Botanikum

Botanikum https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392473/bmid_botanikum-SaC-392473.jpg 5 30 10

Rastliny sú všade. Rastú na takmer každom povrchu Zeme, od najvyšších končiarov po najnižšie údolia, od najstudenšieho a najsuchšieho prostredia po tie najhorúcejšie a najvlhšie miesta našej planéty. Najmenšie rastliny sú drobučké, jednobunkové mikroskopické organizmy. Sú také malé, že na vytvorenie tvaru vo veľkosti zrnka piesku by ich bolo treba asi sto. Najväčšie sú obrovské 80-metrové stromy, čo je výška 20-poschodovej budovy. Nikto naisto nevie, koľko druhov rastlín existuje. Vedci ich doteraz narátali okolo 425 000, ale každý deň objavujú ďalšie. Bez rastlín by nebolo ľudí. Rastliny vytvárajú a regulujú vzduch, ktorý dýchame. Poskytujú nám stravu, lieky, materiál na výrobu šiat aj na stavbu domov. Ako to všetko robia? A ako k tomu došlo? Ako na Zemi vznikla rozmanitosť a pestrosť rastlinného života, ktorú dnes vidíme všade okolo nás? Vydajte sa na potulky naším múzeom so 160 exponátmi a mimoriadne pútavým výkladom a všetko sa dozviete.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Pro děti a mládež
Vydáno: , Eastone Books
Originální název:

Botanicum , 2016


více info...

Přidat komentář

Verouš23
30.05.2023 5 z 5

Nádhera!!!

Josh
23.02.2021 5 z 5

Formát? Veeelká. Informace? Veeelké. Grafika? Veeelká. PROSTĚ encyklopedie z rostlinného světa jak má být. Povedená po všech stránkách. U vzniku této knihy se sešli opravdu jen profíci ve svých oborech. A těžko říci za čtenáře, kdo při přetahování o ni vyhraje – zda děti nebo rodiče. Možná prarodiče:o))


kolacky
28.12.2020 5 z 5

Mohla být i dvakrát tlustší!

AgiMangi
13.12.2020

Velká krása, naučný a velmi zajímavý text doplńují věrné ilustrace Katie Scottové.

ddkk
10.12.2020 5 z 5

Tak tohle je opravdová krása!

"Rostliny jsou všude. Vyskytují se téměř na celém povrchu Země, od nejvyšších hor po nejhlubší údolí, od nejchladnějších a nejsušších prostředí po nejteplejší a nejvlhčí místa na naší planetě."

Takhle začíná úžasná encyklopedie rostlin s mnoha více či méně odbornými informacemi (které musíte, ale také nemusíte číst), s opravdu nádhernými ilustracemi a pochopitelným logickým (protože systematickým) členěním. Může ji číst dospělý i dítě, každý si v ní najde to své. I kdyby se chtěl jen kochat.. A já se tedy skutečně kochám a drobně oprašuji kdysi nabyté vědomosti...

Doporučuji a dávám plným právem pět hvězdiček.

Libris_Na_Ex
29.10.2020 5 z 5

Prostě nádhera!
Zajímavé informace doplňují krásné ilustrace.
Nemám co vytknout.

BlueTer
22.11.2018 3 z 5

Knížka je bezesporu opravdu krásná. Překrásné ilustrace i zajímavé informace. Ale za tu cenu bych čekala, že toho v knize bude více než pár obrázků :)

bagel
24.10.2018 4 z 5

Kniha je bez diskuze krásně provedená, ale nelze ji brát jako kompletního průvodce světem rostlin, spíše by měla nalákat k dalšímu studiu. Obsahuje poměrně hodně odborných termínů, takže bych ji doporučila spíše starším školákům, ale určitě i dospělým čtenářům.

aydam
07.06.2018 5 z 5

Perfektní!

M-arta
19.04.2018 5 z 5

Fascinující záležitost, kterou nelze prohlížet a pročítat jinak než se zatajeným dechem, ať už jde o čtenáře jakéhokoli věku. Knížka nás provádí rostlinnou říší s takovým šarmem a výtvarnou sofistikovaností, že díky ní se lze s úžasem podívat i na obyčejnou pampelišku očima dítěte - tak, jako by to bylo poprvé. Všechny ty barvy, fantasticky rozmanité tvary, formy, krása a souhra mohou dokonce působit i tak, že člověk možná chvíli zapochybuje, jestli snad třeba omylem nejde o svět z úplně jiné planety. Takové krásy tady máme! A tato knížka s tím umí naprosto geniálně pracovat.
Skvěle promyšlená, po informační stránce přehledná a příjemně ucelená, i když nezabíhá do přílišných detailů - primárně je určena hlavně k tomu, aby motivovala mladé čtenáře k dalšímu průzkumu tohoto oboru. Osobně ji považuji za ilustrátorský koncert, který dokázal povýšit studijní kresbu na symfonii.
Mám z ní ohromnou radost!

Štítky knihy

botanika, rostlinopis

Autorovy knížky

2018  95%Botanicum

Kniha Botanikum je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených8x
Knihotéce46x
Chystám se číst49x
Chci si koupit49x
dalších seznamech5x