Řeka vědomí

Řeka vědomí https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389025/bmid_reka-vedomi-vwF-389025.jpg 5 13 3

V knize esejů Řeka vědomí se její autor, neurolog Oliver Sacks, zabývá tématy z oborů, jako je botanika, chemie, me­dicína, neurověda a umění a obrací se na své velké tvůrčí hrdiny vědy – zejména Darwina, Freuda a Williama Jamese. Byli jeho věrnými druhy od mladých let a značnou část jeho díla lze vnímat jako jakýsi dlouhý rozhovor, který s nimi vedl. otázky, které zkoumali – význam evoluce, kořeny kreativity, podstata vědomí, se nacházejí v samotném středu vědy a této knihy. Oliver Sacks byl stejně jako Darwin bystrým pozorovatelem a velmi rád shromažďoval příklady, z nichž mnohé pocházejí z jeho rozsáhlé korespondence s pacienty a kolegy. Freudovi se zase podobal svou neodbytnou touhou porozumět lidskému chování v jeho nej­záhadnějších rovinách a jeho pozornost podobně jako u Williama Jamese zůstává upřená ke specifičnosti zkušenosti, byť se zabývá náměty teoretické povahy, jako například zkoumáním času, paměti a tvořivosti. Kniha Řeka vědomí, jejíž text Sacks načrtl dva týdny před smrtí, tak prokazuje autorovu jedinečnou schopnost nacházet neočekávatelné spojitosti mezi tématy a skutečnostmi, jeho ryzí radost poznávat a neutuchající snahu porozumět tomu, co nás činí lidmi.... celý text

Žánr:
Věda , Zdravotnictví , Přírodní vědy

Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

The River of Consciousness , 2017


více info...

Přidat komentář

Yummymoon
21.10.2023 4 z 5

V celkem deseti na první pohled spíše méně, ale přesto dle mého zásadně tematicky provázaných statích představil známý neurolog zajímavý a autorsky autentický pohled na různorodé otázky (nejen) lidského vědomí. Od toho, jak se hýbou a cítí květiny a rostliny, přes překvapivě bohatý duševní život žížal, neznámé (ale kritické) začátky Sigmunda Freuda jakožto nadšence do neurologie, komplexní fenomén lidské paměti (a v jakém smyslu se k ní vztahují jevy jako například plagiátorství, halucinace nebo umělecká tvorba), krátký text o bytostně lidském a každodenním jevu přeslechnutí až po samotné zamyšlení se nad proudem vědomí a faktem jakési dějinné prázdnoty mezi jednotlivými (více či méně) zásadními vědeckými objevy Oliver Sacks nechává své myšlení postupně plynout a nostalgicky pohlíží na tato rozličná a zároveň kolem jednoho „slunce“ se točící témata, jednak jako fundovaný vědec, ale zejména jako člověk na konci své existence, pro nějž hledání odpovědí na tyto otázky nebylo pouze profesním zájmem, ale inspirující životní náplní.

„Všichni si do jisté míry půjčujeme látku od druhých, z kultury, která nás obklopuje. Nápady se vznášejí ve vzduchu a my si můžeme, aniž bychom si to uvědomovali, přivlastnit fáze a mluvu doby. () Spornou otázkou není to, že si půjčujeme, nebo imitujeme nebo jsme neoriginální, ovlivnění, nýbrž jak s oním vypůjčeným, imitovaným, odvozeným naložíme“

jadunka
17.12.2021 5 z 5

Oliver Sacks byl geniální v tom, že tak obtížná a obsáhlá témata dokázal do knihy sepsat naprosto úžasně lehkým čtivým způsobem.


puml
17.09.2018 5 z 5

Výborná kniha, která je hodně filozofická nebo spíš ukazuje nové cesty filozofie a uvažování o člověku, o tom, co z nás dělá to, co jsme - o vědomí. Různé pohledy, různé etapy v dějinách medicíny. Zajímavé kapitoly o Freudovi, ale nikoliv o Freudovi psychoanalytikovi, jako spíš o Freudovi lékaři a neurologovi; dále o Darwinovi jako významném botanikovi a o Williamu Jamesovi a jeho nadčasových úvahách o povaze paměti a vědomí. Kniha, která otevírá zcela nové obzory v chápání vědomí a fungování mozku, ale i vnímání času, prostoru, barev atd. Doporučuji.