Račte to podepsat libovolnou šifrou

Račte to podepsat libovolnou šifrou https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401691/bmid_racte-to-podepsat-libovolnou-sifrou-1X4-401691.jpeg 5 1 1

Kniha se zabývá literární a žurnalistickou činností prezidenta T. G. Masaryka, jíž se pokoušel ovlivňovat veřejné mínění a vstupoval do nejrůznějších aktuálních sporů. Předmětem zájmu je zvláště anonymní publicistika, tedy články, které psal pod šiframi nebo je publikoval nepodepsané. Masaryk navazoval na svou dřívější činnost válečnou a předválečnou, po válce byl však více limitován politickými ohledy a vymezením pravomocí hlavy státu. Tento stav se pokoušel vyřešit (či obcházet) mimo jiné uveřejňováním anonymních článků, v nichž se mohl vyjadřovat svobodněji než v podepsaných textech nebo oficiálních projevech. Práce si klade za cíl analyzovat tuto Masarykovu aktivitu včetně popisu mechanismů, kterými prezident realizoval své zásahy do veřejného dění.... celý text

Přidat komentář

TaťkaMF
14.08.2022 5 z 5

O TGM už toho bylo napsáno hodně. Prací sledujících profesora-Masaryka, politika-Masaryka, revolucionáře-Masaryka a samozřejmě prezidenta-Masaryka máme velké množství. Méně se ale setkáme s tématem žurnalista-Masaryk, které tvořilo také podstatnou součást osobnosti TGM.
Po nástupu na prezidentský úřad byl však Masaryk jako žurnalista omezen, ale i přesto si dokázal najít cestu do tiskových polemik.
V této práci nás autor s touto cestou seznámí a vysvětlí mechanismy i osoby, pomocí kterých Masaryk do tisku anonymně vstupoval.