Rebelie

Rebelie https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48945/bmid_rebelie-dgG-48945.jpg 2 8 3

Deníkové záznamy svědka událostí, fürstenberského sekretáře a knihovníka Johanna Ferdinanda Opize, doplněné dalším bohatým pramenným materiálem, se staly podkladem historické reportáže o velkém nevolnickém povstání r. 1775. Autor zdařile zachycuje průběh tehdejších dramatických událostí i jejich hlavní aktéry z řad vládnoucí třídy a vůdců povstaleckých houfů. Působivě vykresluje poddanské poměry, příčiny, které vedly k povstání, i jeho důsledky.... celý text

Přidat komentář

Adelajda_4
17.07.2017 2 z 5

Ačkoliv Petráň je velkou osobností české historiografie, tohle se prostě nedalo. Knihu jsem četla na zkoušku, ale nic jsme si z ní nepamatovala, přišlo mi, že byla psána rozkouskovaně, nedávala mi absolutně smysl a pokud nutně nepotřebujete, nečtěte ji., nepřipravíte se tak o zbytečný týden života, jako já.

Mikino00
05.09.2016 3 z 5

Kniha jistě stojí za přečtení a není tak tragickou, jak ji starší komentář na této stránce vykresluje. Je pravdou, že Petráň zvolil poměrně netradiční styl vyprávění, kdy skáče od jedné události k druhé a navíc text prokládá exkurzy ve formě rozhovorů s odborníky z jiných disciplín. Bohužel celkově je kniha nekontinuálně vyprávěna a celkový obraz o povstání tak nepodává. Na druhou stranu Petráň zvolil pro své vyprávění zápisky pismáků, lidových kronikářů, paměti a deníky přímých účastníků napříč všemi vrstvami, což vykresluje události ve velice zajímavém světle a nabízí více než zajímavý pohled na vybrané osobnosti. Na rozdíl od zmíněného komentáře musím naopak vyzdvihnout minimální vliv marxistické a komunistické ideologie na tuto knihu a její závěry.


Yarwen
24.03.2014 odpad!

Kniha pojednává o selské rebelii v roce 1775. Josef Petáň však o této události vypráví neskutečně nezáživně - je to snad nejdnudnější knížka, kterou jsem v životě četl. Do díla se bohužel dostaly i prvky socialismu a komunismu, například výroky Lenina či Marxe.