Rebelka

Rebelka https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363305/mid_rebelka-tbl-363305.jpg 4 91 19

Strhující příběh lásky ze středověkého Slovenska se odehrává na pozadí skutečných historických událostí. Kontesa Cecília ze Svätého Jura, která ovládá luk a meč lépe než rytíři jejího otce, si vynutí účast na turnaji pod hradem Biely Kameň a tomu, kdo ji porazí, přislíbí svoji ruku. Riskuje tím vlastní svobodu a nezávislost, na kterých si také velmi zakládá. Temešvárského župana Štefana z Rozhanovců krásná a odvážná dívka okouzlí natolik, že se ji rozhodne zachránit před manželstvím s mužem, jemuž jde jen o její věno…... celý text

Petrasuvicka
Petrasuvicka
29.09.2022 2 z 5

Hodně naivní, čekala jsem víc, když to vydala MOBA, navíc po přečtení Červenáka... Škoda.

tittanie
tittanie
04.05.2022

Potřebovala jsem si odpočinout po vážných tématech a detektivkách, které jsem přečetla. Tak jsem sáhla po této autorce. Původně jsem chtěla číst Ohrdnuté srdce, ale v knihovně nebyla. Tak jsem sáhla po Rebelce.
A musím říct, že jsem naštvaná. Prostě mě štve, jak hlavní hrdinka nechce podléhat muži, jak bojuje s lukem a mečem. Pak ji ale přinutí, aby se vdala. Manžel se na ni o svatební noci nevrhne a díky tomu je mu vděčná a zamiluje se! Krucinal.
Jediné co knihu zachraňovalo bylo historické pozadí, které bylo neuvěřitelné, ale díky poznámce na konci, jsem ji vzala na milost.


PollyFrank
PollyFrank
08.02.2022 5 z 5

Aj keď doteraz som najviac zbožňovala Janičiarovu ženu, mám pocit, že teraz je pre mňa práve Rebelka Jankinou najobľúbenejšou knihou. Napínavé finále finále neobvyklého príbehu mi vyvolalo zimomriavky na chrbte. A myslím to doslova.

viola5163
viola5163
19.10.2021 5 z 5

Můj první historický román, který mě absolutně nadchl. Kus z historie a kus z romantiky. Je to lehké čtení, doporučuji všem kteří s historickými romány začínají.

Jurajovamaka
Jurajovamaka
26.04.2021 5 z 5

Ďalší skvost Janky Pronskej, ktorý sa opiera o skutočné historické udalosti - konkrétne o ženu zo Svätého Jura, ktorá velila lodiam, čo kryli ústup kráľa Žigmunda, a zúčastnila sa v srbskej bitke proti Turkom.
Vedela bojovať a jej srdce bolo rovnako tvrdé a neprístupné. Jej historický manžel Štefan z Rozhanoviec sa musel prebojovať cez jej brnenie :)
Určite ODPORÚČAM
Ďalšie moje recenzie na knihy istagram: majusikboxxy ♡

DraculasLady
DraculasLady
07.02.2021 4 z 5

Trošku mě mrzí, že jsem se k četbě této knihy dostala až po pubertě. Před těmi několika lety bych ji asi docenila mnohem víc, než dnes. Cecílie mi byla v určitých chvílích blízká, protože sama také celý život bojuji s předsudky ohledně žen a jejich dovedností. Nicméně její až příliš velká naivita mi trochu lezla na nervy. Stejně tak mi nesedělo ani Cecíliino rychlé vystřízlivění... Ale chápu, že vzhledem k rozsahu knihy to bylo potřeba trochu uspěchat (slovo "román" mi ke knize proto úplně nepasuje).
Co mě ale velice mile překvapilo byl reálný základ celého příběhu. Cecílie i Štefan byli skutečnými historickými postavami, které při bitvě o Golubac opravdu zachránili Zikmundovi zadek. Tím pádem musím zase jednu hvězdičku přidat, protože dokážu ocenit zpracování historie do příběhového pojetí. A "Holubí" pevnost je mimochodem nádherné místo, na které se určitě chci jednou podívat. Díky autorce za tip na výlet.

MarkétaI.
MarkétaI.
05.12.2020 5 z 5

Od této spisovatelky jsem četla knihu Hříchy první noci, kterou jsem s námahou dočetla, takže jsem od Rebelky neměla žádné velké očekávání. Byla jsem ale mile překvapena.
Je to oddechová kniha na jedno odpoledne.

pelikosi
pelikosi
25.01.2020 4 z 5

Vyborna kniha. Toto je pro me rozdil mezi cervenou knihovnou a historickym milostnym romanem. Nuti cloveka vyhledavat informace, porovnavat historicka a geograficka fakta, ale zaroven nabizi zajimavy pribeh a postavy, ktere si musite oblibit. Jedine, co me mrzi, ze jsem se docetla, ze Cecilie ve skutecnosti zemrela velmi brzy.

RADIN
RADIN
27.07.2019 3 z 5

Tieto ženy ,,mužatky,, nejako nemusím,ale aj dej bol taký poslabší.

Kimon
Kimon
07.03.2019 2 z 5

Dobrodružná literatura pro dospívající dívky a děti, občas i střihlá červenou knihovnou. Za historický román Rebelku nepovažuji. Posledních cca 30 stran, kdy děj gradoval, jsem už neměl trpělivost snášet ty smyšlené hrdinské příběhy komtesy Cecílie. NEDOČTENO.

maryzka
maryzka
14.12.2018 1 z 5

Jedním slovem,, NUDA.

alnahu
alnahu
08.11.2018 4 z 5

Výborný historický román od mé oblíbené spisovatelky se mi četl dobře. Příběh komtesy Cecílie, která vládne mečem ,jako muž a účastní se turnajů .Otec by ji již rád provdal a tak mu slíbila ,že si vezme toho ,kdo ji v boji porazí. Nakonec potkala muže svého života, milovala ho a byla šťastná. Krásná romantika.

zuzana2599
zuzana2599
12.10.2018 4 z 5

Toužila jsem po trošce romantiky a historie a začetla jsem se do Rebelky.
Je to pěkná oddechovka, kterou jsem přečetla za dva večery. Dokonce jsem si vyhledala hrad Bílý Kámen na mapě a hned jsem věděla odkud hlavní hrdinka Cecílie pochází. Vydařená historická romance, budu číst i další knihy autorky.

luci33
luci33
16.09.2018 5 z 5

Tahle autorka se moc hezky čte. Ačkoli jsem po knize sáhla spíš kvůli čtenářské výzvě, příběh se mi velmi líbil. Bála jsem se mužatky, což jsou hrdinky, které fakt nesnáším, ale tady to bylo tak přirozené a nepřehnané, že jsem byla vážně příjemně překvapená.

Zdenda20
Zdenda20
07.08.2018 3 z 5

Je to první přečtená kniha od této autorky. Kniha by snad patřila do červené knihovny než jako historický román.

Márinka
Márinka
24.07.2018 5 z 5

Podle dobových pramenů jsou činy této dvojice legendární. A právě to mě na historických románech těší. Přiznávám, že ze školních hodin dějepisu typu: narodil se, kraloval, založil, vyhrál, prohrál, umřel mi v paměti mnoho nezůstalo. Zato barvité příběhy s dramatickým dějem vklouzávají do mé dlouhodobé paměti samy. Platí totiž, že co si zapamatujeme “pod emocemi”, to si pamatujeme mnohem lépe. A že těch emocí v Rebelce je!

Více v recenzi.

rebciatko
rebciatko
08.02.2018 5 z 5

prvá kniha, ktorú som od Pronskej čítala... bola som prekvapená, že na Slovensku máme takú skvelú spisovateľku historických romancí.. :) unesená z jej štýlu písania som sa rozhodla, že ani jedna jej kniha nemôže chýbať v mojej knižnici... :)

miriam.w
miriam.w
26.05.2016 5 z 5

Výborná,ako všetky od Jany Pronskej :-)

MAXA71
MAXA71
05.05.2016 4 z 5

Cukrík, ale fajn pohodové čítanie na pozadí niektorých skutočných udalostí.