Realita násilí - K čemu jsou bojová umění ve skutečném světě

Realita násilí - K čemu jsou bojová umění ve skutečném světě https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329676/bmid_realita-nasili-k-cemu-jsou-bojova-u-HNM-329676.jpg 5 18 7

Násilí je nedílnou součástí světa. Většina z nás s ním ale nemá přímou zkušenost a naše znalosti se opírají o to, co o násilí říkají mistři bojových umění. Jenže mnohdy ani oni sami nečelili konfliktní situaci jinde než v tělocvičně. A násilí při nácviku je něco zcela jiného než to, s čím se můžeme setkat na ulici. Rory Miller jako velitel vězeňské zásahové jednotky prošel stovkami střetů s nejnásilnějšími členy společnosti, kromě toho ale podstoupil i tradiční trénink bojových umění. Během své služby zjistil, že skutečné násilí se ani zdaleka nepodobá tomu, čemu se učíme v tělocvičnách a co nás učí příručky, a rozhodl se o svá poznání podělit. Tato kniha vás nenaučí bojovat. To ostatně žádná. Na rozdíl od obvyklých příruček, jež se zpravidla zaměřují na bojové techniky, vám však nabídne na násilí nový pohled, který vám při skutečné konfrontaci opravdu pomůže.... celý text

Přidat komentář

Zelený_Drak
25.08.2022 4 z 5

Kniha se hodně věnuje rozdílům mezi opičím tancem a predací. Je opravdu skvělá, protože při jejím čtení by si prakticky každý měl uvědomit, že kdo uteče, vyhraje. Když je před vámi v dohledu někdo, kdo se chová divně, můžete klidně utéct i preventivně, nemusíte chodit kolem a zjišťovat, co z toho bude.

Autor taky uvádí rozdíly mezi pohlavími, což je velmi přínosné, protože řada intstruktorů sebeobrany na to zapomíná a drží se pouze mantry o deeskalaci. Která je tím, co by v naprosté většině konfliktů měl udělat muž. Žena, která se snaží o deeskalaci ve chvíli, kdy ji někdo obtěžuje, ale jen působí jako lepší cíl.

Zajímavé bylo také nahlížení do prostředí, ve kterém se autor pohybuje pracovně.

V knize toho je jen málo, s čím bych nesouhlasila. Něco se trochu opakuje záměrně, něco možná neúmyslně. Občas mi přišlo, že je myšlenka zbytečně složitě rozváděna na to, aby se řeklo něco důležitého. Například, že na rozdíl od románu, ve skutečném životě nepotřebujete rozumět motivaci záporáka, stačí, když včas porozumíte tomu, že máte utíkat. Je ale těžké posoudit, co je "zbytečné" a co ne, protože tytéž části mohou být pro jiného nezbytné k tomu, aby mu to sepnulo.

Shindo
13.08.2022 4 z 5

Kniha sa mi dostala do rúk v období, kedy som si po niekoľkých rokoch tréningu bojového umenia uvedomil, že polovicu času (posledných niekoľko rokov) som trénoval veci, ktoré možno vyzerali pekne, ale v reálnom boji nemali žiadne využitie (aj keď toto vnímam skôr ako výsledok zlých osnov školy a prístupu učiteľa). Knihu mi paradoxne odporučil jeden z ľudí, ktorí ma kedysi učili.

Autor má okrem praxe v bojových umeniach aj "výhodu" osobnej skúsenosti s násilím a nebojí sa teda byť kritický. Kniha mi v mnohom nasadila chrobáka do hlavy a pomohla pozrieť sa na celý môj doterajší tréning a očakávania omnoho kritickejšie a triezvo. Nácvik technik bojového umenia v telocvični nie je reálne násilie na ulici, kde človeku ide o život.


muchomurka
28.03.2022 5 z 5

Naprosto skvělá knížka o psychologii sebeobrany a bojových sportů. Sice, nestačí si ji jen přečíst, je nutné si osvojit a zavést do praxe jednotlivé postupy, ale je dobré vědět, jak na to a na co si dát pozor.
Oceňuji velké množství informací z praxe autora.

AltaMari
11.05.2020 5 z 5

Jsem mírumilovný tvor a násilí se mi protiví. Přesto si mě tahle knížka našla a naprosto mě uchvátila. Je plná myšlenek, metafor, úvah, různých úhlů pohledu... a jsou zde i osobní vyznání autora a jeho nadhled a humor, spolu s pragmatickými zkušenostmi velitele zásahové jednotky. Je tu boření mýtů... například o tom, že násilí vypadá jako scény z filmů s Bruce Leem nebo že když máte černý pás v karate, nic se vám nemůže stát. Je tu spousta vysvětlení, proč je tomu jinak. Doporučuji všem, i těm šťastlivcům, kteří se s reálným násilím nikdy nepotkají.

“Jste takoví, jací jste, ne jací si myslíte, že jste. A násilí je takové, jaké je, ne jaké vám vyprávěli, že je.”

Janinka68
04.06.2018 5 z 5

Skvělá kniha. Dokáže otevřít oči

zdenekenglish
17.11.2017

Uzasna kniha o sebeobrane z psychologickeho hlediska. Z.

jarmuk
24.05.2017 5 z 5

Povinná četba pro všechny. Nejen pro bojovníky.

Štítky knihy

sebeobrana bojová umění

Autorovy další knížky

Rory Miller
americká, 1971
2017  97%Realita násilí - K čemu jsou bojová umění ve skutečném světě
2018  84%Komunikace v konfliktu
2018  89%Přiměřená sebeobrana - Efektivní rozhodování v násilné situaci

Kniha Realita násilí - K čemu jsou bojová umění ve skutečném světě je v

Právě čtených3x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce15x
Chystám se číst17x
Chci si koupit6x