Rebelka: Moje cesta za svobodou

Rebelka: Moje cesta za svobodou https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492425/bmid_rebelka-moje-cesta-za-svobodou-jak--UsK-492425.jpg 4 46 11

Jak jsem uprchla ze Saúdské Arábie. Uteč, nebo zemřeš. Šokující svědectví ženy, která uprchla před islamistickým režimem i tyranskou rodinou. Země oplývající nejmodernějšími technologiemi. Ale také absolutní monarchie a teokratická diktatura. To je Saúdská Arábie. Rahaf Mohammed se v osmnácti letech vzepřela represivnímu systému, ve kterém životy mladých žen řídí jejich otcové a bratři. Když se rozhodla utéct, nebylo pro ni již cesty zpět – v případě neúspěchu by ji čekala jistá smrt. Mrazivé vyprávění o její cestě za svobodou odhaluje otřesný příběh každodenního útlaku, násilí a zneužívání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , CPress
Originální název:

Rebel: My Escape from Saudi Arabia to Freedom , 2022


více info...

Přidat komentář

ZuzanaZ83
14.03.2024 4 z 5

Brutální. Kniha nepopisuje fyzické násilí (téměř), autorka popisuje naprosto nepochopitelný přístup celé země k ženám. Rahaf byla a je rebelka. Ptala se proč? Byla "drzá". A utekla do Kanady.

Jste dívka, žena? Tak se zahalte, aby vás muži nenapadli. A když to udělají, je to vaše vina. Vyšetření u lékaře? Nesmíte mluvit s doktorem, říkáte před ním svému mužskému doprovodu, co vám je a ten to řekne lékaři. Jízda na kole vás připraví o panenství. Znásilněná žena je nečistá a musí zemřít, rukou svojí rodiny.

Ženy jsou věc, neviditelné, nedůležité. A kdo ty chlapy porodil?

mario.nette
05.03.2024 1 z 5

Snad nejhorší knížka s touto tématikou. Fakt mě to absolutně nebavilo. Vzdala jsem to v půlce, to se nedalo. Nuda, nuda a nesympatické postavy - všechny! Knihu jsem darovala dál, snad někoho "potěší".


Peggy2711
03.01.2024 4 z 5

Čekala jsem, že kniha bude o strastiplné cestě za svobodou, ale ta je popisována asi jen na 100 stránkách. Zbytek knihy je o životě Rahaf a vlastně většiny žen a dívek v Saudské Arábii. O přístupu k malým holčičkám až po dospělé ženy, o postavení mužů v této zemi a otřesných podmínkách pro ženy. Neustále jsem přemýšlela nad tím, co z těch dětí může vyrůst za osobnosti, když jedni (muži) jsou protěžování a mohou všechno a druzí (ženy) jsou utiskovány. Jaké pak mají sebevědomí, jak je pro muže potom snadné ubližovat a myslet si, že oni mohou všechno. Kniha rozhodně stojí za přečtení a zamyšlení, já bych tyto muže potkávat v našem městě nechtěla.

Val
08.12.2023 5 z 5

Bije vás manžel ?
Je váš muž notorický děvkař ?
Hraje váš manžel hazardní hry ?
Tráví váš muž veškerý čas s kamarády a na vás kašle ?
Nezoufejte , může být mnohem, mnohem hůř ...
A teď vážně. Kniha je otřesným svědectvím mladičké Rahaf o životě žen v Saúdské Arábii. Je k neuvěření , že země oplývající nesmírným bohatstvím a nejmodernějšími technologiemi je v přístupu k ženám na tak bídné úrovni . Četla jsem na toto téma několik knih , ale příběh Rahafina šíleného útěku mnou doslova otřásl . Doporučuji .

Lukyn96
21.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Kniha odhaluje katastrofální stav lidských práv v Saúdské Arábii. K ženám se tam chovají jako k odpadu, ten je také celý schovaný v pytli a ven se sám nedostane. Není tedy divu, že se Rahaf odhodlala k útěku z tohoto státu a od své tyranské rodiny do bezpečí, který se jí přes všechny překážky povedl zrealizovat. Přeji Rahaf, ať si užívá svůj nově nabytý svobodný život. Její rodná země se sice liberalizuje, ale jde to hooodně pomalu.

xena2711
20.02.2023 4 z 5

Všechny příběhy z arabského světa, které jsem četla, se týkaly mladých žen ze zahraničí. Všechny se bláznivě zamilovaly a po příjezdu za láskou přišlo tvrdé probuzení... Rahaf je ale mladá dívka, která se narodila v tradiční Saudské Arábii a popisuje těžký život dívek a žen hned od narození...

stajka
09.02.2023 3 z 5

Literárně nic moc, některé pasáže se opakují, ale jinak silný příběh související s náboženským fanatismem.

Myš007
10.01.2023 5 z 5

Knih s muslimskou tématikou jsem již přečetla hodně, ale toto je zase něco úplně nového. Většinou jsme četla knihy o ženách - cizinkách, co se prvodaly do arabského světa. Ovšem Rahaf je dívka, co se narodila a vyrostla v tradiční věřící rodině v Saudské Arábii. Člověka až mrazí, když čte, jak od malička nesměla téměř nic, koupat se, jezdit na kole, hrát si venku. Ač vyrůstala v rodině, která byla velmi dobře finančně sitovaná a netrpěla po materiální stránce, nikdy nesměla to, co její bratři, od malička pociťovala, že ona jako žena nemá žádnou hodnotu a bylo zcela normální , že její bratři ji mohou týrat a to psychicky i fyzicky. Velmi zajímavý pohled do života současné rodiny v Saudské Arábii. Rahaf jsme celou dobu strašně moc držela palce a ano, přiznám se, že jsem nevydržela a i když se to nedělá, skočila jsem nejdřív na konec, abych se přesvědčila, že se Rahaf povede se zachránit a pak jsem teprve pokračovala ve čtení. Určitě bych uvítala pokračování, ráda bych věděla, jak se Rahaf měla v dalším životě, jestli se třeba někdo z arabského světa nepokusil jí dělat problémy, nebo jí dokonce zabít. A jestli třeba její zpověď pomohla dodat odvahu dalším týraným dívkám a ženám a jestli se některé díky ní rozhodly ji následovat.

momo01
04.01.2023 3 z 5

Příběh není dokonalý, je nesourodý a trochu se opakuje. Literárně žádný zázrak, působí však jako upřímné vyprávění mladé dívky, která musela opustit svůj domov a rodinu, aby mohla žít život, po kterém toužila. Trochu jsem čekala, že se dočteme i o její adaptaci na novou kulturu, ale to už by asi bylo na jinou samostatnou knihu, jak se Rahaf s nabytou svobodou vypořádává a hledá sama sebe.

„Jednou z velkých lekcí, které jsem dostala, bylo, že svoboda vyžaduje práci – musíte se rozhodovat, žít s následky svých rozhodnutí, hledat si vlastní cestu, a když uděláte chybu, napravit ji. Připadala jsem si jako motýl, který se právě vyklubal z kokonu a poprvé v životě zběsile třepotá křídly, aniž by věděl, jak dlouho mu bude trvat, než se naučí létat.“
……
„Jsem si jistá, že když píšu tyto řádky, mnoho dalších žen se připojuje k internetu tajnými hesly a zjišťuje, jak se vymanit z utrpení, ve kterém musejí žít. Doufám, že je můj příběh povzbudí ke statečnosti a hledání svobody. Ale také doufám že pomůže změnit zákony v Saúdské Arábii, že tato kniha nebude jen příběhem útěku jedné dívky, ale stane se katalyzátorem změn v mé vlasti.“

anetekna
19.07.2022 4 z 5

Tato brilantní kniha popisuje úskalí muslimských žen a dívek, které jsou považovány za lidské bytosti šdo věku 8 let. Poté se z nich stanou věci v majetku barbarsky smýšlejících mužů, kteří nejsou schopni ovládat své animální pudy. Je to skvělá kniha, pro níž nemám nic jiného než slova chvály.

EvaHrky
17.07.2022 5 z 5

Uf. Silný příběh neuvěřitelné odvahy. Na téma útěk z islámských zemí jsem už četla více knih, ale vždy se jednalo o útěk "nepůvodní" ženy, provdané za islámského muže. Tento příběh o Rahaf, o jejím vnímání světa jako holčičky, dospívající mladé ženy, završený oprávněným strachem o život při útěku, se mi vryl pod kůži. Ve světle zákazu interupcí, který nyní hýbe USA a celkovou náladou ve společnosti, je to takové čtení s vykřičníkem...

Štítky knihy

útěk muslimské ženy Saúdská Arábie ženy v islámu

Autorovy knížky

Rahaf Mohammed
saúdskoarabská, 2000
2022  85%Rebelka: Moje cesta za svobodou

Kniha Rebelka: Moje cesta za svobodou je v

Právě čtených5x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených4x
Knihotéce72x
Chystám se číst56x
Chci si koupit18x
dalších seznamech5x