Nové království

Nové království https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490600/bmid_nove-kralovstvi-uuD-490600.png 4 58 13

Řeka bohů / Rieka bohov série

< 7. díl >

Hui žije obklopen láskou milovaného otce, vládce města Láhún, jehož má nahradit. Za krásnými fasádami paláců se však rodí špinavé spiknutí Huiho nevlastní matky a žárlivého bratra, které Huiho přivede až do potupného zajetí uprostřed nepřátel Egypta. Od nich se mladý vyhnanec naučí důmyslnému umění boje, aby mohl stanout po boku mocného egyptského generála Tana a v nelítostné bitvě, v níž bojují samotní bohové, získat slávu jako nový hrdina.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The New Kingdom , 2021


více info...

Přidat komentář

HollyUndead
15.02.2024 5 z 5

Tato série pokračuje, i když v 7. dílu z trochu jiného úhlu pohledu, tedy z pohledu života Huie. Velice se mi celý příběh líbil. Jsem rád, že Smith s Chadbournem našli něco zajímavého, o čem nebyla řeč v dílech předchozích. Vrátili nás v čase zpět na začátek této série, tedy k příčinám vpádu Hyksósů. Nemyslel jsem si, že by ten příběh mohl být ještě zajímavý a poskytnout něco nového, ale vypravěčské schopnosti autorské dvojice mě přesvědčily o opaku. Velice jsem kvitoval návrat mého oblíbence z první série - Tana. Taita zde hrál o něco menší úlohu, ale je jasné, že se objevit musel, což též bylo naprosto v pořádku. Jsem velice zvědavý na (možná zatím) poslední díl - Kola osudu.

Gracinka
26.01.2024 4 z 5

Moc pěkný příběh. Po prvním díle se mi líbil asi nejvíc. I když dlouhých bojů tam bylo zbytečně moc.
Hui mě bavil. Je to frajer. I když jeho posedlost tím kamenem jsem úplně nepochopila.
Zato Taita působil pěkně nerudně. Jakmile to není z jeho pohledu, hned přestane být dokonalý a okouzlující.


misaC
06.12.2023 5 z 5

Velmi ráda jsem se prostřednictvím této knihy vrátila ke dvěma nejoblíbenějším knihám série Řeka bohů - a to k prvnímu a druhému dílu. Hyksósové, ťuhýci, Taita aTanus. Díky!

čef
10.09.2023 4 z 5

Skvělý vyprávěč se svými spoluautory vytvořily opět fabulaci ze starého Egypta tentokráte s popisy řádění loupeživých tlup ťuhýků a vpádu Hyksosů. Taitu je zde samozřejmě opět přítomen, ale již jen mimo hlavní děj. Jinak jsou scény opět pohádkově jednoznačné, síla tohoto dílu je v popisu některých reálií této doby a místa. Nemyslím, že jde o vrchol řady, ale čtenáři předchozích dílů si jej jistě opět rádi přečtou.

brectanka
29.10.2022 5 z 5

Za mne třetí nejlepší kniha celé série. Hui se mi líbil - sice se dostává do velice obtížných situací, ale bohové nad ním drží ochrannou ruku a tak vše přežije. Je to rošťák s velkým srdcem. Doufám, že Wilbur Smith před svou smrtí stihl napsat pokračování...

Artim
21.09.2022 4 z 5

Děj sedmého dílu je zasazen zhruba doprostřed dílu prvního. Tím, jak už sám autor uvádí, došlo k vyplnění některých pasáží a k ucelení dějové linie. Zároveň se tak ale autor dostal do situace, kdy nemohl děj rozvinout příliš, aby nenaboural události prvního dílu.
A jak se s tím vypořádal?
Se ctí! Dal více prostoru emočním přerodům a projevům hlavního hrdiny. Vyhrál si více i s metaforami a malebností popisu.
Je ale patrné, že náboj a epičnost, které provázely čtenáře prvním dílem, už překonat zkrátka nemohl. Přesto je dílo zdařilé a čtenář se vrací na místa, která jsou mu již známá a nahlíží na ně z "druhé" strany a to mě vtahovalo.
Přesto to za 5 hvězd být nemůže, to bych pak musel jedničce či dvojce dát 6...

rimar
17.07.2022 4 z 5

Tak nějak nenadchne a ani neurazí. Když porovnám s prvním dílem je to takové slabší, řídké a možná už i dost překombinované. Konec knihy trochu nabere na otáčkách ale lituji že jsem knihu kupoval stačilo by mi půjčit si z knihovny protože od 3tiho dílu to jde s touhle sérii z kopce.

Mája777
03.07.2022 5 z 5

Wilbur Smith tak jak ho známe. Perfektně vystavěný příběh. Skvělé doplnění Řeky bohů I., kterou právě poslouchám a jednotlivé střípky do sebe krásně zapadají.
Hui je v ostatních dílech postava, kterou vnímáme, ale moc toho o ní nevíme. Zde se rozvíjí jeho příběh a dává mu úplně jiný význam.
Knihu doporučuji.
Vaše knihy, pane spisovateli, jsou pro mě top. Budu je číst, nebo poslouchat stále. Děkuji.
(3. 7. 22 - 11 956 - 26)

vladimir5170
26.06.2022 5 z 5

Přiznávám se, že jsem si omylem objednal Nové království namísto Románu ze starého Egypta. 87% dobrých, i když Román 92% přeci jen víc. Nu což, nutně to nenavazuje, zkusím. Asi takhle: Vezmu tu sérii asi od začátku, protože Nové království mne chytlo. Je to přesně ten typ knihy, kdy si chcete odpočinout, moc "nebádat" a chcete, aby to "odsejpalo". Vše splněno.

Jaruš7
26.06.2022 5 z 5

Autor ve své superformě.
Jeho Egypt je v představách tak silným zážitkem, že uvěříte, že nehostinná písečná krajina má v zapadajícím i vycházejícím božském slunci Ra své kouzlo, a že na hladině božské řeky Nil se v nočním jasu hvězd, hvězdy zrcadlí.

Příběh o vyzrávání charakteru hrdiny z mladicky odvážné loupeže přes zradu, propad jistot, zločinné nařčení, a v zájmu přežití se zrady vrší v horu a zní pád je dalším dobrodružstvím na cestě k v níž sen o Novém království je neskutečně náročnou vizí.

Hezká, podmanivá četba.

NNiky
22.05.2022 5 z 5

Krásné rozšíření série. Možná o to víc, že když Wilbur zemřel, tak jsem nečekala, že by se vydal další díl...a samozřejmě jsem jej musela mít hned!

Řekla bych, že spolupráce s druhým autorem příběhu prospěla. Příběh nás seznamuje s mladíkem jménem Hui, který se objevuje v první Řeka bohů jako skvělý vozataj a podkoní. Jeho příběh je pro mě takové pohlazení, protože se vracím do Egypta za doby Taity a Tanuse...ti dva se tu taky vyskytují, ale mají menší role.

VÝHODOU tady je, že je jedno, jestli jsme četli jako první Řeku bohů nebo tuto knihu...

Doporučuji všem milovníkům příběhu Tana, Taity, Lostris a dalších...vrátí vás do Egypta, kdy nikdo neznal koně a největší hrozbou byla banda Ťuhýků.

Pavelpi
13.05.2022 4 z 5

Začátek knihy celkem nic moc, ale pak už se to rozjelo celkem slušně a poslední třetina knihy byla už opravdu dobrá a napínavá. Zůstalo to zase s otevřeným koncem, tak jsem zvědavý, jestli se to bude vyvíjet dál nebo ne. Snad se od spoluautora dočkáme nějakého pokračování.

Elapheg
05.05.2022 5 z 5

Možný spoiler:
Toto je kniha, která je asi posledním rozloučením s autorem Wilburem Smithem. Na knihu jsem se velmi těšil a jako velký fanda Wilbura, který od něj četl téměř vše, musím konstatovat, že to na pět hvězdiček stačí, ale už to není zcela ono. Na rozdíl od ostatních knih, je zde celá kniha věnována hlavní postavě Huimu a ostatním postavám, které Hui na své životní pouti potká. Žádný spletenec třeba tří osob, který na konci vygraduje ve střet hlavních postav. Další rozdíl je, že hlavní postavou zde není Taita, i když se zde krátce vyskytuje, ale Hui syn guvernéra Láhúnu. Hui je také velký sympaťák a vyskytuje se zde magie, tentokrát však ztělesněna postavou nevlastní Huiho matky. Velký prostor je v knize věnován střetu Egypťanů a Hyksósů. Kniha se četla dobře, ale za mne musím říci, že je pro mne nejslabším dílem série Řeky Bohů. Přesto však autorovi děkuji za jeho přínos literatuře se vzkazem: Pane Smithi, zůstanete pro mne vždy mistrem spisovatelem a děkuji Vám za krásné chvíle s Vašimi knihami. Pět hvězd a doporučení. Jsem velmi zvědav na hodnocení ostatních fanoušků Wilbura. :-)

Autoři knihy

Wilbur Smith
britská, 1933 - 2021
Mark Chadbourn
britská, 1960

Kniha Nové království je v

Právě čtených2x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených6x
Knihotéce108x
Chystám se číst58x
Chci si koupit31x
dalších seznamech3x