Reinkarnace - Opožděný návrat

Reinkarnace - Opožděný návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181976/bmid_reinkarnace-opozdeny-navrat-181976.jpg 3 16 4

Na jednotce intenzívní péče přichází částečně k vědomí muž, který neví kdo je a co se s ním stalo. Funguje mu jenom sluch a čich, je napojen na umělou ventilaci, tělo je medikamentosně hluboce relaxované. Z úryvků hovorů ošetřujícího personálu zjišťuje, že prodělal těžké poranění hlavy s nejistou prognózou. Posléze uslyší ženský hlas, který mu jako klíč otevře část paměti. Vrací se do rodné vsi na počátku dvacátého století, vzpomíná na první velkou lásku, avšak namísto plánované svatby jej osud zanese na balkánské bojiště první světové války, kde padne do zajetí, aby nakonec našel svůj hrob u břehů Afriky. Současně si vybavuje úplně jiný život. Vyrůstá v malém domku na předměstí Plzně v prostředí socialistického Československa. Po absolvování základní a střední školy nastupuje na medicinu, kde prožívá radosti a strasti studentského života. Při nástupu do nemocnice v Chebu na ORL oddělení potkává zdravotní sestru, která, jak se později ukáže, je totožná s jeho první láskou. Po absolvování vojenské služby a pokusu o emigraci se oba mladí lidé konečně dávají dohromady. Plánují společnou budoucnost, když přijde zcela zbytečná autohavárie na zledovatělé silnici. Po dlouhých týdnech umělého spánku přichází kompletní probuzení. Muž postupně zjišťuje, že od posledních vzpomínek uplynulo více než čtvrt století. Jeho milá podle toho zestárla. Pravý šok však přichází teprve tehdy, když zjišťuje, že se jeho poškozená tělesná schránka nepodobá ani vojákovi z první světové války, ani mladému ORL lékaři. Patří někomu třetímu... Následuje líčení úspěšného návratu dočasně ochrnutého muže s nanejvýš složitou identitou zpátky do běžného života. V této části knihy autor předkládá čtenářům svůj pohled na některé základní otázky lidské existence.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Brána
více info...

Přidat komentář

Souteska
20.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha prolíná dva příběhy jedné duše, v první světové válce a za komunimu v Československu. U obou těch vyprávění mi chybělo více dialogů, ale reálie byly zajímavé a vlastně to byl i místy pěkný cestopis.
Kniha má zajímavé téma, protože příběh nevypráví o klasické reinkarnaci duše do nového těla, ale "převzetí" jiného těla duší člověka, který zemřel.
Před lety, kdy se ke mně kniha dostala, mi to přišlo divné, ale je pravda, že od té doby jsem o tomto jevu už četla a údajně se to opravdu stát může.
Doporučuji pro fajn příběh i pro rozšíření obzorů o možné podobě stěhování duší.

Metroušek
23.02.2018 4 z 5

Reinkarnační příběh mě moc nezaujal, avšak popis reálií na sklonku reálného socialismu v 80. letech byl zajímavý a rád jsem si s jeho pomocí na ty doby zavzpomínal. Autor by v tomto ohledu mohl zaujmout čtenáře více, kdyby sepsal tuto nebo příští knihu ve stylu dejme tomu Zapletalových Půlnočních běžců.


HannyC
12.11.2016 4 z 5

Kniha s "nevšední" tématikou a nečekaným rozuzlením :) ... dva zajímavé příběhy ze života, které mě překvapivě bavily i když byly líčeny z pohledu "chlapa" ... přímočaré, místy až "bezcitné" vyprávění (spíše "zprávařského" stylu než "literární" beletrie) muže, který se nebál rizika a vstoupil do života své osudové lásky ...

To co se tady nepovedlo je název knihy, který ji bohužel "odsunuje" do kategorií mimo "střední" proud ... kdybych se "náhodou" nezačetla do úvodu, asi bych po ní NIKDY nesáhla ... druhé vydání doporučuji prezentovat pod vhodnějším a výstižnějším titulem :)

Vše ostatní je za 4 hvězdy :)

Neami2
28.01.2016 4 z 5

Kniha nebyla špatná, ovšem si musíte uvědomit, že se v knize prolínají dva světy. Někdy to umí zmást, že si nesrovnáte, která událost se stala v kterém "životě". Jeden příběh se odehrává ve válce, druhý v komunistickém světě. Příběh ve válce mě moc nebavil (bylo to určitě i tím, že válečná literatura mě nebaví), ale druhý příběh o mladém doktorovi byl zajímavý :).

Autorovy další knížky

Karel Naxera
česká, 1953
2013  68%Reinkarnace - Opožděný návrat
2019  30%Šumavský vlkodlak
2018  80%Neandertálci jsou tady!
2015  60%Na shledanou v Magónii
2012  0%Kruh věčných návratů

Kniha Reinkarnace - Opožděný návrat je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce10x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x