Řecká ruleta – Příběhy lidí v nejisté době

Řecká ruleta – Příběhy lidí v nejisté době https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258926/mid_recka-ruleta-pribehy-lidi-v-nejiste-258926.jpg 4 35 14

Poutavé a poučné čtení o pravých i virtuálních příčinách současné tolik diskutované řecké krize pohledem Češky žijící v Řecku, doplněné věcným pohledem odborníka na ekonomickou situaci. Kniha pomáhá pochopit rozdíly mezi kulturními, sociálními, ale i politickými rozdíly našich zemí a nutí čtenáře nejen přemýšlet nad tím, zda-li jsou obecně přijímané stereotypy opravdu skutečností, ale také uvažovat nad výhodami, jež přináší fungování systému naší republiky, o kterém tak rádi a často pochybujeme. Na konkrétních životních situacích autorka vtipně ukazuje neuvěřitelnost kruhu sestaveného z dluhů, zneužívání postavení, nedbalého státu, pštrosích řešení i kuriózních nápadů.... celý text

Přidat komentář

Kopretina
02.08.2021 4 z 5

Pro pochopení Řeků čteno v Řecku. Řekové mě překvapili svou pohostinností a milou povahou.

Endy17
29.09.2019 5 z 5

Tak trochu smutné čtení o krásné zemi.


javirgo
15.03.2019 5 z 5

Moc dobře, že autoři pro nás napsali tuto knihu. Dovídáme se tak o situaci v Řecku z objektivního pohledu občana, který tam žije.
Ani se mi nechce věřit, že takovéto fungování státu EU je v současné době možné. U nás existují také lidé, kteří vydatně zneužívají sociální systém, ale sociální dávky pro "nevidomého" řidiče kamionu, nebo 90ti letá stařenka, která pobírá důchod po svém otci jako neprovdaná dcera, to je tedy síla. Není to ale vina jen těch lidí, ale systému, který to umožní. Je moc smutné, že s tím nedokáže nikdo nic udělat.

zoew
27.08.2018 4 z 5

Tohle bychom si asi měli přečíst všichni. Život v této zemi opravdu není jednoduchý a ne za všechny potíže si mohou sami Řekové (tím mám na mysli obyčejné lidi, ne politiky a vládu - ti naopak mohou za mnohé). A pokud při příštích volbách nevezmeme rozum do hrsti a necháme se oblbovat nesplnitelnými sliby, dopadneme jako oni.

reňa30
14.08.2018 5 z 5

Doporučuji všem milovníkům této krásné země a doporučuji všem,kteří podléhají masáži medií.Skvěle napsané

zdendaz
08.02.2018 5 z 5

Skvěle napsaná kniha s obrazem řeckého vzdělávání, vlády a zdravotnictví. Je to sice drsné, jak tam vše dokonale nefunguje, ale podle závěrečné kapitoly se tam musí žít opravdu krásně.

Yunnan
18.07.2017 5 z 5

Dokonalá a velmi smutná kniha, která ukazuje podstatu a fungování EU. Kromě "Korfu bez průvodce" jsem přečetl všechny knihy Pavly Smetanové a jsem nadšen. Řekové a Řecko mi byli vždycky velmi blízcí a Pavla jen potvrzuje a prohlubuje moje pocity. A nenechme se mýlit, nejsme na tom o moc lépe. Akorát se u nás na palubě ještě stále hraje a tančí. Ale jak dlouho...

Ilona
28.03.2016 5 z 5

Surový, nezidealizovaný pohled na kouzelné Řecko. Knížka jen malinko poodhaluje,
kolik různých pohledů může být na jednu věc, jak obecně vydávané "pravdy" se mohou
lehce stát tou pravdou nejpravdivější.
Byť vážné téma, autorka opět, méně a mírně, použila svůj vynikající nadhled a humor, díky nimž
se její knížky tak skvěle čtou!

vikina75
30.01.2016 5 z 5

Chvílemi zůstává člověku rozum stát v jaké bídě se v Řecku žije a jak je situace vykreslena médii zcela opačně.

Jejda
28.09.2015 5 z 5

Žádná barvotisková oddechovka ze které by na vás dýchlo modravých dálek volání, ale autentická zpráva o skutečném nezidealizovaném Řecku. A ačkoli Řecko miluji a byla jsem tam mnohokrát, tak leckteré skutečnosti v knize popsané, mi doslova vyrazily dech.

veronika0382
15.09.2015 5 z 5

Kdo miluje Řecko jako já a zajímá ho jak to tam vlastně chodí, měl by mít knihy od Pavly jako povinnou četbu. Řecká ruleta je na rozdíl od ostatních velice vážná, ale zase hodně poučná a ukáže nám vše v pravém světle ...... Držím "mému" Řecku a hlavně úžasným a stále milým Řekům palce at je vše co nejdřív už jen lepší a lepší .......

77yasmin
27.08.2015 4 z 5

Je to chvilkama až moc odborné. Přesto mi kniha potvrdila to co jsem si myslela. Držím palce Řekům ... a vlastně i nám všem.

Neri
12.08.2015 4 z 5

Mnoho z postřehů, které jsou obsaženy v Řecké ruletě, autorka už zpracovala ve svých předchozích knihách. Vůbec mi to nevadilo - se stejným zaujetím a údivem si znovu přečtu třeba o naprosto selhávajícím řeckém školském systému. Pavlu Smetanovou mám moc ráda, naprosto srozumitelným způsobem dovede vysvětlit mnohé z toho, co se v Řecku odehrává, je vtipná, její povídání laskavé, s láskou k zemi, kde našla svůj druhý domov.

Clara del Valle
23.07.2015 4 z 5

Řecko mám moc ráda, s autorkou jsem se krátce potkala behem dovolené na Korfu, moc milá, příjemná a usměvavá mladá dáma. Její předchozí knihy popisující život na ostrově se mi moc líbily, tato je trochu jiná, važnější. Ráda jsem jí přečetla, ledacos mi vysvětlila a hlavně opravila omyly a nesmysly, které kolují mezi Čecháčky ohledně života v Řecku, platů, důchodů atp. Není to tak jednoduché ani jednostranné, jak nám média servírují, proto je tento pohled přímo z Řecka pro mne tak cenný.

Autoři knihy

Pavla Smetanová
česká, 1974

Kniha Řecká ruleta – Příběhy lidí v nejisté době je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x