Recept na dokonalou manželku

Recept na dokonalou manželku https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460008/bmid_recept-na-dokonalou-manzelku-KxK-460008.jpg 4 29 11

Alice Hallová opouští svou pracovní kariéru a stěhuje se společně s manželem na předměstí New Yorku, kde hodlá napsat knihu. Není zvyklá trávit dny o samotě ve velkém domě, a tak se trochu nudí. Jednoho dne najde ve sklepě ukrytou starou kuchařku, která patřila v 50. letech bývalé majitelce domu, Nellii Murdochové. Na stránkách kuchařky Alice objevuje kromě receptů také svědectví o Nelliině životě, včetně záhadných neodeslaných dopisů, které psala své matce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Recipe for a Perfect Wife , 2019


více info...

Přidat komentář

Noisette73
14.06.2023 3 z 5

Ale no tak jo, byť to nebylo to nejlepší co jsem četla tak se to dalo, je ale mnoho podobných knih a já tady bohužel nenašla nic nového a dost jsem se nudila.

Andi
20.10.2022 3 z 5

Tenhle námět je tak častý, až je trapný. (žena v domácnosti, 50. - 60. léta, USA) Žena, která je diskriminovaná, nešťastná, ... A znovu opět vykresleno, jak je super, že můžeme žít v dnešní době, kdy už tu rovnoprávnost máme. Bravo


Marisol
06.08.2022 4 z 5

Čekala jsem takovou padesátkovou selanku a ono z toho nakonec vyšlo něco jiného. Klidně bych si přidala ke čtení další kapitoly ze života Nellie. I více receptů. Naopak o sebestředné Alice bych už číst nechtěla vůbec. To byla spisovatelka asi tak, jako já jsem kosmonautka. Jinak shrnuto: čtivé, překvapivé, smutné.... s hořkou pachutí na závěr.

Luciefever
08.07.2022 2 z 5

Nejsem příznivec ženských románu, nicméně čas od času není na škodu stočit oko k jinému žánru, a proto jsem po knize sáhla. Zároveň jsem zatoužila po něčem nenáročném, a to kniha splnila.
Nellie, která se potýkala s údělem manželky své doby, kdy bylo ženským posláním učinit manžela šťastným (byť to byl třeba násilnický zm*d), mi byla velmi sympatická. Své trable vyřešila překvapivě krajním způsobem.
Alice, přestože žila v době rovnocenného partnerství, dělala botu za botou a sama se zamotávala do klubka vlastních lži (byť měla manžela, který by zvládnul ustát pravdu, jelikož svoji ženu evidentně miloval). Tahle holka mi prostě připadala jednoduše pitomá, zahleděná do vlastního mikrosvěta křivd...a ve finále dosáhla svého.
Mno, vlastně mi nevadí, že tenhle fascikl mám vypůjčený z knihovny a zítra ho odnesu zpět. Teda, ještě než si opíšu pár receptů;)

Dámaskloboukem
17.03.2022 2 z 5

Vintage obálka evokuje nevšední zážitek, a ten se pod ní opravdu skrývá.
Každá kapitola je uvedena obrázkem kuchyňského válečku. Následuje buď recept (většina mi přijde dost divná a zkoušet určitě žádný nebudu), nebo asi sto let staré doporučení pro spokojené manželství (z pohledu dnešní doby už naštěstí docela humorné).
Děj tvoří příběhy dvou žen, které spojuje starý dům. V knize se hodně kuchtí a okopává.
Autorka píše čtivě, ale žádná z postav mi nebyla sympatická. Jedna je týraná travička, druhá je přebornicí ve lhaní, protože se nevymezila ve vlastním životě. To mi zkazilo celkový dojem.
Recept na dokonalou manželku přečtením nezískáte a podtitul Ženy nejsou takové , jak si muži představují….

Nevím, co si představují muži, předpokládám, že nic z výše uvedeného.

Já mám o receptu na pana Dokonalého jasnou představu :D

1. Krása. Mužská krása se zbytečně přeceňuje. Jasně, že se mi líbí chlap v padnoucím obleku s podmanivou vůní, ale úplně stejně se mi líbí v orvaných montérkách a propoceném triku.
Jediné na čem trvám je výška.
Moje kamarádka Katka považovala za nejromantičtější - stát na špičkách v botech na podpadku, když se s Ním bude líbat. Bohužel jí osud přihrál jen asi o 3 cm vyššího… Takže na špičkách nestojí a všechny boty na podpadku vyměnila za balerinky.
2. … aby neměl v hlavě sečku. Tak se to říká u nás v kraji. Já to radši nazývám sexy-mozek.
Musí mít v hlavě cokoli, za co je můžeme obdivovat.
3. Prý to máme všechny geneticky zakódované a souvisí to se zajištěním potomků, ale nevěřím, že muj výběr ovlivní jaké má hodinky na zápěstí, značka mobilu u ucha nebo čím se vozí.
4. Podmínkou každého spokojeného vztahu je rovnováha.
Jestli někomu naservíruji svou duši, očekávám, že z té své mi dá aspoň půlku. Pokud se úplně netrefím s dárkem, je fajn ocenit třeba snahu. Prostě když absolvuji několik set kilometru snahy, čekám, že ten druhy udělá taky par kroku mým směrem. Sestoupí ze svého piedestalu, ze kterého shlíží na svět. Jinak zlomím pomyslnou hůl s dobrým předsevzetím, “ že už nikdy …”
Chvíli dávat a pak těžit.

Kdyz mi prosla životem smrt, mela jsem možnost těžit. Využila jsem ji. Moc to pomohlo. Kdyz druhou stranu potká to samé, okamžitě odhodím všechna dobra předsevzetí a chystám si argumenty, ze není konec světa.
Jenže pomocná ruka je odmítnutá.
Hrdost mu nedovolí sdílet smutek?
Je zvyklý rány osudu si vždy lízat sám?
Třeba slzy osuší jiná ( motýlí křídla )?
Snad
Dokonalost vztahu dvou lidí spočívá právě ve sdílení našich jedinečných nedokonalostí.
Není to jednoduché - přiznat si je a pak je hojně sdílet s tím druhým.
Celé se to okoření špetkou pokory a hrstí úcty…. to je muj recept na dokonalý vztah dvou lidí, ať už je to kamarádství nebo něco hlubšího.
PS: Až budu hledat bezchybného idola, pak se z tapety mého PC bude usmívat Paul Atreides a já na něj budu obdivně koukat očima lady Jessiky. ;)

Sandalkar
21.01.2022 4 z 5

Zivot Nellie byl smutny a tragicky, Alice lezla na nervy. Nefunkcni vztahy, nulova komunikace, lhani, nasili....Za usmevavou vintage obalkou a slibem receptu (za me nepouzitelnych - opravdu nekdo dela tunakovy nakyp z drcenych chipsu, nebo se prekladatel upsal a melo jit o brambory??) jsem proste cekala neco jineho. Sve ctenarky si ale dle ostatnich reakci najde.

Atuin
01.01.2022 5 z 5

První kniha roku a taková pecka. Výborně napsané, extrémně čtivé .

Potvurka735
28.12.2021 5 z 5

Kniha je skvela. Krasny pribeh, ktery vtahne kazdou ctenarku, ktera ma rada komplikovane pribehy

Knižní střípky
28.12.2021 4 z 5

Dvě ženy, jeden dům, dva zdánlivě rozdílné životy. S Alice jsem žila její život v současnosti, za Nellie jsem se vydávala do padesátých let, kdy ženy z vyšších vrstev společnosti byly mnohdy pouhými ozdobami svých zaneprázdněných mužů, bez vlastní kariéry, avšak s povinností starat se o teplo rodinného krbu a oddaně sloužit svému živiteli. Být jiná, mít své vlastní sny se tehdy stále ještě moc nenosilo. Nellie jsem chápala, Alice v žádném případě, ta byla za mě neskutečně sebestředná, sobecká a nevyzrálá. V úvodu kapitol se střídají recepty Nellie s úryvky z dobových časopisů a příruček pro ženy v domácnosti. Z těchto rad a doporučení mi bylo mnohdy velmi smutno, nicméně právě ony skvěle doplňovaly atmosféru a požadavky na ženy dané doby. Já jsem z knihy nadšená.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

bookcase
09.10.2021 5 z 5

Tak tahle vintage knižní lahůdka mě dostala. Za mě hodně, hodně, hodně dobrá záležitost.

mysterygirl
26.08.2021 3 z 5

Vubec nemuzu rict, jestli se mi kniha libila nebo ne. Byla zvlastni.

Štítky knihy

kuchařky pro ženy 50. léta 20. století prolínání minulosti a současnosti

Autorovy knížky

Karma Brown
kanadská
2021  75%Recept na dokonalou manželku

Kniha Recept na dokonalou manželku je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce81x
Chystám se číst50x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x