Porodní bábou proti své vůli

Porodní bábou proti své vůli https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332150/bmid_porodni-babou-proti-sve-vuli-MD9-332150.jpg 5 333 93

Becky Meyrsová, kdysi veselá a odhodlaná zdravotní sestra, se vrací do Hope River. S sebou si přináší trauma z porodu, kterému neúspěšně asistovala, a jako pacienta si veze svého bývalého zaměstnavatele, doktora Bluma. Doktor je na tom ještě hůř než Becky; smrt na operačním sále a tragický skon jeho ženy v ten samý den z něho udělaly nemluvnou, neschopnou trosku. Becky se usídlí v bývalém domově své přítelkyně Patience, a přestože má z porodů panický strach, musí se v chudém kraji plném zoufalých žen a mužů postavit svým démonům čelem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Reluctant Midwife , 2015


více info...

Přidat komentář

marti7729
21.11.2023 5 z 5

Druhy pribeh byl snad jeste lepsi nez ten prvni. Pribeh se tentokrat tocil kolem becky a doktora bluma, ktery se zhroutil po smrti zeny a byla mu pecivatelkou. Jrasny strhujici pribeh plny vtipnych, ale i smutnych momentu. Ke konci knihy jsem byla opravdu emocne na dne a smutna za holcicky. Nedalo mi to a pokracuji ihned 3 dilem. Postava Becky je tak skvele napsana, ze si prejete takovou zenu mit ve svem zivote a rikate si jak je skvela.

Alma5
21.08.2023 5 z 5

Tento díl se mi líbil ještě více než ten první. Nejdříve se mi nezdála výměna hlavní postavy, ale nakonec jsem si Becky oblíbila. Líbila se mi postava dr. Bluma, mám ráda takovéto nejednoznačné postavy.


Katuska88
18.07.2023 4 z 5

První díl se mi líbil více. Zde bylo na mne málo porodů a hodně dějových chyb. Např. pacientky z prvního dílu měli najednou místo dcery syna apod. Jsem velká detailistka, takže kvůli tomu ubírám hvězdičku.

Lalina3
05.06.2023 4 z 5

Krásná kniha, stejně jako první díl. Ale postava Bluma mě TAK MOC štvala, že musím dát o hvězdičku méně.

moudivlacek
02.06.2023 4 z 5

Skvělé čtení. Velmi výstižné vylíčení hospodářské krize v Americe, tak hlavních hrdinů, byť těch nejmenších a opět jsem se trochu víc dozvěděla o různých programech americké vlády k potlačení krize. Zdravotní sestřička Becky nejenže se ne vlastní vinou dostane do chudoby, na kterou do té doby není zvyklá, ale stará se o katatonického pacienta - svého bývalého šéfa doktora Bluma, vdovce. Je to těžké, ale ona kráčí stále krůček po krůčku vpřed, i když je to někdy opravdu hodně těžké. Kdo se nikdy nestaral o nemohoucí postavu, může mu to připadat přehnané, ale opak je pravdou.
Postav z prvního dílu je tu dost, proto doporučuji sérii číst postupně. I když třetí díl moc kladných ozev nemá, já se na něj těším.

SumýšIrena
19.12.2022 3 z 5

První díl se mi líbil víc. Tady mě hrozně rozčilovala postava doktora Bluma.

Mrňous1
21.10.2022 5 z 5

Tak opět výborné čtení, druhý díl byl ještě silnější než první. Becky mi sice tolik neseděla jako Patience, ale opět to byl velice intenzivní čtenářský zážitek. Člověk se opět mnoho dověděl z americké historie a o životě v těžkých letech hospodářské krize. Knihu rozhodně doporučuji a i když podle ohlasů se zdá, že třetí díl bude nejslabší, určitě si ho přečtu a těším se na něj.

Tereza0107
11.10.2022 5 z 5

První díl mě tolik nebavil, četla jsem ho spíše stylem "ať už to mám za sebou", a tak jsem do druhého dílu šla s určitými předsudky. Ty se ze začátku knihy sice naplňovaly, ale tak ve čtvrtce knihy se něco změnilo a já se opravdu začetla. Bylo to asi hlavně tím, že mě začalo zajímat, co je teda s doktorem Blumem vlastně špatně a co se z této postavy nakonec "vyklube".
Další věc, která se mi hodně líbila byl popis doby, ve které se tento díl odehrával - hospodářská krize, vytváření pracovních táborů pro mladé muže, jako řešení plošné nezaměstnanosti a jeho aplikace na jednotlivé postavy. O tom jsem nikdy předtím neslyšela a tak jsem ráda, že jsem si z knihy odnesla i nové zajímavé informace.
No nedá se nic dělat, asi se začnu poohlížet i po třetím díle.

⭐️"Ne, jsem prostě jen udivená. Netušila jsem, žes měla tak těžký život."
Patience se zasměje. "Všichni máme těžký život, Becky. To nevíš? Někdy si prostě musíš své zraněné srdce vytáhnout z těla, zašít ho, nacpat si ho zpátky do hrudníku a jít dál..."

ClariceL.
25.09.2022 5 z 5

Jako první jsem četla poslední díl, ten byl takový průměrný. Pak jsem dostala i ty ostatní a první díl se mi líbil a těšila jsem se na další osudy Patience a porody miminek. Hned jsem se pustila do dalšího. Zklamalo mě, že je vypravěčkou Becky, ale začetla jsem se a nakonec se mi druhý díl líbil ze všech nejvíc. Zaujal mě Dr. Blum a všechny postavy jsou sympatické. Autorka hezky popisuje dobu a nebylo to opravdu jednoduché. Nenáročné, pěkné a pohodové čtení.

Janík61
14.07.2022 4 z 5

Také druhý díl se četl dobře, můžu doporučit. Těším se na 3. díl.

FoxFox
07.09.2021 5 z 5

Zpočátku jsem byla trošku rozhozená z toho, že další díl série budeme sledovat osud sestřičky Becky, kamarádku hlavní hrdinky z prvního dílu, ale rychle jsem si hrdinku oblíbila a její časté fňukání ze začátku knihy jsem jí po pár kapitolách odpustila. Na rozdíl od prvního dílu ubylo porodů, což mi vůbec nevadilo. Na konci mi i slzička ukápla... Už jsem rozečetla třetí a závěrečný díl.

Annannas
28.08.2021 5 z 5

Moc povedené pokračování. Už se těším na další díl.

nezmar.cz
12.07.2021 5 z 5

Nejlepší díl, ze všech tří. Přibližuje velmi dobře prostředí a dobu ve kterém se děj odehrává. Doporučuji.

zimolka
28.06.2021 5 z 5

Nádherná kniha,nádherný příběh,těším se na další díl.

čef
18.06.2021 5 z 5

Nádherné pokračování trilogie plné těžkého života v době Velké hospodářské krize, ale i radostných událostí v životě lidském jako porody, láska a přátelství. Také chvil hodně těžkých třeba ztráta bližních při velkém lesním požáru nebo nezdařené lékařské zásahy. Celé je to hodně optimistické a proto ke čtení vždy nanejvýš vhodné.

Makůvka
26.05.2021 5 z 5

Krása!!! Ani druhý díl mě nezklamal. I slza mi ukápla. Moc se těším na třetí díl a už teď si myslím, že se budu horko těžko loučit s postavami.

harena
24.05.2021 5 z 5

I mně se druhý díl líbí ještě víc, než první. Moc krásný příběh, ve kterém se mimo jiné dozvíme i o životě v období hospodářské krize. V r. 1933 bylo 40% amerických obyvatel v produktivním věku nezaměstnaných a podle programu prezidenta Roosevelta by ustanoven a podporována ,tzv. "lesní armáda", která zároveň bojovala proti lesním požárům.
Becky nechodí jen k porodům, ale provádí i jiné lékařské zákroky, zvlášť když zůstává jako jediná zdravotnice v táboře, když vypukne mohutný požár.
Příběh se mi moc líbil, je tu příjemná romantická linka, a hlavně mi vyhovoval laskavý a milý styl vyprávění, byla jsem součástí děje až do poslední stránky.
"Život umí být těžký,
ale budeme-li se držet za ruce,
zvládneme společně přebrodit řeku."

Kerberos
03.05.2021 5 z 5

Druhý díl se mi líbil ještě víc než první. Tentokrát je vyprávěn z pohledu z pohledu muže doktora Bluma a sestry Becky, život za krize třicátých let v Americe. Je obdivuhodné jak se Becky stará o Bluma, který se zhroutil po smrti své ženy. Příběh je plný lidských tragedií, které přináší chudoba. Už se těším na další pokračování.

Cuprinka
25.04.2021 5 z 5

Přečetla jsem hned po prvním díle. Opět moc hezké čtení. Doporučuji.

DominaCZ
24.04.2021 1 z 5

Vytacelo mě už v jedničce to neustálé vrčení žen u porodu...a tady je to zas! Vytaci mě to fakt.

Jinak...nevím co k tomu říct...fakt nevím. To, že jde od kadeřnice a "musí tu všem připadat jako hvězda z Brodwaye, protože je načesaná a má letní šaty" ?? Že věří, že se mladým vojáčkům líbí " i přes vrásky okolo očí"?
Že po ní každej jede a balí ji, že jí do zadku všichni ti kluci lezou a jsou před ní pokorní??
Nebyla mi sympatická. V prvním díle byla uplně upozaděnou osobou, šedou, nevím, proč byla zvolena na tuto "práci" a děj zrovna ona.
To už raději měla být dvojka o tom, jak se daří zvěrolékaři a Patience v tých nelehkých dobách.

Neustálé stížnosti na chudobu...ale několikátý děcka v každé domácnosti se rodily neustále. To mě taky dokázalo vytočit.
Už byly moderní časy propána, ne pravěk, a lékárnu tam měli.

Nejlepší byl Dr.Blum.

Štítky knihy

přátelství děti láska naděje pro ženy chudoba, bída porod

Autorovy další knížky

2017  91%Porodní bábou proti své vůli
2016  88%Porodní bába od řeky Hope
2020  79%Porodní bábou navždy

Kniha Porodní bábou proti své vůli je v

Právě čtených3x
Přečtených476x
Čtenářské výzvě38x
Doporučených33x
Knihotéce249x
Chystám se číst182x
Chci si koupit37x
dalších seznamech3x