Rabování - Jak nacisté vykrádali evropské umělecké sbírky

Rabování - Jak nacisté vykrádali evropské umělecké sbírky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235798/bmid_rabovani-jak-naciste-vykradali-evro-235798.jpg 4 14 7

Strhující kniha, která se zabývá tím, jak nacisté systematicky vykrádali umělecká díla celé Evropy. Co se s nimi dělo, jak s nimi nakládali, co s nimi zamýšleli. Co se dělo po válce. Kde jsou nakradené věci dnes – občas na dost překvapivých místech, například Angela Merkelová měla ve své pracovně kousek z lupu.

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Plundrarna , 2013


více info...

Přidat komentář

sattah
01.11.2023 3 z 5

Za mňa len veľmi okrajové zhrnutie. Taká hŕ kniha, nebolo to podľa mňa dostatočne prepracovaná problematika. Len tak okrajovo, ako som už písala. Škoda

JointlieKat94
24.04.2022

Přečetla jsem 50 stránek, a každou stránku jsem se nemohla soustředit, pořád jsem jen přemýšlela nad tím, že knihu odložím.. nakonec se tak stalo.

Tohle asi není úplně čtení pro mě. Ale jistě má své čtenáře. Já prostě jen nerozumím umění a Hitlerovi..


Liilith
18.03.2019 4 z 5

Ve své knize Rabování. Jak nacisté vykrádali evropské umělecké sbírky se Anders Rydell snaží na základě historických faktů, archivů, médií a dalších pramenů mapovat a přiblížit čtenářům nejzajímavější krádeže (případně donucovací krádeže, kdy nacisté přinutili vlastníka prodat určité umělecké dílo „za hubičku“), vyvlastnění, výměny, černé obchody...

Následně Rydell přibližuje například novodobé žádosti potomků okradených rodin o vydání uměleckéhého díla, složitá vyjednávání, jak se k věci postavil ten který stát, v němž bylo dílo nalezeno, jak vše dopadlo a podobně.

Kniha je zajímavá mimo jiné i tím, že se z ní čtenář dozví, jak se k žádostem o vydání děl postavily které země, že ve válce neutrální státy nemusí být až takovými svatoušky, autor navíc popisuje relativně podrobně jednotlivé žádosti potomků o vrácení rodinných „pokladů“. Zajímavý je minimálně v jednom případě i postoj válečně neutrálního Švédska, od něhož by člověk čekal něco trochu více než alibismus ve smyslu „galerie, vyjednej si to sama“. Velmi dobře jsou v knize vysvětleny ambice Adolfa Hitlera s přebudováním jeho oblíbeného Lince k obrazu jeho, a to včetně založení „nejskvělejšího“ muzea/galerie na světě, kde chtěl mít Hitler ty největší světové umělecké skvosty.
Každopádně všem vřele doporučuji, aby si Rydellovu knihu Rabování. Jak nacisté vykrádali evropské umělecké sbírky určitě přečetli. Obrázek si následně udělejte každý sám.

Gastovski
22.11.2018 4 z 5

Velmi čtivá kniha pojednávající o nacistickém plundrování uměleckých předmětů. Líbilo se mi její komplexní zpracování, které mapuje prvopočátky skloubení nacistické ideologie a umění, Hitlerovy megalomanské plány a následný popis samotného plenění v jednotlivých zemích Evropy.
Jelikož je autor novinář, velmi živě přibližuje některé kauzy s kradeným uměním z posledních let, právnické bitvy i složitá restituční vyrovnání, která jsou i po více než 70 letech po válce velmi ožehavým tématem.

Babouš
20.08.2018 4 z 5

Kniha se bude líbit dvěma skupinám čtenářů: milovníkům historie a milovníkům umění. Autor jde do hloubky, ale přitom velice čtivě a přístupně.

DennisMoore
21.03.2017 5 z 5

Velmi čtivá a především tedy dobrá kniha, která ukazuje nacistické pokroucené vidění světa pomocí umění. Člověk skoro až žasne, čeho byly ty choré mozky schopné (třeba Goebbelsova marná propagandistická snaha přivlastnit si Rembrandta je až tragikomicky vtipná) a říká si, že tenhle podnik prostě nikdy naštěstí neměl šanci na stoprocentní úspěch, když ti volové nebyli schopni ani táhnout za jeden provaz a naopak na sebe šili boudy a každý druhý si v první řadě snažil, lidově řečeno, nahrabat. Zrůdnost má zkrátka mnoho podob - holokaust je jedna z nich, druhá může být právě rabování, zabavování uměleckých děl a jejich sortování na podřadné a užitečné s cílem vyhladit kromě národa také jeho kulturu. Hnus.

achilles
18.08.2015 5 z 5

Zajímavá kniha. Ten kdo viděl film Památkáři (The Monuments Men), tak se jedná o podrobnější popis této činnosti. V knize se navíc dočteme, že doposud probíhá "boj" o některá díla, která byla za války zcizena. Zaujalo mě především, jací byli nacisté cynici. NA jedné straně proháněli Židy plynovými komorami a spalovacími pecemi jakoby nic, ale o uměleckých dílech si vedli přesné evidence a vše muselo sedět. Přitom tyto díla většinou kradli odsouzeným Židům. Dalším barbarským činem je ničení uměleckých děl, které se nacistům nelíbili (např. impresionismus, surrealismus). Vím, že v porovnání s holokaustem je toto "maličkost", ale jen to dokazuje, že nacisté měli velice úzké vidění světa.

Štítky knihy

nacisté muzejní sbírky rabování

Autorovy další knížky

Anders Rydell
švédská, 1982
2017  88%Zloději knih
2015  89%Rabování - Jak nacisté vykrádali evropské umělecké sbírky

Kniha Rabování - Jak nacisté vykrádali evropské umělecké sbírky je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst16x
Chci si koupit8x