Ráno a večer

Ráno a večer https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15622/bmid_rano-a-vecer-Evc-15622.jpg 4 53 8

Chlapec, který se bude jmenovat Johannes a který se stane rybářem, přichází na svět. Starý muž, který se jmenuje Johannes a který byl celý život rybářem, umírá. Takto se dá ve stručnosti charakterizovat rámec podivuhodného románu Ráno a večer, napsaného v roce 2000 a přeloženého dnes již do řady světových jazyků. Mezi těmito dvěma protipóly života, dvěma kapitolami románu, se rozprostírá hluboce lidský příběh snu o sounáležitosti. Autorův svérázný baladický styl vyniká snahou o přesné zachycení repetitivnosti a zkratkovitosti lidského myšlení a vyjadřování. Svým stylem, archetypálním tematickým záběrem a především všudypřítomnou lyričností se Fosse zcela vymyká současným převládajícím směrům nejen norské, ale i světové literatury.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Morgon og kveld , 2005


více info...

pistalka
pistalka
31.10.2023 5 z 5

Fosseho vyprávění a osobitý styl patrně nesedne každému, ale kdo mu podlehne, toho nepustí a na tu velmi krátkou dobu vás opravdu přenese TAM...
Osobně doporučuji přečíst pomalu a na jeden zátah.

Zuzvil
Zuzvil
05.02.2022 4 z 5

Krátký lyrický román norského dramatika, který mě absolutně vtáhl, pohltil a na konci vyplivl zpět do reality. Název knížky samotné nám vlastně napovídá, že knížka je o dvou mezních situacích člověka, o jeho narození a jeho smrt. Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl psaní autora, ale bylo to velmi rychle a takové přirozené. Knížka je velmi melancholická a přitom taková pravdivá, jak si většina z nás představuje co bude dál. K přečtení určitě doporučuji a ještě ve mě bude určitě chvíli doznívat.


LenkaKT
LenkaKT
15.01.2022 4 z 5

Tuhle tenkou knížečku mi půjčila Adélka, které jsem ji koupila na nádraží Královo Pole u Brna, kde není nic, ale byla jsem tam já a v duchu se mnou Adélka a břicho už mě bolelo a trochu tam přece něco bylo, na nádraží Královo Pole je antikvariát, Adélce by se líbil, bolelo mě břicho a měla jsem čas a byla tam paní, sestra z ARO, bolí vás břicho, to já poznám, na to mám voko, já se v lidech vyznám, ale na ARO nemluví, tak ještě tady prodáván knihy, tady není nic, tady je Královo Pole.
Bolelo mě břicho, skloním se, bolí vás to, řekla sestra z ARO, Adélce by se líbila. A tam dole tenká knížka, psaná druhým norským úředním jazykem, taky jsem o něm nevěděla, řekla sestra z ARO, je to lyrická próza, takovej proud mysli, to by se Adélce líbilo, břicho mě pak bolelo i ve vlaku a bolí pořád, ale vy chcete vědět, jaká ta kniha je a Adélce se líbila a já vám přece říkám jaká je.

Prostě si to kupte.

Vlado84
Vlado84
03.12.2020 5 z 5

Už samotný popis hovorí presne, a za všetko. Je to zvláštne dielo, je to.. zvláštne, a krásne, je to melancholické, je to ale aj veľmi smutné.. Nejako vo mne zostal a rezonuje taký zvláštny pocit.
Odporúčam, ak máte chuť na netradičný štýl písania.

MOu598
MOu598
25.08.2017 4 z 5

Četla jsem v červnu 2009. Podle mých poznámek:
Zajímavá knížka.
První část o narození - nic moc.
Druhá část o odchodu z tohoto světa.
V knížce nejsou žádné tečky za větou.
Trochu morbidní. Ale zajímavě psané, hezky se čte. Smutně veselé. Fain.
Citát:
"Tak je to, lidé odcházejí a věci zůstávají."

fruitbueno
fruitbueno
15.05.2017 4 z 5

Kniha Ráno a večer může odpovědět na to, jak pozoruhodně obyčejný, fádní až nudný může být naprosto obyčejný život. V té obyčejnosti jsem ale našla obrovskou hloubku, stesk nad plynutím času, ztrátami i nad prostou bolestí, která nutně doprovází zlomové životní okamžiky.

-Pečivo-
-Pečivo-
29.01.2017 4 z 5

Shrnutí života obyčejného norského rybáře do dvou dnů a víceméně dvou souvětí. Tak jak, je u Fosseho zvykem.

Romantická představa smrti mi zkazila celkovej dojem, ale dobrá rajská je prostě dobrá i když člověk nesouhlasí s přípravou rejže.

A todle byla navíc hodně krátká rajská. A to je vždy výhoda.

Hrefna
Hrefna
20.01.2016 4 z 5

Nevšední příběh i zpracování. Nečetla jsem nikdy nic podobného. Zvláště se mi líbil začátek knihy, popis zrodu a vnímání světa novorozencem....silné. Kniha je plná citu. Normálně mi texty bez teček, čárek, velkých písmen a klasického označení přímé řeči vadí, ale u této knihy obsah převládl nad formou a vůbec mi to nevadilo a navíc to zcela korespondovalo s obsahem.

Štítky knihy

norská literatura

Autorovy další knížky

Jon Fosse
norská, 1959
2009  78%Mámení
2007  88%Melancholie I.
2007  82%Ráno a večer
2016  88%Na sklonku dne
2015  86%Sny Olavovy

Kniha Ráno a večer je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených11x
Knihotéce22x
Chystám se číst31x
Chci si koupit10x