Řeka osudu

Řeka osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85739/bmid_reka-osudu-OJL-85739.png 4 15 9

Historický román o Václavu Hájkovi z Libočan. Historický román z první poloviny 16. století v Praze a českých zemích je nejen rekonstrukcí Hájkova životopisu a zrodu jeho Kroniky, ale snaží se být i průvodcem doby, v níž probíhá boj o moc a Habsburkové uchvacují český trůn.

Přidat komentář

kolacky
21.01.2024 4 z 5

Souhlasím s Galadwen. Zajímavé, ale trochu nepřehledné. A rozčilovala mě všudypřítomná politika... Zato jsem obdivovala, jak autor dokázal tvořit ohnivé a sáhodlouhé rozpravy zúčastněných. Rozhodně uměl pracovat s jazykem. A rovněž se ke knížce vracet nehodlám...

Dvě témata do Výzvy - šestnácté století a zakázaná láska.

Galadwen
26.04.2023 3 z 5

Kniha zcela zjevně napsaná s velkou erudicí, znalostí doby (až na pár detailů) i osobnosti samotného Hájka.
Historickou atmosféru dotváří velmi archaická čeština, již autor používá - což ovšem zároveň vede k horší čtivosti. Zezačátku mi to nevadilo, ale ve finále mi docela trvalo, než jsem se textem prodrala na konec. V románu vystupuje opravdu velké množství postav, vesměs historicky doložených, a má všechny klady i zápory životopisné beletrie - pokrývá dlouhé časové období, takže se jednotlivým epizodám z Hájkova života věnuje někdy méně, než by bylo zajímavé. Úplně jsem nepochopila záměr autora se zarámováním historického příběhu dopisy fiktivní čtenářky fiktivnímu autorovi - myslím, že je spíš na škodu a rozptyluje pozornost. Zjevně je tu kvůli "dovysvětlení" v textu zmíněných faktů a nápovědě, jak si je má čtenář vykládat, což mi nepřišlo jako přínos. Co se týče vnějšího vzhledu knihy, obálka je přímo hrozná, nelákavá, a název na ní díky kombinaci fontu a barvy téměř nečitelný.
Celkově hodnotím jako zajímavou, mnoha fakty nabitou, ale méně čtivou knihu. Vracet se k ní už nebudu.


Arev122
17.02.2021 4 z 5

Docela dobrodružně a románově zpracovaný příběh známého kronikář e Václava Hájka z Libočan. V románu je zajímavě popsán život v 16.století, spolu s tehdejší politikou, ale i soukromý život V.Hájka z Libočan.

Arev122
17.02.2021 4 z 5

Dobrodružně a románově zpracovaný život Václava Hájka z Libočan. I v 16.století bylo všude plno zášti, politiky, korupce, ale i lásky a naděje na lepší život.

Heralt
10.02.2021

Autor popisuje historickou situaci v království za vlády Vladislava Jagellonce (král ,,dobře") i střet jednotlivých tří stavů - páni, rytíři a měštané, kdyby žil dnes asi by nebyl překvapen s
touto situací u nás dnes...Ukazuje, že mění se doba, lidé, ale určité zlozvyky zůstávají....

Medvědářka
11.08.2020 5 z 5

U téhle knihy uplynulo hodně vody, než byla konečně plnohodnotně přečtena a oceněna. Jenže se mi to vyplatilo.

Knihu jsem se pokoušela číst v minulosti mnohokrát. Jednou jsem dokonce došla až skoro do poloviny, abych ji stejně odložila. Při každém novém čtení jsem začínala úplně od začátku, aby mi nic neuteklo.

A teď se mi to vyplatilo.

Dostala jsem ucelený obraz nejen o životě kronikáře Václava Hájka z Libočan, ale i pohled na dobu, ve které žil. Poznáváme plno historických postav a vyvstávají před námi události, které ovlivnily chod našich dějin. Ať to byla smrt Krále Dobře a nástupu jeho syna Ludvíka Jagellonského a po něm Ferdinanda Hasburského. Prožíváme události politické, ale i svědské. Nahlížíme do života prostého lidu, ale i šlechty. Potkáme se i s proslulou Kateřinou z Komárova, které se přezdívá česká čachtická paní.

V každém úseku života Václava Hájka z Libočan bylo něco hezké, ale bylo i mnoho zlého. Nebyl to muž úplně svatý, ale tím ho lidé měli asi i raději. Jeho život byl pestrý, jak mohl jen v té době být. Že toužil po slávě a bohatství? Kdo v té době ne? Šel si za svým a díky jeho lásce k dřívějším věcem a událostem po něm zůstala jeho kronika.

Dnes už se ví, že si asi ve svém díle něco přikrášil, tu vymyslel a některé věci spoljil v jedno. Jenže tehdy se na to tolik nehledělo. Hlavně, že to bylo dílo v českém jazyce. I proto je tak ceněná i z dnešního pohledu.

Pavelpi
08.01.2020 5 z 5

Hodně zajímavé a čtivé.Líbilo se mi,že autor spojil dvě věci.Jeho život celkem dobrodružně popsaný a také různé politické zvraty,které jeho život poznamenaly.Napsání kroniky pak už bylo logickým vyústěním jeho života.

francouz
11.09.2019 4 z 5

Tak to byla opět výprava hluboko do minulosti. Podívali jsme se na jednoho z nejznámějších, tedy alespoň pro mě, českého kronikáře václava hájka z Libočan.
Čtenář se dozví, že to byl vlastně potomek jednoho ze starých rodů, proto ten přídomek z Libočan.
Autor se snaží probudit v nás ducha té doby, proto zde je spousta archaismů, ale jak píše čef, je zde množství informací, které se skrze kronikáře může dozvědět.
To jak probíhal boj o dalšího českého krále, co bylo tak trochu pod pokličkou dějin a také jak asi žil tento známý kronikář.
Že působil jako kazatel, to je známo, možná méně o jeho pozitivním vztahu k ženám, i k tomu, že mu nebylo cizí použít i zbraň.
Opravdu celkem zajímavé čtení, pro všechny, kteří mají zájem nakouknout do 16 století...

čef
26.07.2018 5 z 5

Známý český kronikář Václav Hájek z Libočan asi neměl zrovna lehký život. Nežil také v poklidné době, i když se nám může zdát, že nástup Habsburků na český trůn proběhl lehce. Mírně romantický román, možná až dobrodružný, psaný místy jistě pro mnohé až méně srozumitelnou archaickou řečí, není zas tak špatný. Pro mne docela dost překvapivých a zajímavých údajů na to, abych knihu se zájmem dočetl.

Štítky knihy

kronikáři

Autorovy další knížky

Jiří Brabenec
česká, 1911 - 1983
1961  83%Dobrodružství v Eridanu
1979  83%Řeka osudu
1971  72%Ještě jednu sklenku, pane
1966  58%Zločin v Duhovém zálivu
1967  70%Svědek ze Sinaje

Kniha Řeka osudu je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x