Radost ze života

Radost ze života https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121472/radost-ze-zivota-121472.jpg 5 32 7

neboli Štěstí jako vědecká disciplína. Tato osvěžující kniha je dalším znamením toho, že nová generace buddhistů je tvořivá a působí napříč kulturami i napříč obory. Mistr meditace nám nabízí v knize i širokou škálu meditačních technik.

Duchovní literatura Literatura naučná
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

The Joy of Living, Unlocking the Secret and Science of Happiness , 2007


více info...

Přidat komentář

čtenářP
14.11.2021 5 z 5

Doporučuju !

zudu
22.07.2020 4 z 5

Prostě doporučuju. Pro toho, koho zajímají maditace, ale nemá v úmyslu se dívat na mozek jen jako na přítěž :) a nezatracuje západní vědění a přístup k fungování mozku, to bude zajímavé propojení. A smysluplně podané.


Eldar80
11.05.2020 5 z 5

Nakonec mě to vlastně trochu zklamalo. Při čtení jsem nezažil žádný wow moment. Očekával jsem, že tam bude víc vědy. Základní informace jsou staré desítky let. Kniha tak neobsahuje nic převratného.
Před čtením mi totiž uniklo, že poprvé vyšla už roku 2007. Má chyba, když čekám od tak staré knihy nové informace. :D Je to celé zaměřené na praktikování meditace z pohledu tibetského buddhismu. Pokud někdo vyčítá diamantové cestě příliš laické podání, tak tohle je sekulární už úplně.
Kniha je zaměřená především prakticky. Pokud už teď jste přesvědčeni, že meditovat stejně nebudete, tak to nemá smysl číst. Asi jen třetina knihy jsou naučné informace o spojení vědy a buddhistického učení.
Celá kniha má dvě nosné myšlenky. Základní buddhistické meditace a vědecký výzkum meditačních mistrů. Ukázalo se, že díky neuroplasticitě mají dlouhodobě meditující pozměněné odpovídající části mozku.
Zdravotní přínos meditace byl prokázán před více než 40 lety. Dnes zbývá zjistit jakým způsobem tento mechanismus funguje. V době psaní knihy se většina zmíněných experimentů teprve chystala.
Mám výhrady ke dvěma věcem. Použité příklady se mi často zdály dost nevhodné. Zvláště v případě, kdy je autor musel vysvětlit. Nerozumím k čemu jsou příklady, když je bez autorova vysvětlení nepochopíte. :D
A pak, že skeptického člověka to stejně nepřesvědčí. Výzkumy se zatím týkaly spíš jednotlivců. Je to spíš výklad o meditaci, který se opírá o duchovní hodnoty buddhismu. Pro zaryté skeptiky nebudou argumenty dostačující.
Jinak doporučuju všem. Zvláště pokud chcete začít s meditací a nevíte jak na to. A nebo pokud se opakovaně snažíte začít meditovat a nedokážete si vytvořit návyk. Autor uvádí myšlenkové postupy a metody i pro tyto případy.
Opět jsou to upravené přednášky. Mám obavu, že to pro tento druh literatury to začíná být typické. :( Takže je to takové striktní a divné příklady to moc neoživují. Čtivé to zrovna není. Vyhrála logika a srozumitelnost.
Doporučuji hlavně z toho důvodu, že po přečtení se může stát, že opravdu začnete meditovat. Podle mě vhodné k opakovanému čtení. 90%

Shindo
23.03.2020 5 z 5

Kniha napísaná zrozumiteľne, autor prepája svoj pohľad na buddhistickú prax s poznatkami modernej vedy. Naozaj uňho vidno úprimný záujem o vec, na nič sa nehrá a z knihy cítiť ľudskosť. Navyše bez zbytočného sentimentu a nánosu ezoteriky, ktorými dnes trpia mnohé populárne knihy o buddhizme.

Čo ma však prekvapilo bol (údajný) Einsteinov citát na zadnej strane knihy. Chudáka Alberta už spájali s agnosticizmom, ateizmom, judaizmom a nejaký ten jeho citát si požičali do svojich kníh aj tí pasívne agresívni páni s copíkmi predávajúci knihy na uliciach.

pablito
01.12.2019 5 z 5

Srozumitelně vystvětlení proč a jak meditovat. Vydařená kniha.

horkosladka
25.03.2019 5 z 5

Velmi přínosná kniha. Autor vědecky objasňuje, jak funguje mozek - jak jsou jeho různé části propojeny s emocemi a myšlenkami. Na buddhistických příbězích ukazuje moudrost klidu mysli a dává praktické příklady práce s myšlenkami a emocemi, radí jak přirozeně meditovat, jak se osvobodit od negativního prožívání a myšlení. Kniha spojuje teorii i praktickou část, západní i východní přístup k pojetí mysli. V knize mě zaujala otázka: Když o nějakém jídle řeknete, že vám chutná nebo nechutná, co je to, co si myslí, že tohle jídlo je chutné nebo ne moc chutné? Co je to, co rozpoznává, že jím? Také byl skvělý symbolický příběh o síle laskavosti, který vypráví o ženě, která se nesnesla s tchýní, a tak ji chtěla otrávit - šla si k lékaři pro jed a ten jí řekl, aby jed podávala postupně každý den do jídla, aby tchýně nezemřela hned a nepadlo tedy podezření... a aby byla při tom na tchýni velmi laskavá, milá. Po pár dnech se obě ženy k sobě začaly chovat tak přátelsky, že zášť odešla a žena, která chtěla otrávit tchýni, celá zoufalá přiběhla za doktorem, aby dal jed i jí, že nesnese pocit, že zabila tak milou paní jako je nyní její tchýně. Naštěstí lékař původně ženě žádný jed nedal a naopak způsobil, že ženy se spřátelily a byly v naprostém míru. Takových příběhů je v knize více a jsou skvělé právě pro uvědomění, co je v životě důležité, jak soucit a laskavost i s těmi, kteří nám úplně nevyhovují, dokáže zachovat duševní rovnováhu a jak moc si často vytváříme zbytečné utrpení.

saly
30.11.2016 5 z 5

Tato kniha je úvodem do buddhismu pro lidi, kteří na to jdou věděcky. Přes neurony, neurotransmitery atd...

Přibližuje jak meditovat, proč vlastně. Co se při tom děje v mozku, jaké to má dopady na prožívání...