Rebuilt

Rebuilt https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478940/bmid_rebuilt-iNL-478940.png 4 96 30

Remade série

< 3. díl

Ta věc má plán... V momentě nástupu na loď, která je má odvézt do Spojených států, jsou Leon a Freya rozděleni. Grace, u níž je zjištěna nákaza, je odeslána do výzkumného ústavu na Novém Zélandu. Virus, který už vyhubil téměř celé lidstvo a neustále se vyvíjí, získává schopnost komunikovat. Jeho cíl je následující: přimět poslední lidské přeživší, mezi nimiž jsou i Leon a Freya, aby se podrobili... Jaká bude jejich poslední volba? Rebuilt je apokalyptické finále trilogie Remade od cenami ověnčeného autora série TimeRiders, Alexe Scarrowa.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: ekniha , Omega
Originální název:

Plague World , 2018


více info...

Přidat komentář

nycol
14.02.2024 5 z 5

Dobrý, jakože fakt dobrý!! Celá série

barush_books
31.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Lepší než druhý díl, na první to rozhodně nemá, co sibudeme nalhávat - první díly jsou z většiny nejlepší. Ovšem zachovalo si to krásné kouzlo. Znovu se setkáváme s virem a s tím jak postupně odhalujeme lidskou slabost.
Trent mě iritoval od začátku, co se tam objevil, a strašně jsem toužila po tom, aby ho ti krabíci rozšmikali. Úžasně jsem si užila celý postup viru, ale stále mám v hlavě tu myšlenku, že ten vir nechtěl jen je "Osvobodit".
Přišlo moc, když se z Freyei obličeje stal Gracein a mohla tak mluvit s Tomem. Docela mě to zničilo celý pohled na ten vir. Ano, dokáže zformulovat všechno, ale snad to trvá ne? Pokaždé, že to trvá dlouhou dobu a pak během pár vteřin má Gracein obličej? WHAT?!
Trochu mě zklamalo, že Freya se vážně přidala k viru, nějak jsem doufala, že dodrží své slovo a skončí to. Líbilo se mi jak byl znázorněný Tom, jakožto ten silný chlap, co má pod palcem spousty věci a pak se bál setkat se čelem viru a stát se jeho součástí.
To, že Leon přežije až do konce, mi bylo jasné. Kdo jiný, když ne on? Bylo mi líto Cory, docela smutná smrt, ale holt v zimě se nedá očekávat nic dobrého. Bylo vážně smutné, že Leon přežíval skoro dva roky sám v majáku až do poslední chvíle. Představa, že by tohle někdo měl zvládnout je nehorázná. Představa, že budu sama v jednom pokoji jen dva dny je hrozná.
A ten konec? No to si děláte...?! Já doufala v pořádné zakončení a ne tohle. Je fajn, že tím pádem dává autor prostor nám jakožto čtenářům, abychom se rozhodli my, co bychom si zvolili. Osobně, bych raději umrzla v ledové vodě než se stát členem jejich bioversu, nebo jak to nazývali.
Nakousnutí toho, že virus už na naší planetě byl, je docela zajímavé. Klasické klišé, že procestoval i jiné světy a "pohltil" i jiné vesmíry. Koneckonců lepší než vysvětlení typu, experiment v laboratoři.
Závěr: Kniha je dobrá, znovu dobře napsaná, čte se jedna báseň. Postavy se znovu vyvíjí a krásně pozorujeme jak se postupně mění jejich názory na "bioverse". Jak přežívá lidstvo a na čem všem vlastně jsme závislý. Taky to, co člověk udělá, když se bojí - viz atomovky, které nakonec ukončili životy zbylým tisíců životů.
5/5 a určitě se k tomu opět vrátím.
Nejsilnější zážitek je ze samotného vypuknutí viru - Remade (5/5)
Slabší je druhý díl, kdy se vlastně přesouváme dál a pomalu zjišťujeme o viru a jeho úmyslech - Reborn (4/5)
Završení ohromující, na jednu stranu mě štve konec na druhou jsem ráda. Za mě lepší než kdyby rovnou napsal, že se přidá k viru - Rebuilt (5/5)
DOPORUČUJI


Satyrka
25.01.2024 3 z 5

Kdo by tušil, že se z prvního dílu, který byl takovým klasickým začátkem apokalypsy a útěkem před zvláštním virem, dopracujeme až k nemyslitelnému převratu a k docela zajímavému nápadu a myšlence. Mně přijde, že od prvního dílu, přes druhý až závěrečný, autor jen "roste". Netušila jsem, že se dostaneme až k takovému závěru. Každopádně doslov nutno přečíst!
SPOILER: Velmi originální, ale upřímně si moc neumím představit takový "život". Líbil se mi otevřený konec. Přemýšlela jsem o něm a dokonce se mi o knize zdálo. Došla jsem k tomu, zda přece jenom není lepší smrt, jak hlásal Leon, než nesmrtelnost, "uchování". Sice po ní touží každý, ale ve výsledku - je to tak skvělé? Ale jak říkala Grace a další, ten vir a jeho cíl nešel pochopit a popsat, to se muselo zažít. Zkrátka velmi zajímavá myšlenka, ale pro mě depresivní.

Čtenář1234
30.09.2023 4 z 5

Tak ten příběh se vyvinul úplně jinak, než jsem čekal :D. Zajímavá trilogie, neurazí. :)

mareksevc
21.05.2023 4 z 5

slušná trilógia- každou častou cely dej dospieval a posledná časť je naozaj zaujímavá - oproti prvej knihe je to obrovský rozdiel , určite stoji za prečítanie , dokonca si myslím že 3 knihy su k tejto teme aj malo - viem si predstaviť voľne pokračovanie

Jaehyun
01.03.2023 5 z 5

Super zakončení. Sci-fi moc nevyhledám, ale tahle série mě hodně bavila a skvěle se četla. Řekla bych, že je to fajn začátek pro někoho, kdo chce se sci-fi začít.

tristessa
22.02.2023 4 z 5

Důstojné zakončení celé série, přečteno (skoro) jedním dechem.

Ma1keL
31.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Když jsem na tuto sérii narazil, tak jsem čekal, že se jedná o klasický zombie postapo žánr ve kterém bude skupina přeživších bojovat s nemrtvými a snažit se dožít dalšího svítání.
Ale nemohl jsem se více mýlit ..

Celá série byla neskutečně propracovaná a to hlavně co se týče popisu viru, který napadl lidstvo. Bylo úžasné sledovat vývoj viru od první malinké kapičky až po mnohobuněčný vesmír nebo-li Život 2.0.
A nejen virus, ale celý děj ušel hrozný kus cesty a z potažmo jednoduchého postapo příběhu se stal místy až filozofický román.
Při poslední kapitole jsem měl slzy na krajíčku a byl jsem hrozně smutný i šťastný zároveň, že jsem mohl prožít tento příběh společně s Leonem, Freyou a Grace.

Danago
06.11.2022 3 z 5

Pěkné zakončení celé série.
I když podle mě bylo dost natahované. Možná by celkově tato série mohla mít jen dva díly.

ElessaRiverbow
05.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Wow, zakončení téhle série bylo vážně super. Občas se to trochu táhlo, ale rozhodně to bylo lepší než předchozí díl. Postavy byly opět skvělé, až na Trenta, kterého jsem už od začátku neměla ráda a vůbec mi nevadilo, že umřel. Takový konec jsem očekávala, i když ne tolik emotivní, a tak pár slz ukáplo. Celá triologie byla skvělá, ale nejvíce se mi líbil první díl.

~ 4,5/5 ~

Veve721
24.09.2022 4 z 5

Závěr napínavé sci-fi trilogie, od které jsem měla velká očekávání. První díl jsem četla dvakrát a v obou případech mě nadchnul, s pokračováním mé nadšení bohužel trochu vyprchalo. Ptala jsem se sama sebe, jestli jde jen o nešvar prostředních vycpávkových dílů, anebo autor ztratil nit a netuší, o čem dál psát. Proto jsem k finálnímu rozuzlení přistupovala opatrně. Moc jsem si přála, aby to byla pecka podobná Remadu, ale snažila jsem se své nadšení mírnit, abych nebyla zklamaná. Po dočtení můžu říct, že závěrečný díl sice nedosahuje kvalit úvodu, přesto jde o důstojné uzavření dějové linky.

Musím vyzdvihnout závěrečné kapitoly, které byly originální, nečekané a naprosto dokonalé. Vím, že spoustě čtenářům byl konec proti srsti, mně ale dával smysl a oceňuji, že se autor nebál uzavřít dějovou linku zrovna takto. Působilo to správné realisticky. Líbila se mi pointa celé série, stejně jako jsem si s nadšením přečetla doslov vědce, který se zabývá teoriemi mimozemského života. Výborné! Škoda, že celková kvalita knihy (podobně jako celé série) má kolísavý charakter. První díl byl naprostá bomba, druhý ztrácel na dechu a třetí začínal ve stylu dvojky, aby vygradoval do kvalit jedničky. Nemůžu ignorovat pocit, že se z fajn trilogie dala trochou škrtání vytvořit excelentní duologie.

Přesto zbožňuju námět, stejně jako zbožňuju autorův styl psaní. Jde o originální počin, který si pozornost zaslouží a milovníkům sci-fi by v knihovničce neměl chybět.

Lejčís
08.09.2022 3 z 5

Je dost možné, že mě poslední díl série Remade tolik neuchválit proto, že jsem před ním přečetla závěrečný díl série Smrtka, což je série, které se těžko konkuruje.
Přišlo mi celé tak nějak zbytečně natahované, spousta scén mohla být klidně vynechaných nebo zkrácených, místy jsem si virus dokázala podle autorových popisů špatně představit a celé to na mě jednoduše působilo dojmem, že autor zkrátka jen potřebuje příběh natáhnout tak, aby mu to hodilo těch 350 stran jako díly předchozí.
Mám toho na srdci hodně k samotnému ději, nicméně kdybych si to srdíčko vylila, vypustila bych nechtěné spoilery, proto můžu říct snad jen tolik, že jsem nečekala, kam se ve finále celá série dobere. Zprvu jsem ten závěr moc nechápala, pak jsem z něj byla otrávená, závěrečných pár stran však bylo takových milých a svým způsobem vylepšily skóre, ale skutečně jsem ten závěr pochopila až díky doslovu, který mi odhalil celý autorův záměr. Řekněme, že se jedná o dost kontroverzní teorii, která některé nadchne a jiným bude připadat dozajista zcestná. Já se nacházím někde v půlce a vlastně moc nevím, co si o celé sérii myslet. Říkám si, že by celé to téma pravděpodobně šlo zpracovat líp a víc do hloubky, kdyby autor zvolil klasickou literaturu pro dospělé a ne pro děti. Chybí mi tam více detailů, které by dotvořily ten hlubší smysl, který by knihu vystřelil na vyšší level.
Nelituju, že jsem sérii četla, ale kdybych ji nečetla, patrně bych zas o tolik nepřišla :) Doporučuju k ní rozhodně přistupovat jako k YA, kterou skutečně je, byť se díky dost drsným a nechutným popisům místy nemusí zdát :)

Shizunk
12.08.2022 5 z 5

Zvláštní konec trilogie. V poslední knize už se vlastně mnoho nedělo, a přesto se dělo vše, na čem záleželo. Tak jak to bylo vystavené, začalo být už dlouho před koncem jasné, jak to dopadne. Alespoň v hrubých rysech.
A přesto, dosti iracionálně, to moje mysl odmítla akceptovat. Stále vyhlížela, doufala, snila a přála si. Až do hořkého konce. Přesně to byla ale zároveň pointa. Takže za mě jednoznačně úspěch.
Všichni, jeden po druhém, začínají tvrdit stejnou věc. Dává to smysl. Chápu, co tím myslí. Přijímám efekt, který na ně situace měla a proč se rozhodli, jak se rozhodli. Ale já prostě nemůžu. Nemějte mi to za zlé. Nikdy... nebo... ne! Ne! Ne! Jenže... co když... ne!
A tak dál.


Až na úplném konci jsem plně docenil dilema, kterým trilogie končí. A za mě poslední díl ukazuje, jak dalekou cestu děj ušel. Od jednoduchého atmosférického postapo příběhu až k téměř filosofickému konci, který už nemá žádné správné odpovědi.

Julinka679
11.06.2022 4 z 5

Hořkosladký konec jsem tedy nečekala ale musím uznat, že vzhledem k vývoji děje dává smysl.
Opět skvělý díl skvělé série, kterou jsem si i přes veškeré nechutnosti užila a můžu jen doporučit.
Je pravda, že předchozí dva díly byly o malinko lepší ale nijak výrazně takže série si stále zachovává svou laťku, kterou nasadila už na začátku.
Není co dodat, skvělá jízda, která si ode mě vysloužila 4,5* a naprosto ji doporučuji!

ZuzikBubu
05.06.2022

(SPOILER) Zakončení trilogie trochu nevšední, tím vlastně zajímavé, za mě nečekané, ale asi v pořádku. Ač se ve mě trochu perou protichůdné názory, čímž jsou..
1. Přišla jakási záchrana lidstva, ale skutečně do lidstvo potřebovalo? A je to vůbec záchrana, ta nastalá věčnost bytí? Navíc věčnost ve společenství, bez jakékoli izolace či samostatného uvažování?
2. Pokud se jednalo od začátku o záchranu, proč tolik boje, krutosti, umírání, násilí z hlediska "spasitele"? Chápu závěrečný boj, ale ten počáteční táhnoucí se i do druhé knihy? Měli tolik zkušeností z dřívějška, že mohli rovnou najet na způsob vyjednávání alá Grace..
3. Umrtvení celé planety mi prostě v konečném výsledku nepřijde jako výhra, ač vědění zůstane, zůstane právě pouze to vědění bez hmatatelných důkazů o existenci..

Každopádně nevšední trilogie se zajímavým koncem. Bohužel tak od poloviny knihy bylo relativně jasné, k čemu bude docházet a proto pro mě kniha spíše už tak nějak dojížděla, než že by se stalo ještě něco dechberoucího.
Za mě konec typu "domyslete si sami" je naprosto parádní!
Jen je škoda, že autor neměl příběh vymyšlený od začátku až do konce, protože bohužel v první knize stále zůstává nedořešená kapitola, která popisuje skon Leonova otce, k čemuž se autor už nikdy nevrací a je to škoda, myslím, že s tím měla jakkoli pracovat, aby dodat alespoň jakékoli vysvětlení...

Terva
23.04.2022 5 z 5

„Od okamžiku narození
máte určený čas,
než zemřete, rozložíte se
a pak budete pryč...
ztracení, navždy“.

„Lidi na Facebooku vážně až příliš snadno zpanikaří.“

Poslední, třetí, díl této série mě ohromil a krutě překvapil. Čekal jsem útlum a propad, ale Alex Scarrow dokázal, že to má prostě propracované a s ničím a nikým se nemazlí. Tentokráte sledujeme vícero linií a musím přiznat, že mě to přeskakování zpočátku docela štvalo. Ale nakonec jsem uznal, že to byl dobrý tah. Ono se totiž bylo pak na co těšit. Skončila jedna událost, otočíte stránku a v další kapitole už jste zase jinde. Těšíte se na návrat původní linie, ale pak jste překvapení, že mezi tím končí ta druhá linie. No a tak krok za krokem se béřeme k absolutně totálnímu konci.

Malá ochutnávka:
Kdy to bylo, nějak před třemi miliardami let? První buňky schopné replikace? Pokud to chápu dobře, tak existoval jeden druh jednobuněčného organizmu, který mohl, jakože, vytvářet energii ze slunce nebo tak, ale nedělal celou tu věc s genetikou. A pak tam byly viry, které měli DNA a RNA a dokázaly se měnit a přizpůsobovat a tak... protože to viry dělají, že jo? Ale viry jsou paraziti a nejsou schopni té věci s přeměnou energie. Takže jednoho dne, asi před třemi miliardami let, v jednou určitém bahnitém jezírku někde na planetě Zemi chytla buňka chřipku, která ji nezabila...

Celý ten příběh je o smrti, záchraně a lásce. Čtenář dokonce ani nedokáže odhadnout, jak to vůbec s lidstvem dopadne. Vlastně jsem to nevěděl až do poslední věty. No a pak si samozřejmě můžete vybrat ze dvou až čtyřech verzí a stejně nebudete spokojeni. Jedna poznámka v příběhu mě překvapila a dokonce i rozesmála. Lidstvo je virus, ale více se dozvíte v této trilogii. Avšak spokojenost panuje a já jsem rád, že jsem se k tomuto příběhu odhodlal a celý jej přečetl. Rozhodně, tuto postapokalyptickou vizi o „přežití“ lidstva doporučuji.

"Takže jíme dobře. Většinou rybí polévku".
"Ve zkratce – jsem naživu".

S láskou Leon.

monushka
17.04.2022 5 z 5

Parádní zakončení trilogie. Sice jsem pořád doufala v jiný závěr, ale vše dopadlo tak, jak mělo.

ZuzanaZ83
06.02.2022 3 z 5

Freya, Grace i Leon se ocitnou každý na jiném místě. Freya se setká s jejich otcem Tomem. Grace se odhalí jako nakažená a chce mírovou formou přesvědčit lidstvo o lepším životě. Leon s přáteli přežívá mimo lodě.

Tahle kniha se mi četla nejhůř. Tak trochu z povinnosti, abych věděla, jak to skončí. No a ten konec samotný? Trochu mě naštval... Malé mínus dávám i za obálku, na které je jakési zombie na ulici ....

stanislav0373
16.01.2022 5 z 5

Výborné zakončení postapo série! Rozpolcenost, akce, sjednocení, zoufalství i neznalost, odhalení lidského jednání a schopnosti neporozumět naprosto ničemu, pokud mám strach z neznáma.

Musel jsem přečíst během jednoho dne, neboť mi to nedalo a musel jsem vědět, jak to celé dopadne...a nejsem zklamaný. Čekal jsem obdobný konec a jsem za něj i rád...

(SPOILER)
Jak je možné, že v závěru Leon věděl o Trentovi? Když ho přirovnává k postavě z Kingovy Mrtvé zóny? Tu jsem bohužel zatím neměl čest číst...

Schary
03.01.2022 5 z 5

Překvapivé završení trilogie, vlastně jako námět, který je za mě velmi originální. Kniha mě hodně bavila!!! Leon, Grace a Freya se každý nedobrovolně vydal jinou cestou a vede svůj vlastní boj buď s virem nebo s přeživšími.

Autorovy další knížky

Alex Scarrow
britská, 1966
2019  83%Remade
2011  82%Jezdci časem
2020  78%Reborn
2021  82%Rebuilt
2010  83%Tisíc sluncí

Kniha Rebuilt je v

Právě čtených3x
Přečtených126x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených8x
Knihotéce205x
Chystám se číst52x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x