Faraon

Faraon https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351703/bmid_reka-bohu-faraon-3CK-351703.jpg 4 155 32

Řeka bohů / Rieka bohov série

< 6. díl >

Pro Taitu, jeho spojence a celý Egypt nastávají krušné časy. Po smrti faraona se vlády ujímá nejstarší syn Utterik, zvráceně krutý mladík. Taita je zatčen, obviněn z  velezrady a  odsouzen. Před smrtí jej vysvobodí Rameses, mladší bratr Utterika, a  společně musí zachránit jak milovanou princeznu Serrenu, kterou Utterik poslal na mučidla, tak i celou zemi. Kniha volně navazuje na předchozí díl Řeka bohů – Bůh pouště.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Pharaoh , 2016


více info...

HollyUndead
HollyUndead
04.12.2023 4 z 5

Šestý díl této staroegyptské ságy je úspěšně za mnou. Kniha opět nabízí velice dobrou zápletku, a navíc kvalitně vylíčenou. Postavy se mi opět moc líbily, ať už ty kladné, tak i ty záporné. Taita byl opět tím téměř nepřekonatelným a geniálním téměř člověkem, kterým se stal v průběhu celé série. Přesto musím poznamenat, že tato série se vlastně rozštěpila na dvě cesty. Jednu autor vylíčil v knihách Čaroděj a Vnitřní oko, druhou větev popisují knihy Bůh pouště a Faraon. Ani jedna cesta není špatná, obě mají co nabídnout a obě jsem přečetl s chutí. Nicméně musím ubrat jednu hvězdu za to, že si prostě protiřečí.

Bedřich63
Bedřich63
09.08.2023 4 z 5

Taitova "skromnost" je už pověstná, takže jsem se na každé stránce těšil, v čem bude vynikat a v čem bude nedostižný. Jeho fyzické přednosti, spousta vynálezů, pronikavé myšlení a předvídání jsou už pravidelným čtenářům této série dobře známy. V této knize však měl velice schopnou parťačku princeznu Serrenu, která ho svojí rozhodností a umem v některých případech i předčila. Tento díl navazuje dějově na předchozí, takže se objevují staré známé postavy.
Na to, že je Taita takový myslitel, tak mě dost pobavila pasáž, kde obhajuje tezi, že Země je placatá proti názoru Serreny, která logicky odvozuje, že je kulatá. :-)
Jinak jsem v knize opět našel jemný humor autora a trochu toho nadpřirozena a tajemna. Takže zůstávám autorovi i této sérii věrný.


AnetaKor
AnetaKor
17.04.2023 3 z 5

Kdy se z Taity stal sebestredny, nabubrely blb?

evickakyticka
evickakyticka
17.09.2022 4 z 5

K Řece bohů jsem se vrátila po docela dlouhé době. Místy bylo čtení super, místy jsem se nudila. Pokud bych ale četla v návaznosti na předchozí díl, hodnotila bych asi menším počtem hvězd. Bylo tam na můj vkus příliš bojových scén, které ale ke knize patří. Na druhou stranu Taita je skvělá postava, které se nedá jinak než fandit. I tentokrát ze všech nástrah vyklouzl a proto se můžu těšit na pokračování.

Ishir
Ishir
19.06.2022 4 z 5

Opět nepřemožitelný Taita.

Aniday
Aniday
30.05.2021 5 z 5

dala jsem si dlouhou pauzu, než jsem k Taitovi našla znovu cestu a nelituji...

oolinkaa
oolinkaa
02.05.2021 3 z 5

Další Dobrodružné pokračování s Taitou a jeho věrnými přáteli Bekatou , Serrenou , Zarasem apod. Na to, že je to několikátý díl, tak je to stále velmi čtivé a napínavé , nicméně dlouhé popisování válčení , útoků , taktik tomu moc nepřidá a proto snižuji hodnocení. Každopádně Taita nezklamal , a klidně si další díly přečtu , kdyby ještě nějaké vyšly

Zuzaček22
Zuzaček22
13.02.2021 3 z 5

příběh pěkný, kniha se četla dobře. akorát mi vadilo pletení egypstských a řeckých bohů. a asi jsme se ocitli v nějaké alternativní realitě jinak si neumím vysvětli , jak to že ve 3 díle už jednou faraon Tamose umřel a na jeho místo Taita dosazoval jeho syna Nefera a v téhle knize opět umřel faron Tamos a Taita na jeho místo dosazoval jeho syna Ramese, pro ty co četli celou ságu to může být , trochu matoucí. jinak se mi líbilo setkání postav z minulého dílu.

Artep071
Artep071
10.08.2020 3 z 5

Velmi čtivé .

pidalka777
pidalka777
06.01.2020 5 z 5

Série Řeka bohů je moje srdcovka. Miluju je všechny a nejvíce Taitu.

pestas
pestas
29.10.2019 4 z 5

Musim rict, ze po predchozim dilu Buh pouste jsem hodne vahala, zda se do Faraona vubec poustet, ale nerada nechavam nedoctene serie. A jsem rada, ze jsem nechut prekonala a Faraona precetla. Od predchoziho dilu mnohem mnohem lepsi, i kdyz na 1. dil to proste nema a mit nemuze. Uvitala bych o neco mene valceni a popisovani muceni, ale nebylo to zase az tak zle. Misty se knizka trochu vlekla, jinde zase se cetla skoro sama.

Claudius
Claudius
19.09.2019 3 z 5

Wilbur Smith od první Řeky bohů nezapomněl psát, spíše mám pocit, že zapomněl, jak psát Taitu. Sice jsem nebyl tak zklamaný jako z Boha pouště, kde bylo mé očekávání vyšší, ale i tak mě Faraon nijak nenadchnul.
Taita jako vždy perfektní a geniální, a přesto se tentokrát mýlí častěji, než je obvyklé. Své poznatky prostě ví a málokdy vysvětlí, odkud. I všichni jeho společníci, v čele s Ramesem, Serrenou, Tehuti a Hurotasem jsou krásní, silní, stateční a dokonalí. Naopak faraon Utterik Turo je prohnilý, krutý, šílený a ještě ke všemu, považte, nejspíše homosexuál. Příběh je tedy předvídatelný a nijak napínavý, závěr překvapí jen málokoho. Pro fanoušky prvního dílu hezký návrat k Taitovi, pro ostatní je to zbytečné.

Terezzzka89
Terezzzka89
09.09.2019 3 z 5

Stále čtivé, ale pro mě nejslabší ze všech dílů. Některé události se mi nespojovaly s předchozími, trochu zmatek. Ale tak stará láska nerezaví...

GrandGirl
GrandGirl
21.08.2019

Na první díl nemá to bude navždy moje srdeční záležitost ale já mám prostě Taitu ráda a nedám na něj dopustit

Pergola
Pergola
10.03.2019 5 z 5

Kniha volně rozvíjí jednu epizodu ze souboru egyptské řady Wilbura Smitha. Celá řada je výborná a vyprávění eunucha Taity dokáže vtáhnout do děje tak, že se nemůžeme dočkat dalšího dílu - dalšího pokračování. Kniha Faraon je taková "třešnička na dortu".

amanek
amanek
21.01.2019 4 z 5

Řeku bohů beru jako fantasy, četla se dobře, ale prvnímu dílu se nevyrovná.

Elapheg
Elapheg
19.11.2018 4 z 5

Je to velice důstojné pokračování ságy Řeky bohů. V této knize nás opouští faraon Tamos a na jeho místo se dostává prvorozený Utterik, který je jako vládnoucí faraon šílený a krutý, ale i dost neschopný. Utterik obviní křivě Taitu z velezrady Egypta a usiluje mu o život, stejně jako poté mnoha jiným významným šlechticům Egypta a přivlasťňuje si majetky odsouzených. Taitu zachrání před smrtí druhorozený princ Rameses a společně se vydávají co cizí země, kde vládne král Hurotas ( bývalý voják Zaras ) se svou královnou Tehuti a kde rovněž žije Hui, nyní již admirál, se svou Bekatou. Rameses se v této nové zemi setkává s dcerou Tehuti s krásnou Serrenou a oba se do sebe zamilují. Všichni se pak snaží svrhnout tyrana Utterika z egyptského trůnu, nastolit opět prosperující vládu a zachraňují přitom ještě spousty neviných Egypťanů, které Utterik odsoudil k smrti. Utterik je ale rovněž mazaný a dostat se mu na kobylku bude stát usílí všech hlavních postav. Je to opět čtivá kniha, kde je plno zrady, úskoků, válečné taktiky i machinací kolem trůnu, ale i kniha o lásce, naději, pevném přátelství. Trochu jsem se obával, že šestý díl bude spíše slabota, ale rozhodně nemohu říci, že bych se u knihy nudil. Naopak bylo tam plno krásných kapitol, které se čtou jedním dechem. :-)

polly23
polly23
03.11.2018 2 z 5

Tak tenhle díl byl opravdu ale ze všech nejslabší. Mám pocit,že Smithe už to nebaví psát. Byla jsem trochu ráda,že jsme se opět setkali s Tehuti a Bekatou,ale příběh byl místy opravdu nudný,Taita extrémně vychloubačný a všechno bylo takové divné. Nelíbilo.

ospalaa
ospalaa
12.10.2018 3 z 5

Četlo se to dobře, to zas jako jo, ale... ve třetím díle jsme se dozvěděli, že byl faraon Tamos úkladně zavražděn lordem Najou a Taita pomáhal dosadit na trůn jeho syna Nefera, teď se dočítám, že po smrti faraona Tamose na trůn nastupuje jeho syn Utterik a Taita pomáhá dosadit na trůn jeho nejmladšího syna Ramesese. To si z nás Wilbur Smith dělá jako srandu nebo co??? s respektováním nějaké logické návaznosti si teda evidentně hlavu nelámal, prostě napsal alternativní verzi příběhu, mi osobně toto teda dost vadilo, kdyby už neexistovaly dvě knihy s Neferem, byl by to celkem fajn příběh, dějově sice trochu otřepaný a dost fantasy, ale poměrně čtivý.

Hana86
Hana86
10.09.2018 3 z 5

Tyto knihy čtu pouze jako dobrodružný román s prvky fantasy od prvního dílu (jak jinak vysvětlit, že je Taita dlouhověký) a ne jako reálný příběh. On to totiž reálný příběh není, jen se drží některých faktů jako např. nadvláda Hyksósů v Egyptě. Proto moc nechápu ty rozdíly v hodnocení. První díl má totiž vysoké hodnocení, ale já za sebe nemůžu říct, že by to byla taková pecka...
Knížka je napsaná stejným stylem jako první díl a Bůh pouště, a proto se mi to četlo stejně dobře. Opět se setkáme s Taitou, který již není otrok, ale vojevůdce, myslitel, vynálezce, umělec, lékař a kdoví, co ještě... A také se setkáme s některými postavami z knihy Bůh pouště, na kterou tento díl volně navazuje.
Mě to bavilo stejně, jako předchozí díly. Jen v tomto díle bylo více válčení a méně Taitova léčitelství. Co mi trochu vadilo, je to drastické popisování mučení, což nemusím, ale zvládnu.
Prolínání řeckých a egyptských bohů mi nevadilo, vždyť se příběh neodehrával pouze v Egyptě.
Co mě trochu mrzí, je konec. Čekala jsem trochu pikantnější Utterikův konec, vzhledem k tomu, co vše napáchal... Škoda...
Takže za mě to je za 3 hvězdy hlavně za ten konec...