Ráj - výbor z povídek

Ráj - výbor z povídek https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94831/bmid_raj-vybor-z-povidek-Aiz-94831.jpg 3 5 3

Výbor povídek, pořízený ze svazků Černí myslivci (Dětský ráj), Jarní záhony (Přítel, Lom, Výlet, Ve sklepě, O bramborové Náně), Hrdinné a bezpomocné dětství (Závist, Koťátko), Ráj (Letopisy dětské duše), zachycuje mnohotvárnýa citově hluboce prožívaný svět dětí. V povídkách objevila autorka zranitelnou senzibilitu zdánlivě šťastného věku dětství a dala průchod i sociálnímu cítění... celý text

Přidat komentář

Leena
16.05.2021 1 z 5

Dostala jsem tuto knihu jako dítě k narozeninám.
Odmala jsem milovala knihy, takže jsem byla ráda za každou, kterou jsem dostala.
Ale tohle ne. Když jsem začala číst, brečela jsem zklamáním, protože to vůbec nebyl můj vkus.
A povídka o Helence, která měla kostižer, to byla poslední kapka!
Už nikdy více.
A to si na to vzpomínám i po 40 letech!!!

Monika1717
04.08.2020 1 z 5

Knihu jsem dostala od tety k Vánocům, když jsem chodila do 7. třídy. Hned jsem se do ní pustila. Vím, ze tam byla povídka o dítěti,které se udusilo v hromadě obilí. Když ho našli, mělo černý obličej. Po několik nocí se mi o tom zdálo. Byla to jediná kniha, kterou jsem vyhodila. Dávám jednu hvězdičku, protože jsem asi nebyla tím správným čtenářem. K paní Svobodové jsem si už nikdy cestu nenašla.


Izzy
05.08.2012 3 z 5

Ráj: Letopisy dětské duše - kniha vzpomínek psaná ich-formou. Vzpomínky jsou členěny do kapitol různými drobnými událostmi, které pro ni jako pro dítě byly významné. Není zde tedy přesná dějová návaznost. Atmosféra je především idylická, ale objevují se i smutné události. Autorka se snaží i o psychologickou studii dítěte. Ukazuje, jak je dětský svět plný tajemství, objasňuje nejrůznější dětské dojmy z neznámých věcí a dějů a zabývá se odlišností citového a myšlenkového světa dětí od dospělých. Hlavní hrdinka Petruška zažívá pocity lásky, něhy, klidu, bezpečí, ale zároveň i nějaké první rozpory. Vnímá hlavně odlišnost vztahu, který má s matkou, od vztahu s otcem.
Dále v knize najdeme povídky, ty jsou také věnované dětem. Růžena Svobodová líčí hlavně děti chudé a trpící. Odhaluje sociální útlak. Chudé děti jsou zde poučeny, že zázraky se nedějí. Nedokážou si představit, že by mohly žít lépe, neví, jak blahobyt vypadá, pouze sní o prostých darech. Růžena Svobodová se zabývala i dětmi ze zajištěných rodin. Snažila se ukázat, že dítě, které zdánlivě prožívá šťastné a bezstarostné dětství, ve skutečnosti narazí na různé problémy, které ho mohou poznamenat. Děti dosahují vítězství, která jsou sice někdy drobná, ale představují mravní hodnotu. Svůj názor, že dítě ze všeho nejvíc potřebuje lásku a pochopení vkládá Svobodová do různých děl.

Autorovy další knížky

Růžena Svobodová
česká, 1868 - 1920
1989  95%Vteřiny duše
1998  76%Námluvy
1957  75%Černí myslivci
1939  71%Pokojný dům
1971  90%Pěšinkami srdce

Kniha Ráj - výbor z povídek je v

Přečtených5x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x