Řád z chaosu

Řád z chaosu https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60885/rad-z-chaosu-novy-dialog-cloveka-s-prirodou-60885.jpg 4 12 3

Podtitul: Nový dialog člověka s přírodou Kniha je širokým panoramatickým pohledem na změny v základech soudobé vědy, na proměny vztahu člověka a přírody. Prosazuje názor, že je třeba nastolit jednotu přírodních a společenských věd, překonat „dvojí kulturu“, tj. přírodovědnou a humanitní. Procesuálnost a dynamičnost světa, problém vznikání nového, otázka času a jeho fyzikálního určení, to vše zkoumáno na podkladu nikoli spekulativním, ale solidně vybudovaném na poznatcích přírodních věd, dává naději, že Prigoginova kniha by mohla působit v českém, byť opožděném překladu stejně podnětně jako v době svého vzniku, kdy se stala světovým bestsellerem.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Order out of Chaos: Man's New Dialogue with Nature , 1984


více info...

Přidat komentář

jik60
05.11.2019 5 z 5

Ne vyšší, ale velmi vysoká škola termodynamiky v čtivé podobě a bez diferenciálních rovnic. Povaha dějů a jejich kritéria.

krnoha
09.05.2019 5 z 5

Ilja Prigogine tady s laskavou pomocí nějaké kamarádky Izabely rekapituluje svoji celoživotní práci. Trochu se mi to špatně četlo, pan profesor měl nesmírně široký záběr, byl aplikovaný matematik a ty jeho aplikace směřují do všech možných vědních oborů. Za nějakých 40 let vědecké práce vytvořil třetí větev termodynamiky, která umožňuje pomocí jediného pojmového aparátu vysvětlovat děje, které probíhají ve složitých hmotných systémech. Pojmenoval dispativní struktury - takové ty, které se vyvíjejí samovolně z něčeho původně stejnorodého a při tom vypadají ve výsledku složitě. Přísně vědeckámi metodami snáší důkazy o tom, že vlastně i život je soubor disipativních struktur, takže klidně mohl vzniknout sám od sebe. Při tom z obecných vlastností disipativních struktur mu vychází, že jestli na jiných místech vesmíru je taky život, neexistuje důvod, proč by se život tam měl podobat životu zde. Vývoj života objevil už Darwin, ale díky Prigoginovi teď to máme i s přesvědčivým matematickým pozadím. Přirozeně se vnucuje otázka - ale kde se vzalo vědomí? Na ni pan Prigogine přímo neodpovídá, jen cituje Denise Diderota, podle něhož vědomá existence je přirozenou vlastností hmoty.

Prigogine jistě pociťoval jako my všichni, že naše technologická civilizace se blíží ke kritickému bodu. Říká k tomu přibližně tohle: Složitý systém se vyvíjí podle svých vlastních zákonitostí a díky svým stabilizačním mechanismům obvykle není moc citlivý na vnější vlivy. Ale jak se blíží k bodu zlomu, stabilita se vytrácí. Další vývoj se pak nedá předpovědět, lze mluvit jen o pravděpodobnosti různých scénářů a tyto pravděpodobnosti jsou hodně citlivé na působící vlivy. O směru, kterým se ten vlak vydá, tudíž může rozhodnout i velmi malý podnět, například akce jediného člověka. A protože nám na výsledku záleží, těžko můžeme souhlasit s názorem ortodoxních vyznavačů "neviditelné ruky trhu", podle něhož je nejlepší nechat věcem volný průběh, protože výsledek je stejně předem daný. Podle Prigogina výsledek není předem daný, rozhoduje náhoda.

Jen tak mimochodem pan Prigogine podotýká i to, že nelze cestovat v čase a nahlédnout do budoucnosti, protože o budoucnosti do určité míry rozhoduje náhoda a dokud ta náhoda neproběhla, budoucnost neexistuje. Náhoda podle Prigogina není něco, co v důsledku vlastní omezenosti neumíme určit, nýbrž přírodní jev.

Tohle jsou tak věci, které mi utkvěly po prvním čtení. Jiným čtenářům jistě utkví něco jiného. Ta kniha vůbec není jednosměrná.


beruna23
14.12.2011 3 z 5

"Člověk musí konečně procitnout ze svého tisíciletého snu a objevit svou totální osamělost a naprostou odloučenost. A již ví, že je jako cikán na okraji nepřátelského světa, v němž má žít. Světa, který je hluchý k jeho hudbě, lhostejný k jeho nadějím, utrpení a zločinům." s.28

Štítky knihy

příroda přírodní vědy chaos

Autoři knihy

Ilya Prigogine
belgická, 1917 - 2003
Isabelle Stengers
belgická, 1949

Kniha Řád z chaosu je v

Přečtených14x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst26x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x