Řeka života a smrti

Řeka života a smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415296/bmid_reka-zivota-a-smrti-j1F-415296.jpg 4 45 14

Je schopný, oblíbený, obdivovaný. A najednou je jedné deštivé noci roku 1995 mrtvý. Středoškolský učitel Šen Ming vede v Šanghaji poklidný a úspěšný život, dokud smrt jeho studentky nerozpoutá sérii nešťastných událostí vedoucích až k jeho smrti. Počet vražd ovšem i potom neustále narůstá, policie bezmocně tápe, a přestože nikdo nepochybuje, že mezi vraždami existuje pojítko, řešení proklouzává všem mezi prsty. Kdo zavraždil Šen Minga? Kdo připravil o život jeho studentku, snoubenku a řadu přátel? Když začne šest let po Šen Mingově smrti v jednotlivých případech figurovat malý chlapec, který sotva nastoupil do školy, všichni se jen obdivují jeho bystrosti a vědomostem. Někdy je zkrátka snadnější uvěřit, že náhody a zázraky existují. Převtělování, další životy... to jsou přece všechno jenom babské povídačky. Nebo snad ne?... celý text

Přidat komentář

Ennie
10.12.2023 4 z 5

Není to úplně jednoduché čtení, ale právě tím se mi to líbilo. Oproti klasickým krimi příběhům to přineslo jiný prožitek. Velmi oceňuji seznam postav na začátku, protože občas jsem si nebyla jistá, kdo je kdo. Párkrát jsem se musela vracet i o pár stran zpět. Knížku bych si ale ráda přečetla znovu, bavil mě příběh i styl vyprávění.

iv.ča
28.07.2023 5 z 5

Pěkně napsaná kniha. Člověk si musí zvyknout na čínská jména a vyznat se kdo je kdo,ale stojí to rozhodně za to.


evickakyticka
12.12.2022 4 z 5

Bylo to zajímavé. Pokud připustíte, že je možné "stěhování" duší. Občas se mi tempo příběhu zdálo příliš rychlé, nakonec jsem si zvykla. Na co si ještě čtenář musi dát pozor, jsou jména. Není lehké se orientovat v podobnosti a ještě si srovnat souvislosti. Nevadilo mi trochu listovat nebo se vracet v ději. Co je ale nejzajímavější, je čínská kultura, která jde při čtení nejvíce cítit. Úcta k člověku, malebné přirovnání i celková atmosféra knihy.

drakamena
04.12.2022 3 z 5

Na počátku jsem byla připravená dát plný počet hvězdiček, protože se mi nápad moc líbil, stejně jako způsob, jakým byl začátek napsaný. Jenže postupem času se postavy, a především pak hlavní hrdina, začaly chovat naprosto nelogicky. I když se jednalo o příběh s prvky nadpřirozena, postavy by měly mít alespoň nějakou vnitřní logiku. Tady jsem ji postrádala. Navíc se do příběhu vmísila dějová linka romance, která zabírala čím dál větší prostor, a to neustálé sem a tam mezi kantorem a studentkou/kantorkou a studentem mi začalo jít rychle na nervy. Škoda.

Luciefever
31.08.2022 5 z 5

Tohle je, milí moji, čínský detektivní román na jedničku. A myslím tím opravdu starou školu tohoto literárního žánru. Pokud našinec nezná základní rysy způsobu psaní detektivek z orientu, může se snadno ztratit v množství postav a zdánlivých odboček, nebo může být rozmrzelý z "nadpřirozena".
V klasickém pojetí čínské detektivky je totiž naprosto běžné, že zde vystupují desítky postav (proto ten jmenný rejstřík na začátku), že jsou zařazeny básně či písně učenců, že se do děje promítá mystika, ale přitom máte chvílemi pocit, jako byste se probírali spíš policejním spisem než četli beletrii. Dříve - a tím myslím několik staletí nazpět - byl pachatel uveden hned na začátku a čtenářský požitek spočíval ve sledování detektivní práce. Dnešní autoři už se obracejí k západnímu publiku mnohem vstřícněji. Přesto z jejich psaní dýchá kouzlo prastaré kultury, které jinde nenacházím. A proto je čtu. Chtěla bych víc, ale "nestíhám se znovu narodit".

haki34
16.05.2022 3 z 5

(SPOILER) no..přesně jedna z knih, kde mi chybí půl hvězdy - dala bych raději 3,5*.
nečetla se špatně, asijskou literaturu mám obecně ráda. Ale..na můj vkus tam bylo toho převtělování až moc. začínala jsem se ztrácet, kdo je vlastně kdo. A pak mi úplně nesedělo to, že daná osoba vlastně jen dožívala svůj předchozí život, či jak to nazvat - nehýbala se vpřed, ale vracela se zpátky do minulosti a snažila se vyřešit to, co začla někdy dříve--.-takové sobecké - duše jen prostě vyměnila tělo, jak v počítačové hře..ale přitom novou duši jen vytěsnila ? či jak vlastně, protože třeba Jin Jü ve finále žila dál sama za sebe...ale zpět :
Děj mi samozřejmě komplikovala čínská jména, které se navíc některým v rámci "adopcí" a podobně měnily. Navíc v poslední části knihy autor ? nebo překladatel popletli jména otce S´Wanga - příjmení S´ bylo nahrazeno tuším příjmením Ju´ (ach ta moje skleróza) a opakovalo se to na několika stranách za sebou - v jedné větě tak a v druhé jinak.

Příběh byl zamotaný, ve vraždách a účastnících bylo postupem času těžké se vyznat. Úplně jsem ani nepochopila "Území mrtvé dívky" - jak ke jménu a legendě přišlo. Každopádně nápad zajímavý, čínská jména poetická, velmi jsem si užívala jejich zdvořilost a formální styl řeči i chování a zavedené rituály (třeba "pobít čelem 3x o zem v rámci úcty a podobně..). Také jejich vášeň a důležitost přikládanou poezii. Do prostředí jsem se zvládla přenést celkem lehce. Horší už to bylo s orientací v ději , kdo je kdo (resp koho duchem posedlý), jaké měl motivy a důvody... Také práce čínské policie stylem "slibuji že tě ochráním" a pak se zabiju při první možné příležitosti, mi úplně nesedla.
Celkově nebyla špatná. Byla pro mne zvláštní a ne ta pravá ořechová jak se říká, ale věřím, že si své čtenáře najde.

Josefie
28.09.2021 5 z 5

Odteď moje nová oblíbená kniha.

Tohle není ledajaká detektivka, příběh je totiž úplné o něčem jiném. O pomstě, lásce, nenávisti. O tom jak efekt motýlích křídel dokáže být krutý.
Četlo se to dobře, po chvilce si navyknete na cizojazyčná jména, a pohltí vás tajemná čínská atmosféra.
Jsem zvyklá že se s jednou knihou pojí jedna zápletka, ale tady jich bylo mnohem více a moc jsem si to užívala.
Souhlasím s komentářem pode mnou, že se tam vyskytovalo pár postav, které zmizeli stejně rychle jako se objevili a neměli na rozzuzlením příběhu žádný dopad, ale nebylo to na škodu! Pokud vám u čtení knihy jde jen o jedno - abyste se co nejrychleji dočetli konce a zjistili vraha, - tak radši vezměte do ruky jinou knihu. Tady u této knihy vás nemá při čtení zajímat jen konec, ale má vás zajímat jakou další zbloudilou duši osud přinese do života mladého S´ Wanga a jaký příběh ta duše bude vyprávět :)
Teď jsem to vyobrazila jako složité čtení, ale ba naopak, čtení je to jednoduché a rychlé.

Babo
09.06.2021 5 z 5

Co napsat a neprozradit ?
Autor si se čtenářem pohrává celou dobu. Když užuž se zdá,že vrah je jasný ,pokračuje dál.
Celou dobu jsem čekala na rozuzlení ,celý příběh se točí v několika rovinách a ani jedna není nudná.
Hororem bych ji nenazvala ,ale napětí v sobě má . I přes čínská jména ,pro evropana nezvyklá ,jsem ani na okamžik netápala .
Prostě kniha se mi líbila a proto dávám 5*.

sarka9190
10.09.2020 4 z 5

Musím říci, že za 49,-kc naprosto paradní úlovek. Hodně mi to připomnělo Hybatele či Dům za zdí od Mitchella nebo Kroniku ptáčka na klíček od Murakamiho. Oba autory zboznuji. Díky bohu za Murakamiho, který mne seznámil se světem magického realismu, díky tomu jsem se docela zdařile orientovala ve vyprávění a v postavách. Sice kapánek prekmbinovane, ale wow efekt byl a ne jednou. Že to není pro každého? To rozhodně není a chápu lidi, kteří knížku nedocetli. Já se teď těším, až ji za čas otevřu po druhé s tím, že teď už vím a dozvím se, že stále nevím. :)

Arkagas
11.08.2020 4 z 5

(SPOILER) Děkuji za tuto knihu, že ji knihydobrovsky zlevnili z původních 399,- na 49,-Kč, protože jinak bych si jí nikdy nekoupila a přišla bych o tento literární skvost.
Jsem přesvědčená, že ať už korejská, čínská nebo japonská literatura je prostě pro našeho českého čtenáře kolikrát nepochopitelná a příliš těžká, ale právě proto je tak jiná a krásná.
Tento thriller na občasné hranici hororu je kniha, která v sobě skrývá zároveň filosofický román a detektivku je skvostným dílem, ve kterém sice zní mnoho čínských jmen, ale člověk nemá problém se orientovat. V neposlední řadě je kniha jakýmsi průvodcem reinkarnace a kulturou Číny jako takové.
Hlavní postava se kterou se setkáváme na začátku knihy - učitel Šen Ming je jednoho dne násilně zavražděn, ale osud tomu chtěl, aby jeho duše žila dál.. a tak se narodí jako malé dítko matce, která v jeho znamínku na zádech poznává vražednou ránu Šen Minga. Je tohle vůbec možné? Zdá se, že ano, protože malý S wang si pamatuje naprosto vše ze svého minulého života a proto se vydává na vlastní pěst najít nejen svého vraha, ale i vraha spolužačky, která byla otrávena a její vražda tehdy byla hozena na něj.Kniha se odehrává v několika časových liniích, je výborně vymyšlená, a člověk je neustále nucen nad něčím přemýšlet. Osudy lidí jsou tady vylíčeny tak uvěřitelně, že občas budete mít pocit, jako byste žili v Číně a dotyčné znali.
Tenhle několik let trvající příběh Šen Minga a S Wanga v jedné osobě mě neskutečně bavil.

V doslovu knihy autor zmiňuje jak ho kniha napadla a na kterých místech psal a proč a je to velmi zajímavý a hezký příběh.

Tahle čínská kniha mě zasáhla, protože i přes velký počet stran jsem ji nechtěla dočíst a chtěla si ten příběh ještě chvilku užít.
Jako bonus jsou kapitoly proloženy čínskými básněmi, které skvěle podtrhují atmosféru knihy.
Kdo má rád něco neobvyklého a rád vybočí z řady, rozhodně tuto knihu doporučuji :)

PetrCepek
05.07.2020 2 z 5

U Dobrovských snížili cenu této loni vydané intelektuálské detektivky s bambilionem čínských jmen, přemnoha odkazy na čínskou literaturu i současnou tamní popkulturu (bez googlu je nečínský čtenář ztracen), několika reinkarnacemi a jedním otravně superinteligentním dítětem, z původních 349 na 49 Kč. Asi věděli proč. Duch pátrající po svém vrahovi byl pro mne jakž takž zajímavý prvních 80 stránek, zbývajících 400 jsem četl jen ze setrvačnosti. Možná by z toho mohla být docela čtivá povídka.

martin8550
02.05.2020 5 z 5

Výborná kniha, detektivka-thriller-filosofický román... jak si kdo vybere. Není to úplně jednoduché čtení, ale vždy jsem se těšil na další pokračování.

petaSk
23.02.2020 2 z 5

Rok jsem zakončila s přešlapem v podobě tohoto thrilleru. Hrozný zmatek, spousta postav, které se dějem mihly, pak zmizely, aniž by to na příběh mělo dopad. Na žádné z nich mi přitom nezáleželo. Příběh byl pro mě zmatečný a nevzbuzoval žádné emoce ani pocit napětí
Knihu jsem dočetla s velkým donucením.

Aghatte
12.02.2020 4 z 5

Čínský thriller na pomezí hororu. Bála jsem se čínských jmen, ale kupodivu v tomto díle mi to problém nedělalo, rychle jsem se zorientovala, kdo je kdo. Je to nesmírně zajímavé a zábavné čtení. Problematika reinkarnace je podávána jako naprosto běžná věc, sama přemýšlím, kým jsem asi byla v minulém životě, a co si z toho pamatuji. Hororové to není, ani příliš tradičně asijské.
Moderní čtení, a přestože má 500 stran, uteče to "jako vítr" - jediná připomínka k překladu, toto spojení je tam použito více, než je zdrávo. V podstatě všichni se pohybují jako vítr :-))

Štítky knihy

čínská literatura thrillery

Autorovy knížky

Cchaj Ťün
čínská, 1978
2019  73%Řeka života a smrti

Kniha Řeka života a smrti je v

Právě čtených4x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce123x
Chystám se číst50x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x