Ravensbrück

Ravensbrück https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140543/bmid_ravensbruck-XnQ-140543.jpg 4 49 11

Autor bestselleru Chudí v Lodži se ve svém dalším románu věnuje osudu Mileny Jesenské. Česká novinářka, překladatelka a spisovatelka Milena Jesenská, jejíž osudy kniha vypráví, je pro Steva Sem-Sandberga především silná ženská osobnost. Nesetkáváme se tu jen s lidským osudem uprostřed dějin, ale se svébytnou odpovědí člověka na ně. Románové zpracování biografie vychází důsledně z dobových dokumentů a vzpomínek. Kniha je součástí volné trilogie o třech ženských osudech: kromě Mileny Jesenské zahrnuje romány Theres (1996) o německé teroristce Ulrike Meinhofové a Příměrem pouhým je pozemské dění (Allt förgängligt är bara en bild, 1999) o Lou Andreas-Salome. Ravensbrück (2003) byl nominován na prestižní celoskandinávskou Cenu Severské rady, stejně jako román Chudí v Lodži.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Ravensbrück , 2003


více info...

Přidat komentář

Jirinamac
14.05.2021 4 z 5

Zajímavé, ale pro mne místy trochu nepřehledně psané.

trekina
15.03.2019 5 z 5

Moje třetí knížka o Mileně Jesenské a líbila se mi. Možná právě proto, že to byl pohled z třetí strany :-). Spekulovat, proč se jmenuje Ravensbrück, když se tam o něm skoro nepíše, je sice možné, ale nepřipadá mi to tak důležité. Každý z nás má někdy potřebu vytvořit zkratku pro svůj souhrn myšlenek, která je druhým nepochopitelná. Přečetla jsem si Ravensbrück s chutí a znovu zavzpomínala na Stašu a Olu Jílovských, které jsem osobně poznala a které mi příběh Mileny Jesenské vyprávěli očima prvoprepublikových puberťaček. Pro ně byla strašně nespolehlivá a téměř ničemná matka, ale zároveň nesmírně zajímavá vypravěčka. Milena patřila k lidem, které nelze zaškatulkovat a přesně tohle Sem-Sandberg ukázal. Knížku doporučuji přečíst a stejně tak i Vrstvami od Staši Fleischmannové a také Adresát Milena Jesenská od Jany Černé.


grillica
23.02.2019 5 z 5

Další ze silných knih o silných ženách, napsaná neskutečně poutavě, s hromadou citací z dopisů, článků a deníků jejích a jejích blízkých. Román, životopis, antiživotopis. A zdi. GreenMagritte to naprosto vystihla.

Čičolina
07.11.2018 3 z 5

Milena Jesenská, matka slavné Honzy, magorky, která oblouznila Bondyho, sama matka milenka Kafky - tolik český pohled. Co mě na knize nejvíc upoutalo, pohled nečeský. Kafka zmíněn na pár stránkách, Fučík na tři řádky, podivná manželství notně poznamenaná úchylnou rudou demagogií, zabírají většinu příběhu...prodírám se jím a někdy moc nevím, co mi chce kniha vlastně sdělit.

Lenka4
25.08.2016 4 z 5

Střídání časových rovin působí zpočátku rušivě, ale brzy převládne vnitřní napětí příběhu neobyčejné ženy a atmosféra prostředí, v němž se pohybovala. Autor Milenu líčí bez příkras a proto její postava působí velice životně. Útržkovitá forma vyprávění nechává čtenáři prostor pro zamyšlení nad situacemi, které prožívala. Překvapením pak je třeba zjištění, že přátelství s Franzem Kafkou, jímž je v obecném vědomí především známá, bylo v kontextu celého jejího života jen jednou z kratších epizod.

Darebačka
21.08.2016 3 z 5

Autor zvolil jako titul knihy název koncentračního tábora asi proto, že česká novinářka Milena Jesenská není pro světovou čtenářskou obec tak známá. Ani já jsem o ní skoro nic nevěděla. Takže kniha je v podstatě reálným, kritickým pohledem na život této zajímavé osobnosti první republiky, která byla pro své levicové politické smýšlení uvězněna v koncentračním táboře, kde taky zemřela. Jejím životem prošlo mnoho slavných mužů, mimo jiné i Franz Kafka. O samotném koncentračním táboru je několik posledních desítek stran. O holocaustu toho mám načteno hodně, takž třeba scény s topením novorozeňat ve kbelících :( jsem už znala z jiných knih :,( Forma a jazyk autora mi moc nesedly, kniha se mi nečetla moc dobře. Autorův styl mi nevyhovoval ani u další Sandbergovy knihy Chudí v Lodži. Takže ke knize se vracet už asi nebudu, ale jsem ráda, že jsem ji přečetla.

GreenMagritte
28.07.2016 4 z 5

Ravensbrück je románem, který mne strhl především svým reportážním tempem a upřímností s jakou k Mileně Jesenské přistupuje. Ta je zde představena jako žena, které zachránila mnoho životů, ale také jako žena, která trpěla občasnou kleptomanií, rozhazovala otcovy peníze a na svoji malou dceru nakládala břemeno těžší, než mohla jedenáctiletá dívka unést. Vedle příběhů o její tvrdohlavosti stojí příběhy o tom, jak otci pomáhala ošetřovat raněné vojáky z první světové války, kterým otec navrhoval protézy namísto jejich chybějících čelistí či znetvořené tváře. Milenin život zde není minimalizován pouze na vztah ke Kafkovi, ale je pojímán v celé šíři a období jejích posledních čtyř let je líčeno na základě dosud nepublikovaných svědectví. Mileně Jesenské jistě prospělo, že o ní napsal zahraniční spisovatel, který k tomuto tématu přistoupil objektivně a nezatíženě.

RobertRoberts
18.06.2016 5 z 5

Plně souhlasím s tím, že kniha je místy hodně zmateně napsaná (nicméně např. část o pobytu v Ravensbrücku je napsána naopak velmi dobře), ale i tak je její informační hodnota pro obdivovatele Mileny Jesenské zcela nezpochybnitelná, protože i mně coby jejímu velkému příznivci přinesla mnoho nových informací o životě této pozoruhodné ženy a jelikož jsem ve Vídni kde také nějakou dobu žila pracoval a stále toto nádherné město často navštěvuji, byl jsem ve svém živlu hned dvakrát, protože po místech kde Milena ve Vídni pobývala a která navštěvovala, kudy se například procházela s Franzem Kafkou velmi často chodím aniž bych o tom měl vůbec tušení! Určitě se tam tentokrát cíleně vrátím a budu se toulat po zašlých stopách Mileny Jesenské právě s touto knihou v ruce - všechna místa i ulice mám už vypsané :-). A i proto nemohu jinak než hodnotit plným počtem..

„Co se stane, až líc a rub, vnějšek a vnitřek už od sebe nepůjdou rozeznat, až naleštěná zrcadla přestanou odrážet tebe, jaký jsi, kdo potom rozhodne o tvých potřebách?“

honZic
05.05.2016 3 z 5

Místy dost zmatené... nevyhovoval mi styl psaní román/dokument... ale v rámci faktografické přípravy klobouk dolů, kniha dá čtenářům to, co má. A to je skvělé.

dee101
24.02.2016 3 z 5

Jelikož jsem četla od autora knihu Vyvolení, tak jsem se rozhodla že přelouskám všechny jeho knihy. Avšak tato kniha mě zas tolik neoslnila, možná to bylo tím, že měla trochu jinou tématiku. Ale i tak jsem knihu přečetla a přišla jsem jí na kloub. Milena Jesenská byla statečná žena, na kterou by nemělo být zapomenuto.

mončičáček
03.01.2013 5 z 5

Plastický portrét Mileny Jesenské plný autentických pramenů (vzpomínky současníků, úryvky z jejích článků, svědectví její dcery Jany Černé), velmi zajímavý životní příběh podaný opravdu čtivě, můžu jen doporučit...

Štítky knihy

švédská literatura Milena Jesenská, 1896-1944 Ravensbrück

Autorovy další knížky

Steve Sem-Sandberg
švédská, 1958
2011  77%Chudí v Lodži
2015  76%Vyvolení
2012  82%Ravensbrück
2017  66%Bouře
2021  86%Vojín W.

Kniha Ravensbrück je v

Přečtených74x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených5x
Knihotéce62x
Chystám se číst43x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x