Rej nočních můr
Komentáře knihy Rej nočních můr
Za mě zajímavý mix detektivního thrilleru a hororu. A jak jsem byla zvědavá, kdo za tím vším stojí, četlo se to skoro samo.
Kniha je mixem několika žánrů, nevím, jestli jí to škodí nebo naopak. Z mé pozice ano, protože jako příznivec hororu bych očekávala pouze hororové scény, kterých bych se nemohla nabažit.
Na druhou stranu pavučina utkaná a propletená z různých žánrů není špatná a kdekomu může být tento mix příjemný.
Pro mě není neoblíbený, jen nevšední, a to možná autor chtěl. Jen si nejsem jista, zda tento mix dělá knihu nezapomenutelnou. A to si dovolím pochybovat.
Třeba příští autorova kniha bude jednožánrová a z tohoto žánru podžánrová, a proto lépe zařaditelná a pro mě více perspektivní. Ostatně i kniha psaná ve stejném žánru může něčím vybočovat.
Za zajímavost a nevšední uchopení "hororu?" dávám 4 a půl hvězdy.
Nic moc jsem od knihy nečekala, nakonec mě mile překvapila. Je čtivá, mix žánrů mě bavil a námět byl zajímavý. Každý z nás má občas noční můru, ale co kdyby se stala skutečností?
V poslední době jsem si odvykla číst anotace a fakt jsem asi udělala dobře. Rej je kniha, která je poněkud zvláštní, je to mix žánrů - od hororu, thrilleru, detektivky, místy sci-fi až po rodinné drama.
Mohlo by se zdát, že nacpat tohle do jednoho příběhu je až moc a místy opravdu je. Nicméně na mě to fungovalo. Svět, kde se prolínají bestiální vraždy a zároveň psychologická linka jakýchsi pokusů s nočními můrami člověka je něco, na co mě nachytáte. Celou dobu navíc sledujeme jednu rodinu s jejich dávnými traumaty a tajemstvími a i když konec ztrácí na gradaci, nemůžu knize upřít, že takhle originální příběh se ke mě dlouho nedostal.
Je tu cítit inspirace mnoha autory, což rozhodně není na škodu a nutí Vás to číst dál, abyste se dostali k tomu, o co tady sakra jde.
Za mě prozatím jedno z největších překvapení roku, po kterém jsem sáhla.
Moje hodnocení: 8/10
První polovina, kde se zatím neznámým způsobem proplétá fikční svět s realitou, mě hodně bavila a neustále mi evokovala Carpenterův nepřekonatelný biják In the Mouth of Madness. S každou další stranou a postupným vyjasňováním, co se vlastně děje, Reji nočních můr docházel dech a původní originalita se víceméně rozplynula v mlze průměrnosti. Škoda, potenciál tam byl.
Osobný (trochu humorný) postreh hneď na začiatok – posledné tri moje prečítané knihy pred touto sa až neskutočne „zrážali“ v mnohých bodoch. Zradné mlhy sú jasné (scarecrows), Konec léta (rodinné tajomstva a traumy) no paradoxne aj v Herkulovských úkoloch pro Hercula Poirota sa tiež našlo toho dosť. A tento môj postreh vlastne vyjadruje celkový pocit z tejto knihy. Celý model je postavený na Kingových spisovateľským „trauma románoch“, ktoré Markert prešpikoval množstvom bu-bu vecí videných už inde. No napriek tomu nejde o nejaký lacný plagiát, ale o šikovne namiešaný koktail a aj príbeh celkovo zvládol ukočírovať so cťou. Lapače snov, nočné mory, tajomná knižnica i hrôzu naháňajúce rodinné sídlo, detektívna linka – čo viac si môžeme priať.. Možno trochu slabšie štyri hviezdičky, ale predsa len štyri.
PS. Možno ak by sa Fobosu podarila lepšia obálka aj zážitok z celej knihy by bol lepší.. Dlho som váhal ako ta obálka na mňa pôsobí, a nevedel som aký postoj mám zaujať, ale nemôžem si pomôcť – vyzerá to tak akoby grafik odišiel od rozrobenej práce na dovolenku a tak narýchlo použili to čo našli v jeho kompe..
Kingovský horor říznutý Clivem Barkerem. Přesto je to poměrně originální horor s prvky detektivního thrilleru, s poutavým příběhem, který vám nedá spát. Markert do své knihy vložil opravdu hodně děsivých nápadů a pozvolna je pumpuje do čtenáře a zatímco první dvě třetiny to funguje skvěle, v té poslední to začne haprovat. Je tomu i tím, že místo záhad a pátrání tu překvapivě přijdou na řadu předlouhé dialogy a nakonec přemíra akce, která je slabinou autora. Přesto jeden z těch nejlepších hororů, které jsem v poslední době četl.
Rodina rozřezaná na kusy a nacpaná do kokonů sešitých z kukuřičných slupek byl fakt originální start, škoda že se autor nedokázal rozhodnout, zda chce v příběhu víc vyšetřovat, nebo psát horor. Kombinace žánrů sice v mnoha momentech funguje, jindy je Rej nočních můr zbytečný chaos.
Kriminální zápletka má jasně navrch, pokud jde o kvalitu – někdo vraždí (celkem originálně, samozřejmě) stejně jako v románech hlavního hrdiny Bena Bookmana, takže stín podezření padá nejprve na něj. Tato linie je skvělá; zabiják nosí kostým strašáka z pole jako ve slasheru, policisté začnou slídit v Bookmanově soukromí a postupně odhalují temné tajemství podivné rodiny ze sídla uprostřed lesů.
Jenže pak přicházejí na scénu nadpřirozené prvky, prolínání nočních můr a skutečnosti, odhalování minulosti několika postav, další zločiny a vše se zbytečně zamotává. Příběh se řítí zběsile kupředu, zvrat střídá zvrat, a prostor na rozvinutí dobrých nápadů už není. Ale nevadí, hlavně že máme zvraty, že? Přitom by těch nápadů bylo dost na tři knihy, kdyby autor věděl, co s nimi dělat.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

90 %
76 %
57 %
Rej nočních můr
Podle obálky jsem čekala spíš béčkový horor, který neurazí, ale ani nijak zvlášť nezaujme. O to víc mě překvapilo, jak dobře se příběh čte a jak snadno si dokázal udržet moji pozornost. Od začátku má v sobě něco, co nutí pokračovat dál, a postupně si buduje vlastní, nepříjemně podmanivou atmosféru.
Velkou roli hraje prostředí – ospalé maloměsto s nádechem pozdního léta, které působí klidně, ale zároveň v sobě skrývá něco znepokojivého. Právě ten kontrast mezi zdánlivým klidem a narůstajícím napětím funguje velmi dobře a dodává příběhu správnou náladu. Děj sice místy pracuje s prvky, které už jsou v žánru známé, ale dokáže je podat tak, aby nepůsobily vyloženě okoukaně.
Ve výsledku jde o čtivý a atmosférický horor, který mile překvapí tím, jak dobře funguje jako celek. Ne všechno je úplně nové, ale způsob, jakým je příběh vystavěný, to dokáže vyvážit. Pro mě to bylo příjemné překvapení a čtení, které si bez problémů udrželo napětí až do konce.