Radost z x

Radost z x https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208215/bmid_radost-z-x-JEk-208215.jpg 4 16 6

Průvodce matematikou od jedné do nekonečna. Kolem matematiky se točí celý moderní svět, je však mezi námi mnoho lidí, kterým se jejich první setkání s ní nevyvedlo a kteří mají místo potěšení a užitku z matematiky spíše strach. Zejména jim je určena kniha profesora aplikované matematiky Stevena Strogatze. V jednoduchých krocích vykládá základní pojmy, přístupy i historii moderní matematiky, u čtenáře přitom nepředpokládá nic víc než zdravý rozum a přirozenou zvídavost. Nejde mu však o to, aby se čtenář naučil s matematikou pracovat – jeho hlavním cílem je, aby z toho měl radost, aby mu zprostředkoval estetický požitek z matematického myšlení, z nalézání souvislostí mezi nejrůznějšími strukturami našeho světa. Zkrátka však nepřijde ani čtenář, který o matematice ví své: i profesionální matematici si často nejsou vědomi souvislostí, které považují za dané a dále o nich neuvažují. I jim má co poskytnout výklad, který sice začíná na úplném začátku, ale neklade si žádnou horní mez. Doslova totiž platí, že nás Radost z x provede světem myšlení od jedné až do nekonečna.... celý text

Žánr:
Věda , Matematika a logika

Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

The Joy of x , 2012


více info...

muf-rodrigo
muf-rodrigo
11.08.2020 3 z 5

Taková matematická jednohubka pro matematické skorolaiky. Je hodně vidět, že se jedná pouze o kompilaci krátkých esejí publikovaných v novinách. Členění na témata je skoro zbytečné, je to takové hup sem, hup tam, bez nějakého širšího kontextu a zabředávání do hlouky, takové vyďobávání zajímavých jednotlivostí a věcí, které by mohly být pro laika zajímavé. Část věcí (např. geometrické důkazy Pythagorovy věty apod.) jsem znal ze školy, část pro mne byla nová a zajímavá. Z knihy mám ale takový ambivaletní pocit, za přečtení stojí, ale je hodně roztříštěná a co mi nejvíc vadilo, a bylo to zřejmě způsobeno nezbytným zkracováním esejí do novin, je, že spousta věcí tam zůstala jakoby nakousnutá a nerozvedená, prostě byly je tak zmíněny a ... nic. Konec kapitoly. To byla velká škoda, i když se kniha hemží odkazy na další literaturu, pro ty, kteří chtějí problematiku studovat hlouběji, nicméně v této knize se moc hluboko nedostanou. Spíše si přečtu knihu Jazyk matematiky, jak jsem do ni nahlédl, vypadá to, že s většinou uváděných věcí se v ní též setkám, nejspíš půlce nebudu rozumět, ale dostanu všechno v širším kontextu, včetně historického. Tahle knížka je tak na půjčení ... a může jít dál.

Sklenička
Sklenička
17.12.2018 4 z 5

Převážně srozumitelné, i když jsem s gymnaziální matematikou dost zápasila. Co mi o hodinách matematiky chybělo, byly právě ty praktické ukázky a různé příklady ze života.


Turmee
Turmee
26.04.2016 4 z 5

Číst tuhle knžku mě opravdu bavilo. Stručný matematický přehled doplněný o zajímavosti, praktické ukázky a vtipné historky. Našlo by se pár míst, která nejsou úplně přehledná nebo korektní. Rozhodně si nemyslím, že by toto byla knížka pro začátečníky nebo věčné "hatery" matematiky. Pro pochopení souvislostí a stíhání sledování rychlospádného děje je určitá základní znalost nutná. Určitě by však neměla chybět v knihovničce žádného milovníka matematiky, už jenom díky odkazům na spoustu dalších skvělých knížek.

codeas
codeas
24.12.2015 2 z 5

Kniha je dost nepřehledná a zmatená. Celkem tu najdete asi 2-3 originální myšlenky (např. jak se zaplňuje kino a jak to souvisí s Eulerovým číslem). Raději si ji půjčte než kupte

tinnie
tinnie
12.02.2015 5 z 5

Zajímavá kniha, zpestření témat (a mnohdy i lépe vysvětlené), co vám ve škole přijdou nudná.

Annicka
Annicka
04.02.2015 4 z 5

Kniha mi příjde poněkud nevyvážená. Některé kapitoly jsou napsány čtivou a srozumitelnou formou. V některých (třeba kapitola u komplexních čísel) ale se ale autor snaží sdělit příliš mnoho na příliš malém prostoru, takže si čtenář přečte začátek a z toho prý jasně vyplývající závěr, aniž by měl šanci pochopit, jak se k tomu závěru dospělo. Těch prvních kapitol je v knize naštěstí více než těch druhých.

Štítky knihy

matematika věda populárně-naučné publikace

Autorovy knížky

Steven Strogatz
americká, 1959
2014  78%Radost z x

Kniha Radost z x je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce23x
Chystám se číst23x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x