Ratolesť

Ratolesť https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171128/bmid_ratolest-iui-171128.jpg 4 158 43

Dvadsaťdvaročný Lobbi zdedil po matke lásku k záhradníctvu, najmä k pestovaniu ruží. Po jej smrti sa rozhodne odísť z Islandu, opustiť starnúceho otca a svojho autistického brata, a vydá sa do nemenovanej krajiny. Jeho dočasným domovom sa stáva dedinka so stredovekým kláštorom, kde sa zamestná ako záhradník. Na Islande však ostala aj Flóra Sól, Lobbiho dcéra, plod nečakaného a krátkeho ľúbostného vzplanutia. Usporiadaný a pomaly plynúci život vykoľají nečakaný príchod Flóry Sól a jej matky, a Lobbi sa zrazu ocitá v úplne novej životnej situácii, konečne pochopí, čo to znamená byť otcom a synom a pomaly nachádza cestu k Anne, matke svojho dieťaťa, ktorá bola doteraz preňho neznámou ženou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Afleggjarinn , 2007


více info...

Ahmose
Ahmose
26.02.2024 3 z 5

Táto kniha je vo svete cenená za špecifický štýl, ktorým je príbeh rozpovedaný. Je napísaná veľmi jemným, vyrovnaným tónom, prostým akýchkoľvek výraznejších emócií. Kapitoly sú krátke a práve vďaka nim je pomalé tempo knihy dobre znesiteľné. Atmosféra knihy je veľmi príjemná, trochu nostalgická. Súčasťou knihy je aj citlivý a nevtieravý humor. Hlavný hrdina, Lobbi, mi však vôbec nesadol a bol mi strašne nesympatický. Nemôžem si pomôcť, ale prišiel mi sebecký a nezodpovedný. Jedna vec je vyrovnávať sa s nečakanou smrťou matky a hľadať sám seba, ale druhá je nechať starého otca starať sa o ťažko chorého brata a výchovu svojej dcéry nechať celú na jej matke. Toto je konanie, s ktorým sa jednoducho v žiadnom prípade nedokážem stotožniť. Filozofické úvahy v tejto knihe tiež neprinášajú nič nové a ani neostanú dlhšie v pamäti. Čakal som, že autorka pôjde viac do hĺbky. Som si istý, že kniha si svojich obdivovateľov nájde, ale za mňa slabší priemer.

marieke
marieke
29.01.2024 3 z 5

Příběh byl pěkný, hlavně se mi líbil vztah otce k dceři (a k růžím :D). Ale jinak to bylo dost zvláštní...takové islandské :) V příběhu byl bratr hlavního hrdiny autista, ale mně trochu jak autista přišel i vypravěč. Ale to je asi ta zvláštní severská mentalita (nemyšleno ve zlém).


MoonR
MoonR
15.04.2023 4 z 5

Začínam prichádzať na to, že sa mi severské príbehy a námety veľmi páčia. Kniha sa mi čítala veľmi dobre, je z nej ozaj cítiť lásku k prírode. Fascinuje ma "fenomén" ako jedna vec dokáže zmeniť spôsob života všetkých "okoloidúcich" a ešte sú z toho šťastní (hoci im predtým vôbec nenapadlo, že môžu žiť aj inak, lebo fungovalo zaužívané "takto je to dobré, lebo to tak bolo vždy, boli sme spokojní predtým aj teraz, prečo niečo meniť". Ale keď nenápadne príde zmena, sú celí bez seba :D) Musím priznať, v jednu chvíľu som sa vážne zľakla, že sa to odkloní iba jedným konkrétnym smerom.. ale našťastie to bol len ďalší dôsledok šťastia, po dlhých rokoch stereotypu. Páčilo sa mi aj "obrátené poradie" a otvorený koncept ďalšieho diania. Je v tom pre mňa veľa slobody a starostlivosti. Veľmi, veľmi dobré čítanie.

EmokeII.
EmokeII.
25.02.2022 5 z 5

Knížka se mi snad jenom zdála :) Celý příběh je vyprávěný romantický, zasněně a přitom tak reálně a poutavě. Jsou zde sloučené věci snad vzájemně neslučitelné, staré a nové. Až se divím, že to jde dokupy. Krásně popsané myšlenky mladého otce.

Lawiane
Lawiane
27.05.2021 5 z 5

Něžné a příjemně dojemné. Líbilo se mi spojení tématu a prostředí. Autorka má neskutečný cit vykreslit pocity druhých. Těším se na další díla od ní, zatím všechny překlady přečetné a ani jedna kniha mě nezklamala.

Swahill
Swahill
18.02.2021 5 z 5

Pro mě perfektní, jako vše od ní :)

Jizi
Jizi
14.11.2020 3 z 5

Dřív než Výhonek osmilisté růže jsem přečetla autorčiny pozdější Listopadové motýly. A ti mi přišli kouzelní.
A teď se mi stalo to samé jako v případě Naivní. Super od Loeho. Pozdější román je v podstatě derivátem předcházejícího, ale pocit, že čtete derivát máte nevyhnutelně spjatý s dílem původním, protože ho čtete později. Ještě jste se neztratili? Tak vězte, že v případě Audur je to naopak než u Erlanda a její ranější román je lepší než ten pozdější.
I Výhonek je v podstatě road movie a i tady jsou rozkresleny zvláštní rodinné a osobní vztahy, je tu hlavní hrdina, který prožívá svět tak trochu jinak, než (hádám) většina z nás, a hraje tu zásadní roli dítě (byť menší, ale přesto obdobně podivné a pro milovníky realistických postav extrémně iritující). I tady se autorce podařilo vybudovat až nadpozemskou atmosféru tak trochu jiného a přesto známého světa.
Škoda, že na rozdíl od druhých společných nocí, do stejné směsi příliš zvláštních motivů, než aby mohly fungovat univerzálně, úspěšně dvakrát nevstoupíš.

Melanka
Melanka
19.10.2020 4 z 5

Zvláštní kniha. Trochu seversky studená, ale zároveň dojemná a milá. Četla se moc hezky.

Clair16
Clair16
22.06.2020 4 z 5

Minimalistická, ale zároveň intenzivní netypická "road movie". Příjemné vyprávění vstvu po vrstvě odkrývá zásadní okamžiky v životě hlavního hrdiny a v závěru mu nabízí novou perspektivu. Rozhodně stojí za přečtení, zvlášť tehdy, když chcete čas jen nechat plynout, užívat si knížku – a možná se i zamyslet nad vlastní cestou.

MOu598
MOu598
24.05.2020 5 z 5

Krásné, milé, bezkonfliktní. Něžné, pohodové, ale i silné. Pěkné, moc pěkné.
Citát:
"Být chlap, znamená umět říci ženě, aby neměla zbytečné starosti."

000nugatovej
000nugatovej
05.04.2020 3 z 5

Milá kniha (jak by řekla maminka). Naivní, tak trochu ženská literatura (jak by řekl intelektuální strýc).
Chlapec, který odešel z nehostinného severu na jih, kde se daří růžím, hledá sám sebe a své místo v životě. Nese s sebou matčinu, ale i otcovu výbavu vedoucí jej k zodpovědnosti a pracovitosti. V překvapivém závěru, který rozbíjí schéma červené knihovny, se jeví ukotvenější než žena, s níž náhodou zplodil dítě.

Marcik7
Marcik7
27.02.2020 5 z 5

Přišlo mi to jako takový nenápadný, milý, zvláštní příběh, ale má velkou hloubku v cestě za poznáním sebe sama...

DádazPrahy
DádazPrahy
20.02.2020 4 z 5

Dojemné vyprávění o tom, že štěstí někdy můžeme najít tam, kde bychom to asi nečekali, a že někdy nejlépe porozumíme sami sobě, když opustíme bezpečí domova.
Dovolte mi zde ocitovat dvě myšlenky, které mne v knížce zaujaly:
"Dokud člověk žije a jeho dny nejsou sečteny, není žádný den obyčejný."
"I když všechno skončí, vždycky něco zbývá."

Makropulos
Makropulos
03.01.2020 3 z 5

Záměr i cesta - to vypadlo slibně. Ale potom se to všechno někam vytratilo.

Finita
Finita
08.09.2019 3 z 5

Jak už psali jiní čtenáři níže, je to vlastně taková červená knihovna. Také jsem doufala v nějaké filosofické či meditativní pasáže a bohužel nic. Je to celé poněkud naivní a hlavní postava těžce uvěřitelná - rozplývání se nad dětskými šatečkami a mašličkou do vlasů. Proště tohle mně osobně nesedlo.

Penicuik333
Penicuik333
23.07.2019 3 z 5

Fajna kniha. Ze zacatku mi styl pripadal chladny a neosobni, ale pak se mi strasne zalibil. Je to o hledani sebe sama, o ruznych podobach lasky, plne zamlk, pauz a nevyrcenych vet. Je to o vztazich mezi detmi a rodici, o vztazich k cizim lidem, o ceste, ktera muze byt cilem...

adriane9
adriane9
01.07.2019 5 z 5

Zvláštní a strašně hezký příběh o hledání sebe sama, také o lásce k rodině, protože krev není voda a že maminka je jen jedna. Úžasné a doporučuji!

kofee
kofee
30.12.2018 5 z 5

Příběh o tom, jak tři ztracení lidé podniknou postupně pouť ze Severu na Jih, aby se našli. Jemný, něžný, jedinečný jako vůně osmilisté růže. O svobodě, odpovědnosti, laskavosti a lásce.❤️

michaela2338
michaela2338
12.08.2018 5 z 5

Kouzelný příběh.

ElizabethK
ElizabethK
13.07.2018 5 z 5

Uznávám, že kniha není pro každého, ale mě okouzlila. U hrdinů mám ráda charakteristické a pro mě netypické povolání či koníčky (např. zde zájem o zahradnictví).
Velmi mě zaujala jména v knize. Třeba jméno hlavního hrdiny jsem si nebyla schopná zapamatovat, ale příběhu to nevadilo. Naopak pro děj důležitá jména byla volena jednoduše.
Děj je vlastně velmi jednoduchý, spletitý se stává až díky volnému toku myšlenek a vzpomínek.
Nemohla jsem si nevšimnout vypravěčova pozoruhodného smyslu pro detail a zajímavého opakování situací a detailů.
Ke konci mě ještě nadchl popis (pravda trochu banální a zidealizovaný) soužití dvou mladých lidí s dítětem. Velmi mě bavilo sledovat vývoj vztahu hlavního hrdiny a Anny.