst. Doufám, že budou vydávat i povídky tohoto autora. Jeho svět mě baví.

Hor89
23.12.2022 3 z 5

Povídková sbírka ze světa Řek Londýna, mně příjemně překvapila - při čtení povídek jsem se bavil víc než u některých autorových románů. I tady je pár horších kousků, ale ty povedenější převažují. Autor si jen mohl více vyhrát z úvody, a sbírka je určena hlavně pro ty kdo už mají od autora něco načteno. Nejlepší povídky podle mě jsou: Vzácná Kniha rafinovaných rad, Výhoda domácího prostředí, Bojište a Oblíbený strýček.

Eillen
03.12.2022 3 z 5

Dostala jsem co jsem očekávala - krátké povídky ze světa Řek. Některé slabší, jiné mi to zase vynahradily. Celkově takový průměr. Osobně si myslím, že kdyby to vyšlo v komiksové formě, líbilo by se mi to víc...

Mlikova
03.11.2022 3 z 5

Takové paběrky, no... :-)

Finskej
24.08.2022 5 z 5

Rád bych se udržel, ale už to nejde: kdo, sakra, vymejšlí u Arga to přejmenovávání titulů? Zejména u Řek Londýna? Jednak Folly není rozmar, ale pošetilost – a ne, významy slov rozmar a pošetilost v češtině NEjsou totožné – za druhé, originální název samozřejmě naráží na sídlo/budovu speciální policejní jednotky tvořené Nightingalem a Grantem... V originálním znění je kniha za 5*, k českému se vyjádřit nemohu, protože jsem ho neviděl a už ani neuvidím.

nicandra
31.07.2022 3 z 5

Největší problém u této povídkové knihy je rozdílná úroveň jednotlivých kousků. A skoro bych řekla, že úroveň klesá s přibývajícími stránkami. Aaronovitche mám opravdu ráda, ale toto mě nějak neuhranulo.

221B
23.06.2022 3 z 5

Myslím, že autorovi jdou víc romány než povídky.
A také mě dost rušilo při čtení, možná to bylo překladem, často uváděné "běloška", ačkoli to pro smysl děje bylo nepodstatné, jak ta osoba vypadala.

kolacky
19.06.2022 4 z 5

Nejlepší byly oba "případy" s miminy-řekami.

mikika
01.06.2022 4 z 5

povídky pro znalce série Řeky Londýna. na některé vedlejší postavy už jsem tedy stihla zapomenout, ale bohatě to vynahradily dvě povídky z prostředí knihkupectví - knihovny...

zazvorka
29.05.2022 4 z 5

Formát povídky nemám moc v oblibě. Ano, některé jsou výtečné. Jsou však příliš krátké. Začtu se a najednou konec - čím lepší povídka, tím více jsem pak nenasycená. Jako bych hladová místo chlebíčků dostala pár jednohubek.
Mrzí mne tedy, že v mé oblíbené sérii přibyly jen povídky (a v závěru autor slibuje další). Přečetla jsem si je ale ráda, přestože jednohubky nejsou chlebíčky, trošku hlad zaženou. Jak už to u povídek bývá, jejich úroveň se v knížce různí. V souhrnu to vidím na 3, 75. A jak je zmíněno v předešlých komentářích, povídky mají význam v podstatě jen pro fanoušky série. Koupě knížky nelituji, doufám však, že se autor časem vzmůže opět na delší příběh. Závěrem chci ocenit překlad pana Žáčka, jeho styl se mi velice líbí a dodává magické sérii kouzlo!

Marla
18.05.2022 5 z 5

Vtipné střípky z fantastického světa Řek Londýna. Ovšem je třeba znát tento svět, pro náhodného čtenáře budou povídky nejspíše nezajímavé a nebude jim rozumět.

NannyOgg24
17.05.2022 4 z 5

Komu se líbí série, nebude zklamán. Pro ostatní povídky asi nejsou, když nezná postavy a kontext.