Temnota

Temnota https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487632/bmid_temnota-sQd-487632.jpg 3 127 50

Novodobý Sherlock Holmes od pokračovatele Stiega Larssona – švédský bestsellerista David Lagercrantz přichází s novou detektivní sérií a jedinečnou dvojicí vyšetřovatelů: charismatickým profesorem Hansem Rekkem a odhodlanou policistkou Micaelou Vargasovou. Případ, který řeší, se zpočátku zdá banální – krátce po dohrání fotbalového zápasu v jedné stockholmské čtvrti byl zabit rozhodčí. Z vraždy je obviněn Beppe Costa, otec jednoho z hráčů, důkazy do sebe zapadají. Rozhodčí Jamal Kabir byl ale afgánský uprchlík, píše se rok 2003 a v Iráku zuří válka. A někdo má až příliš velký zájem na tom, aby se Costa co nejdřív přiznal a nikdo nepátral po Kabirově minulosti...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Obscuritas , 2021


více info...

Přidat komentář

Bediczek
dnes

Postavy ani příběh, couldn't give a shit. Vážně je až obdivuhodné jak tato knížka postrádá cokoliv poutavého.

PepaKouc
15.04.2024 5 z 5

Temnota: Nechte se pohltit strhující krimi Davida Lagercrantze

Chytrá, vtipná a napínavá krimi od Davida Lagercrantza, pokračovatele série Millénium vás nezklame.

V knize „Temnota“ přináší strhující příběh plný temných tajemství a nečekaných zvratů.

Hlavní postavami jsou Hans Rekke, charismatický profesor s geniálním hudebním talentem a pozorovacími schopnostmi, které mu umožňují odkrývat i ty nejskrytější lidské motivace. a mladá ambiciózní chytrá policistka Micaela Vargassová.

Rekke, posedlý vlastními démony, se ocitá v centru záhady vraždy, která se zdá být vyřešená. Jeho geniální postřehy ale naznačují, že zdání klame a za zdánlivě jednoduchým případem se skrývá mnohem temnější pravda.

Když se Rekke pokusí přesvědčit policii o svých zjištěních, setkává se s nepochopením a skepticismem. Jedinou, která mu naslouchá, je mladá Micaela. Ta pochází ze špatné čtvrti, bojuje s démony minulosti a s bratrem mafiánem, ale i přes to je odhodlaná nalézt spravedlnost.

Rekke a Vargasová, dva na první pohled neslučitelní lidé, se spojí v nečekaném partnerství, aby odkryli pravdu o vraždě. Jejich cesta za spravedlností je plná nebezpečí, zrad a překážek, ale i vzájemného respektu a rostoucího přátelství.

Co se mi na knize líbilo?
- Chytrý a napínavý děj: Autor mistrně buduje napětí a postupně odhaluje další části příběhu tak, že čtenáře neustále udržuje v napětí.
- Charismatické postavy: Rekke, sarkastický génius s vlastní temnotou, a Vargasová, odvážná a bojující žena, si vás získají hned od první chvíle.
- Svěží a humorný styl: I když se jedná o temnou krimi, autor nezapomíná na humor, který odlehčuje děj a dělá ho zábavnějším.
- Velmi čtivý styl psaní, které nechybí ideální dávka sebeironie.

Temnota je perfektní volbou pro všechny fanoušky detektivek, kteří hledají napínavý a chytrý příběh s charismatickými postavami. Tahle kniha vás zaručeně pohltí nejen napětím, ale i svým stylem.


FilipHaring
11.04.2024 3 z 5

Dočítanie knihy som dosť odkladal. Dej mi prišiel veľmi natiahnutý. Motív nieje uplne márny ale suchý, bez nejakej napínavej scény. 3/5

tlllk
24.03.2024 3 z 5

Nebolo to beznádejné, predloha je jasná, s väčším dôrazom na vnútorných démonov či bipolárnu poruchu. K tomu trochu naivná angažovaná policajtka, a nie veľmi známe prostredia afganských hudobníkov klasickej hudby dáva slušný základ na zápletku. Len sa obávam že autor neprekročil Larssonov tieň, taký Antonio Salieri svojej doby

Ludmila91
17.03.2024 5 z 5

Mě se kniha líbila, těším se na další díl

TaJeMa
08.03.2024 1 z 5

Ježiši, to bylo špatné;

ozzak
10.01.2024 5 z 5

Další výborná severská detektivka, tentokrát pátrání po vrahovi fotbalového rozhodčího ze které se vyklube příslušník Talibanu který má temnou minulost kterou musí postupně rozmotat
aby nasli pachatele.

TeaPeter
25.11.2023

Způsob psaní mi nebyl vůbec sympatický a do knihy jsem se nedokázal pořádně začíst. Jakoby kniha byla o plochých postavách psaná nezaujatým pozorovatelem z velkého odstupu. Odložil jsem ji příliš brzy na to, abych dával nějaké hvězdičky.

snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Novodobý Holmes s Watsonovou. Spíš ten filmově seriálový než Doylovský - čili atraktivní smažka. Vděčné vyšetřovatelské duo muže a ženy, takže to může jiskřit. Nicméně nijak extra mi k srdci nepřirostli.
Zápletka je docela zajímavá, to balancování na hraně, kdo je čeho viník a kdo je čeho oběť. Přesto celek na mě působil divně, příliš mnoho lidí se dle mého soudu chovalo nelogicky - nejen ten pošahaný Rekke, ale i jeho parťačka a celá policie. Přišlo mi, že nikdo se tam nechová "normálně". I když mohlo to být i zpracováním audioknihy - tentokrát to nedovedu poznat, z čeho to "divno" pramenilo. Pouze z muslimů to ale nebylo...

Belanna
16.09.2023 4 z 5

Klasická detektivka postavená na logice a postřehu s neotřelou zápletkou se mi četla dobře. Trochu víc švihu a méně té politické opakovací omáčky by na škodu nebylo.
Micaela a Hans se mi líbili. Myslím, že se z nich vyklube skvělá dvojka.
Určitě sáhnu i po dalších dílech, pokud budou.

ydnac
09.09.2023

Bohužel jsem knihu odložila, nemohla jsem se začíst...

majakmp3
29.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Pokračovatel Larssonova Milénia jde tentokrát ve šlépějích Sira Arhuta Conana Doyla, když roli Sherlocka Holmese v jeho příběhu přebírá Hans Rekke - maniodepresivní zbohatlík, který stejně jako jeho předloha "dokáže z pouhého letmého pohledu na hladinu vody v napuštěném umyvadle dovodit, že neznámý muž, který nervózně přešlapuje před jeho prahem, je výstřední milionář, který v 17 letech prodělal změnu pohlaví a nyní pod rouškou tmy přichází požádat Sherlocka, pardon Reckeho o radu ve věci únosu jeho oblíbeného papouška žako, který slyší na jméno Veronika."
Nechybí ani doktor Watson v podání policistky Michaely Vargasové.
Příběh začíná nekomplikovanou vraždou oblíbeného fotbalového trenéra, poté se však přeneseme v místě i čase do Sovětského svazu, kde náš trenér nějakou dobu studoval hru na housle, poté se posuneme do druhé poloviny devadesátých let minulého století, kdy se v Afghánistánu totožná osoba spolu s dalšími Tálibánci podílela na trestání hudebníků, a posléze byla zajata a mučena Američany v neslavně proslulé věznici, která je místními přezdívaná jako věznice temnoty, nebo zkráceně pouze jako TEMNOTA.
Aby to nebylo příliš jednoduché, tak se do toho zapojí policisté, diplomaté, tajné služby a další zájmové skupiny.

Nemohu tvrdit, že jsem byl příběhem nadšen, ale rozhodně mě zaujal. Je to všechno trochu moc komplikované a překombinované, ale jako celek to opravdu lze považovat za moderní pokračování příběhů Sherlocka Holmese.
Hodnotím 70%.

Jaruš7
19.06.2023 4 z 5

Dalo to zabrat, mix Talibánu, Ruska, Švédska, fotbalu, hudby a dedukční logiky byla síla.
V pokonfliktní době přichází čas pomsty.
Ponaučení pro bdělé.
Audiokniha s Temnou stránkou osudu.

Jaruš7
18.06.2023 4 z 5

Snad užitečný citát ze vzpomínek generace květinové mládeže - hippies " NEVÁLČI ALE MILUJ ".

Janadvorackova
14.05.2023 2 z 5

Jsem z toho nějaká rozpačitá. Autorovo pokračování Milénia se mi docela líbilo. Ale tohle byla taková podivná montáž, nedbale naházená do celku, který ale vůbec ničím nevyčnívá.

mcabr
10.05.2023 3 z 5

I když jsem to přečetla, tak nějak nevím.

ivzu77
06.05.2023 4 z 5

K tomuto autorovi jsem se dostala přes pokračování série Milénium po smrti S. Larsona. Jeho tři pokračovací knihy se mi líbily.
Líbí se mi i tato první samostatná, oblíbila jsem si Micaelu i profesora Rekkeho. Příběh byl s politickým podtextem, o krutém osudu afghánských lidí, o boji s talibanem, o mučení a vraždění těch, kdo sympatizují se západem, i když se to třeba týká JEN hudby.

tereza8418
25.04.2023 3 z 5

Porad hledam slova,jak knihu popsat,ale nic moc je asi dostatecne. Dej se celkem vlece a misty necha ctenare se dost nudit,nektere postavy jsou sice zajimave,ale ne nijak nove A vlastne i zaver,kde byl docela prostor pro nejakou gradaci, je plochy a nevyvola ve ctenari zadne velke emoce. Shrnula bych to jako slabsi prumer

Martiiiik
12.04.2023 4 z 5

Asi jsem tak nějak čekala víc... Po vcelku povedeném kopírování stylu Stiega jsem asi prostě čekala podobný styl... Ale to se postupně vytratilo a nebylo to zase tak špatné :-D líbil se mi námět.. postava Hanse Rekkeho byla fascinující, psychicky nemocný génius.. a jako v každé pořádné detektivce spousta tupých policistů, aby inteligence jiných vynikla v kontrastu :-D politika jako v reálu.. :-( asi jsem ráda, že spoustu věcí člověk neví.. :-( bylo to občas trochu kostrbaté, neplynulo to úplně ladně... ale dvě hlavní postavy byly tak zajímavé, že se těším na další knihu už teď :-)

namornice
29.03.2023 3 z 5

Námět vcelku dobrý, ale děj se dost vleče. I přes povedený přednes jsem se u poslechu místy nudila a nesoustředila se, takže jsem se musela o kus vracet a poslouchat znovu. Nenapínavý děj, přeskakování v čase a šroubované dialogy bohužel této knize nepřidaly. Za mě celkem zklamání, čekala jsem víc.