Řeka bohů: Román ze starého Egypta

Řeka bohů: Román ze starého Egypta https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263031/bmid_reka-bohu-1kM-263031.jpeg 5 2183 338

Řeka bohů / Rieka bohov série

1. díl >

Pravěký Egypt byl zemí faraonů. Královstvím vybudovaným na zlatě a legenda zničená chamtivostí po bohatství a po moci. Ústy neobyčejně nadaného otroka Taity je čtenář vtažen do velice živého a barvitého příběhu, který se rozvíjí s napětím a prudkostí již od první stránky, a tak se mu dostává možnosti vžít se do tajemna pradávných dob.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

River God , 1993


více info...

Přidat komentář

Dédečko75
31.03.2024 5 z 5

Krásný příběh mohl by se líbit všem romantikum

gabriel375
18.03.2024 5 z 5

tak za všetky rieky bohov uvediem túto prvú. Klasika a oddychový Skvost , niečo ako Stalloneho Rocky Balboa...,na ktorého tak ľahko nezabudnete. Totiž autor kníh, ako africký rodák a veľký búrlivák, zopár rokov vážne študoval históriu Egypta a mal prístup k všetkým spisom a egyptským vykopávkam. Mal výnimočné vedomosti o celom vývoji a páde egyptskej ríše , z čoho vyťažil maximum, Tieto znalosti a majstrovstvo,ktorým dokázal svoju fantáziu bravúrne prenášať do reality vám poskytnú pri čítaní výnimočnú až strhujúcu zábavu. Okrem Egypťana Sinuheta je tu po rokoch teda nový príbeh otroka Taitu, ktorý sa mení postupom dielov ...ale nie, prečítajte si sami. Tak dokonalé počtení sa zrodí naozaj raz za storočie. A netvrdím to len ja, ale desiatky miliónov ľudí, ktorých celé dielo Řeka bohú nadchla. Wilbura právom nazývali africkým Hemingwajom.Len nejde o žiadne nežné rozprávanie, jeho knihy pripomínajú občas až hororové jatka .


niknikita
23.12.2023 5 z 5

Naprosto nevánoční, ale milé předvánoční setkání s mým oblíbeným Taitou. Vždycky se ráda vracím k vypravěčskému mistrovství autora WS.

Eisy
07.12.2023 3 z 5

Taková pohádka pro dospělé, dobře se to čte, takže na zimní večery ideální kniha :)

vrbova4204
28.11.2023 1 z 5

Smith se vyziva v brutalite. Kdokoli kohokoli vrazdi tak odsekava skrti pukaji lebky nebo neco podobneho. Je to nechutny a nebudu to dal cist. Tfuj

Gracinka
27.10.2023 4 z 5

Hlavní hrdinové takoví, že si je musí každý oblíbit. I když občas byli dokonalí zbytečně moc.
Konec příběhu byl trošku neuvěřitelný. Po skoro 20 letech se vrací místo královny Lostris faraon, o kterém nikdo nikdy neslyšel. A lidé ho s jásotem vítají. Kdyby měl stále svoje staré jméno, bylo by to uvěřitelnější.
Příběh prima, ale obešla bych se bez zdlouhavé cesty přes vodopády. To byla nuda a pořád dokola.
Zato bych víc rozvedla vztah mezi Lostris a Tanem. Narození jejich princezen bylo odbyto na polovině stránky. Na rozdíl od naprosto nechutného lovu slonů (pak ještě jiných lovů). V tom se autor naprosto vyžíval. Uvádí, jak jsou Egypťané civilizovaní a přitom se chovali ke zvířatům jako barbaři. To by nestačilo je normálně zabít, když potřebuji obživu? Za tyhle lovné scény strhávám hvězdičku.

Hoblinka
22.10.2023 5 z 5

Tak nevím. Miluji Taitu, nebo mi leze na nervy?

AlexandraBane
19.10.2023 5 z 5

Doma jim trvalo dlouho než mě k Řece bohů přemluvili. Ne že bych litovala, nelituji. Nebylo to špatné čtení. Četlo se to dobře a utíkalo to. Tak v půlce, nebo někde před půlkou knihy to začalo nabírat grády a já si to fakt užila.

klmonkaa
13.10.2023 5 z 5

Absolútne úžasne opísané skutočné udalosti s troškou neskutočna z dôb, ktoré sú už pradávno minulé... Spisovateľ spôsobil, že som sa do hlavných postáv knihy zamilovala a uronila som nejednu slzu kvôli ich osudom.

Radimka
30.09.2023 4 z 5

Taková pohádka pro dospělé, nechybí láska, dobrodružství, bitvy, ani Ferda Mravenec v podobě všeuměla, otroka Taity. Ale bylo to čtivé a bavilo mě to. Narozdíl od filmu, ten jsem dala 15 minut a nešlo to.

Kuxka
16.09.2023 5 z 5

Při suchém špuntu v Sethově levé dírce, toto bylo něco. Příběh mě okouzlil, pohltil a rozbrečel. Celá kniha byla nádherná a napínavá, až na první dvě kapitoly, které se dle mého názoru dlouze a nudně táhly. Vzápětí ale přišlo téměř sedm set stran strhujícího děje, takže za mě úžasný román, který můžu jen doporučit!

slunicko1958
18.08.2023 2 z 5

Ze zkušenosti vím, že když se na něco těším, přijde zklamání. Stejně tomu tak bylo i u tohoto románu.
V době prvního vydání každý básnil, jak je kniha nádherná. Poprvé jsem ji přečetla až teď, ale nelíbila se mi. Nemám ráda, když autor podceňuje inteligenci čtenářů. Román se sice hezky čte, stránky ubíhají, ale je to taková blbina! Je o tom, jak geniální otrok zachránil Egypt, jeho vynálezy a dovednosti změnily svět.
Srovnávání se Sinuhetem je nemožné, jako nelze srovnat pohádku s literaturou faktu.
Další díly rozhodně číst nebudu.

PitoR
11.08.2023 3 z 5

Slovenské vydanie 1. dielu (Danubiapress, 1995, 2 zväzky)
"Jára Cimrman starého Egypta!!!"

"Sloboda je výsada, a nie čosi na čo má každý právo. Masy potrebujú silného vládcu, pretože bez ovládania a pevnej ruky by všade vypukla anarchia."

Veľmi populárny autor u nás i vo svete, tak som sa dal nalákať. Neviem, prečo je na Slovensku román Rieka Bohov, prvý príbeh z rovnomennej série, rozdelený do dvoch kníh (Danubiapress, 1995). Originál bol v jednej, v Čechách to isté...

"Je múdre narobiť si priateľov, kde sa len dá, či už na tomto svete, alebo na onom."

Historická freska zo starého Egypta. Otrok Taita rozpráva veľmi zaujímavý príbeh priamo z kuchyne faraóna, takže tu máme vtedajší život na veľtoku Níl vyobrazený ako na tácke. Wilbur Smith píše pútavo, je výborný rozprávač, stránky ubiehajú jedna radosť, čítajú sa ľahko, je to pohoda. Čo mi však vadí a kazí celkový dojem z tejto publikácie, je vyobrazenie hlavných postáv. Eunuch Taita je proste jednička, ako trefne poznamenala jedna čitateľka z Čiech: "Jára Cimrman starého Egypta!!!" NAJLEPŠÍ maliar, architekt, vynálezca, kartograf, lekár, mastičkár, filozof, učiteľ, vychovávateľ, veštec, lingvista, spevák, básnik, krotiteľ divých zvierat, jazdec na koni, a tak ďalej...

"Ty si najväčší žijúci podvodník a gauner, ale zbožňujem ťa, Taita..."

Určite som na niečo zabudol. Vlastne áno; nezabudne sám seba označiť za krásneho. Ostatné postavy sa pri ňom javia ako banda idiotov bez vlastného názoru, pretože všetko zariadi otrok Taita. Skrátka, nebyť jeho, tak je Egypt stratený. Škoda, námet však výborný - láska, priateľstvo, vernosť, zrada, chamtivosť, intrigy, krutosť, pomsta, boj o moc...

"Muž, a aj žena, sú najdivšími dravcami, aké zrodila zem."

Nezatracujem, ak sa mi podarí dostať k druhému dielu zo série Rieka Bohov, tak mu dám šancu, nechám si však časový odstup...

klara1550
23.07.2023 4 z 5

Bylo to mé první setkání se Smithem. První dvě třetiny se mi četly dobře, ta poslední mi přišla už dost rozvláčná a plná zbytečných detailů. Řeka bohů je sice nabitá akcí, ale o to nudnější a plošší jsou postavy. Tanus a Lostris mi přišli většinou věcí, které dělali, vyloženě hloupí. A přitom to byly postavy, kolem kterých se všechno točilo a kterým (předpokládám) měl čtenář či čtenářka vysloveně celou knihu fandit.

liduska.richter
27.06.2023 4 z 5

Výborná klasika mezi historickými romány.

niknikita
24.06.2023 5 z 5

Krásný návrat k úžasnému románu ze starověkého Egypta. Wilbur Smith je naprosto geniální vypravěč...

HollyUndead
03.06.2023 5 z 5

Už dlouho jsem se nepustil do nějakého historického románu. Sáhl jsem po tomto a rozhodně nemohu litovat. Kniha se četla skvěle a vtáhla mě do děje hned v prvních stránkách a pustila mě až na konci. I přes to, že eunuch Taita byl naprostý všeuměl hodný titulu mistra Leonarda Da Vinciho, jeho osobnost mě upoutala a získala si svou přízeň po celou dobu příběhu. Stejně tak Tanus, královna Lostris, její syn Memon či také faraon Mamos. Samozřejmě, některé pasáže jsou trochu přehnané, ale i tak mi to nijak nebránilo, abych si příběh do sytosti užil a hltal jej do samotného konce. Těším se, až vytáhnu další díl této série.

hajrys
09.05.2023 5 z 5

Čteno podruhé po mnoha a mnoha letech a opět jsem knihu nemohla odložit. V tomto případě nepátrám po faktech, neřeším historické nepřesnosti ani Taitovi superschopnosti. Za mě je tam vše, co má dobrý román mít. Prostě jsem si ji užila.

Petrasuvicka
22.04.2023 3 z 5

Při čtení jsem měla pokaždé dojem, že jsem se ocitla v Egyptě. Tak dobré jsou Smithovy popisy. Zpočátku jsem Taita přijala rozpačitě, pak už mi ale lezl s tím, co vše umí a svoji neskromnosti na nervy. Jára Cimrman starého Egypta hadr. Stejně tak Tanus a jeho naivita. Vlastně všichni jsou vytvořeni jako naivní prostacci, včetně faraona, které precura jedině Taito, se sklony k uchylarnam, zpočátku snad i lehce na hraně pedofilie, když vezmu v úvahu, kolik je jeho paní let na prvních strankach. V těchto Taitovo creepy momentech jsem hodně váhala, jak moc zvrhlý je i autor, protože mi tam takových okamžiku přišlo v jednu chvíli až moc.
Toliko k tomu, co mi na Řece bohů vadilo. Jinak velmi hutny a bezesporu zajímavý příběh z doby, kterou bych aspoň na den ráda poznala takovou, jaka byla tehdy.

alef
13.04.2023 5 z 5

"Nikdy jsem nepochyboval o tom, že se bohové často pletou do záležitostí lidí. A Tanus je Horův člověk a Horus je bohem větru. ... Už po tři dny vanul vítr ... byl to silný vítr, napůl vichřice ... a teď najednou utichl ..."

Mezi odvážným generálem Tanem a mladou faraonovou manželkou Lostris vzplane láska a teď co s tím, milý Taito?
"Jaký trik jsi vymyslel tentokrát? Byl to zase jeden z tvých obvyklých snů, které na tebe sesílají bohové?" ... ptal se sametovým hlasem, ale já v něm slyšel chřestění posvátného hada, ... varování kobry plazící se po kamenných dlaždicích podlahy."

Jakou asi tak šanci může mít tahle láska? ... to je asi každému jasné, navíc na Egypt se hrnou další pohromy ... "na jihu ležely černé africké hordy a podél severního pobřeží se proháněly lodi pirátů. Dole na Nilu čekaly legie nepravého faraóna a na západě číhali zrádní beduíni a prohnaní Libyjci. Na východě se denně objevovaly divoké smečky a naháněly hrůzu ..." .

Otrok a vychovatel Lostris Taita je ale po čertech mazaný chlapík, nadlidsky inteligentní, pevně propojený s egyptskou moudrostí a magií, znalý proroctví ... tak Taito, řekni, jak zachránit egyptský lid?

Egyptské dobrodružství začíná ...

Je to už docela dávno, co jsem četla africké dobrodružné příběhy Wilbura Smitha (tenkrát skoro jak na běžícím páse). Přiznám, že se mi trefil do vkusu, vlastně mě to neskutečně bavilo, u těch příběhů jsem si vždycky odpočinula, byla to pro mě taková příjemná relaxace, asi zvlášť díky zvolenému prostředí - Afrika je prostě lákává - černý kontinent, kde se spojuje stará magie, moudrost a mystika, kde běžně narazíte na nějaké to proroctví, musíte si dát dobrý pozor na rituály, jichž jste svědky, protože i jen přihlížet jim nemusí být pro vás zrovna bezpečné, kde s lidmi žijí nadlidští hrdinové, kde spousta slov, resp. jejich významů, může znamenat v podstatě to samé něco jako kouzlo, zvlášť pak v Egyptě, kde se to hemží magickými kletbami, kde se na lidi běžně hněvají jejich bohové, případně zlí duchové, případně na sebe svolávají hněv faraona, a kde se i bozi běžně vraždí, natož pak lidé, kteří jsou proti nim a jejich moci naprosto bezmocní ...

"... instinkt, nebo to, že jsem ho tak dobře znal, či snad zásah bohů ochraňujících ... zažehl myšlenku v mé hlavě, náhle jsem s naprostou jistotou rozpoznal příčinu ..."
"Tane!" vykřikl jsem "Pozor! Je to léčka. Chce tě ..." Mé výkřiky pohltilo bouření davu ... "Hore, dej mi sílu!" pronesl jsem tichou prosbu ...".

V prvním díle jsem se prostě stala Taitovou fanynkou a pročetla se postupně až k poslednímu, a bylo to vážně fajn napínavě odpočinkové, skoro pohádkové, dobrodružství /plné magie ne reálné historie, to je potřeba mít na paměti/ ... čistě jako relax, třeba na dovolenou, doporučuji ... Taita je sympaťák :-).

Štítky knihy

Egypt otroctví starověký Egypt historické romány

Autorovy další knížky

Wilbur Smith
britská, 1933 - 2021
1997  89%Dravec
1997  86%Řeka bohů II
2001  82%Čaroděj
1994  90%Když loví lev
2014  75%Bůh pouště

Kniha Řeka bohů: Román ze starého Egypta je v

Právě čtených39x
Přečtených3 523x
Čtenářské výzvě318x
Doporučených325x
Knihotéce859x
Chystám se číst715x
Chci si koupit103x
dalších seznamech18x