Radost ze zdravých dětí

Radost ze zdravých dětí https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39021/radost-ze-zdravych-deti-39021.jpg 4 32 14

Podtitul: preventivní i léčebná strava pro celou rodinu Kniha seznamuje rodiče, budoucí rodiče a všechny, kteří o děti pečují, s aplikací přírodních zákonitostí ve výživě a výchově dětí. Kniha nastiňuje nejen obecné principy zdravého stravování, ale přináší i konkrétní rady ke stravování jednotlivých věkových skupin dětí a kojících matek. Nechybí v ní spousta receptů a správné způsoby zpracování potravin, které zohledňují nejen věk dítěte, ale i ostatní jevy, které mají na zdravotní stav vliv - roční období, denní doba a nemoci. Zkušená dvojice autorů přidává i stručné návody na přírodní postupy při léčbě dětí i dospělých. Součástí knihy je barevná příloha. ... celý text

Přidat komentář

Petrush
04.04.2021 3 z 5

První část knihy je teoretická - obecně o výživě, a to hlavně z pohledu jin a jang (jednotlivé potraviny, způsoby jejich úpravy, roční a denní cykly atd.). Autoři doporučují stravu založenou na obilovinách, luštěninách a zelenině (plus koření, semínka, ořechy). Nedoporučují konzumaci brambor, banánů, mléčných výrobků, sádla, cukru nebo např. kombinaci obilné kaše s ovocem atd. Doporučují minimalizovat pečivo, maso a vejce. Zeleninu konzumovat především tepelně upravenou atd.
Autoři vychvalují rýži, přitom ale v celé knize není ani jediná zmínka o tom, že rýže přirozeně obsahuje arsen (a příp. jak jeho množství přípravou minimalizovat). Vychvalují sóju a o fytoestrogenech v sóje se sice opakovaně zmiňují, ale ani slovem o jejich negativních účincích.
Z tohoto pohledu mi kniha přišla nevyvážená a nekompletní.
A mimochodem, když si k tomu přečtete publikaci třeba o nízkosacharidovém stravování nebo o raw food, budete z toho mít dobrý guláš.
Každopádně druhá část knihy - recepty - mi přišla pro zpestření jídelníčku velmi inspirativní. Sice na můj vkus se v nich až moc často používá sójová omáčka, umeocet a podobné ingredience, ale celkově je tam mnoho tipů na jednoduché úpravy obilovin - přílohy, kaše, knedlíky, noky, záviny, nákypy. A také hodně tipů na kombinace a úpravu zeleniny (blanšírování, sotýrování, napařování, presování, kvašení aj.).
O výživě dětí se v knize píše, ale není to stěžejní téma, spíše jsem to vnímala jako doplňující informace k popisovaným obecným principům.
Tři hvězdičky za recepty.

iceVS
27.06.2018 odpad!

No... pro lidi, co věří tomu, že vejce má jangovou energii asi dobrý...


M-arta
15.04.2018 5 z 5

Práci autorů knížky považuji za celkem ojedinělou ve své kategorii. Lékařka zabývající se celostní medicínou i dietologií, druhý z autorů se ke studiu vlivu stravování na lidské zdraví dostal zase z opačné strany, ale společně tvoří silný tým a tato "kuchařka" není jejich jediná.
Knížka se díky podstatnému vlivu TČM může na první pohled může zdát jako založená na makrobiotice, ale je vpodstatě univerzálně použitelná pro všechny výživové směry - žádná dogmata...
Filozofií, praxí i konkrétními výsledky dobře podložená, se spoustou receptů se zvláštním zřetelem na potřeby dětského organismu i tipy, jak lze dětem jednoduchým způsobem ulevovat při zátěžích nemocemi...
Doporučuji všemi deseti. Ověřeno praxí, skvěle prospívajícím dítětem i velkou podporou naší pediatričky.

Skawin
05.03.2018 5 z 5

Nelze jinak než doporučit... Strava současné populace je opravdu postupné otravování těla.

Maaakii
05.02.2018 2 z 5

Koupila jsem ji kdysi na základě kladných hodnocení. Bohužel nikde nebylo uvedeno že se jedná o makrobiotiku, proto mi nesedla.

regulax
10.12.2017 5 z 5

Teorie a praxe pro zdravé stravování!!!

zlatkr
24.09.2017 2 z 5

Malinko mě tato kniha zklamala. Čekala jsem,že to bude více zaměřené na dětský věk,s příkladnými jídelníčky např. na 6,8,10 měsíc,rok,rok a půl,..je psaná dost všeobecně.
Ale jinak,jó,hodně informací,recepty,fotografie. Průměr

Monike
12.05.2017 5 z 5

Paradni a inspirativni kniha!

Peti
18.02.2017

Skvělá kniha, plná informací, receptů i návodů, rozhodně se k ní budu stále a stále vracet.

LucKub
12.09.2015 5 z 5

Super knizka plna zajimavych informaci a uzasnych receptu. Urcite recepty z ni vyzkousim a brzy prectu znovu (pro osvezeni pameti). Doporucuji nejen ten, co se zajimaji o zdravou stravu, ale vsem, kdo maji deti a chteji pro ne jen to nejlepsi

Mondie
24.07.2015 5 z 5

Souhlasím s komentáři. Je to má "bible". Nikoliv kniha jen abychom měli radost ze zdravých dětí. Kniha určená pro celou rodinu a na celý život. Nejvíce mne baví a co jsem zavedla, je strava podle ročních období. Doporučuji všem, kdož se zajímají pořídit a mít po ruce. ;)

Mi.Mlc
14.03.2015 5 z 5

Naprosto skvělá kniha! Je plná nabitá informací nejen o dětské výživě, ale co mě nejvíce nadchlo, jsou recepty. Spoooustu jednoduchých, chutných, zdravých, úžasných receptů. Přečetla jsem spoustu knih o výživě, ale tahle je prostě top! :)

katerina-b
06.10.2013 5 z 5

Naprosto souhlasím se SPimy, není to klasická kuchařka spíše rádce, jak sestavit vyvážený jídelníček tak aby byl zdravý a zároveň chutný nejen pro děti

SPimy
01.01.2013 5 z 5

Po každého, kdo chce poradit, jak zdravě jíst. Návody, jak správně připravit různé potraviny, vždy k tomu pak několik receptů. Nejen vaření pro děti.

Štítky knihy

děti vegetariánství DVD zdravá výživa

Autoři knihy

Jan Zerzán
česká, 1947

Kniha Radost ze zdravých dětí je v

Právě čtených4x
Přečtených50x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce27x
Chystám se číst16x
Chci si koupit12x