Raději smrt než hřích

Raději smrt než hřích https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410124/bmid_radeji-smrt-nez-hrich-uH1-410124.jpeg 4 6 2

Anka Kolesárová (1928–1944), mučednice čistoty a první blahoslavená Slovenka, která nebyla řeholnicí, se na sklonku druhé světové války stala obětí válečného zločinu, jejž na ní spáchal voják Rudé armády. Příběh jako ona zažily desítky lidí u nás… Rudá armáda postupuje koncem války na západ. Je čeho se obávat, a tak se rodina Kolesárova ukryje ve sklepě. Jeden z rudoarmejců si při prohlídce sklepa krásnou šestnáctiletou dívku vyhlédne a přikáže jí, aby šla s ním. Když nechce, řekne jí, ze buď půjde a vyspí se s ním, anebo že ji zabije. A tak se i stane. Když se mu odmítne podvolit, dovolí jí krátké rozloučení s tatínkem a zastřelí ji. „Příběh této obyčejné dívky nemá daleko od našich příběhů. Její hrdinská odvaha obětovat svůj život pro křesťanské hodnoty, vnitřní krásu a důstojnost ženy dodala naději mnohým, aby žili v čistotě a bojovali každodenní boje,“ říká otec Pavol Hudák, iniciátor jejího blahořečení.... celý text

Přidat komentář

1Pomněnka
19.12.2023

Nedá mi to nevyjádřit se k zavádějícímu názvu knihy. Podvolit se ze strachu o život násilníkovi není v žádém případě hřích. Anna byla statečná dívka, která se nevzdala své svobody, odmítla poslechnout rozkazy násilníka. Ale tvrdit, že volila mezi hříchem a smrtí je naprosto zcestné. Pokud by se ze strachu násilníkovi podvolila, ani by nezhřešila, ani by neztratila čistotu. Pravděpodobně to však nevěděla. A teď se můžeme ptát, co má větší cenu. Panenská blána a nebo lidský život? Vlastně je smutné, že dřív se pravděpodobně v církvi více cenilo panenství než liský život. Možná se ženám tvrdilo, že znásilnění je pošpiní, poskvrní, zneuctí. Nic z toho není pravda. Jakékoli násilí vždy poškozuje jenom násilníka. Škoda, že tohle tenkrát církev neučila. Lidský život má nesrovnatelně větší cenu než panenství.

archandelka
04.08.2021 5 z 5

Když byla Anka blahořečená, tak jsem jí nevěnovala až tak pozornost. A pak jsem potkala na jedné akci Pavla Hudáka a můj vztah k Ance se rapidně změnil.
Bylo zajímavé projít celým jejím příběhem, i když základní informace jejího příběhu jsem znala. A tak jsem si u této knihy uvědomila, že Anka nebyla na první pohled nijak zvláštní - mladá holka, která se doma starala o domácnost, možná bychom si jí normálně ani nevšimli. A přece byla schopná tak odvážného kroku, že zemřela za čistotu. A dneska je blahoslavená, ve Vysokej se děje hromada zázraků a mladé lidé z celého Slovenska i ze zahraničí se rozhodují žít čistě. Určitě stojí za to si její příběh přečíst.