R.U.R. (komiks)

R.U.R. (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452860/bmid_r-u-r-komiks-ijm-452860.jpg 4 68 19

Oslavou stého výročí slavné divadelní hry Karla Čapka R. U. R. je nový autorský komiks. Kateřina Čupová je kreslířka a animátorka, která se úkolu zhostila s bravurou a představuje Čapkův text ve svěžím pojetí určeném o sto let mladšímu publiku. R. U. R. je tedy zpět v jasných barvách a podání, kterým může po sto letech opět dobýt svět.... celý text

Přidat komentář

jirijanovotny
18.12.2023 5 z 5

Velice vydařené komiksové zpracování klasického díla.
Potěší jak zpracování kresby, tak děj a náboj celé knihy, který je z originálu velice dobře přenesený.

fvalek
28.10.2023 2 z 5

Já jako nevím... Ona i originální divadelní hra je taková zkratkovitá a kusá, ale tohle bylo šílené. Kdybych neznal psanou verzi, asi bych se vůbec nechytal. Dialogy jsou tak zvláštně převzaté, že někdy vůbec nedávají smysl a nevypovídají o tom, co se děje, nebo co postavy chtějí vyjádřit. Je sice jedna věc chtít přiblížit klasiku i čtenářům komiksu a nečtenářům klasiky, ale tohle nedělá úplně nejlepší službu ani dojem.

Ona už bohužel ani samotná kresba není moc hezká. Originální a autorská jistě, ale mně osobně nesedla a v nějakém celkovém srovnání různých komiksů byla dost slabá a nehodila se podle mě k tématu. R.U.R. je podle mě právě o nějakém kontrastu techniky a člověka, tepla a chladu, citů a střízlivosti, a to tahle kresba vůbec nepodtrhla a nepodpořila. Někdy byla barevnost tak přehnaná, že to šlo pomalu už do nějaké psychedelie než sci-fi. Infantilnost postav z toho udělala téměř opravdu až komiks pro děti, přestože zrovna adaptace Čapka by měla být zcela univerzální.

No a pak prostě ten zkratkovitý nicneříkající děj. První dějství je opravdu jen takové wtf "Vezmeš si mě?" - "Ne" - *Deset let od svatby později*. Pak vzpoura robotů, která není zase tak dobře vysvětlená a podložená, jak by měla. Následně dokončení převratu a snaha o novou výrobu v posledním dějství, kdy není nijak pochopitelné, co vlastně po Alquistovi chtějí, a proč to má umět, neumí apod. Finální scéna mezi objevem lásky robotů je tak příšerně odfláklá, že to doslova ničí celé vyznění originálu. Bonusy jsou taky trošku na nic - místo aby tam bylo něco k Čapkovi nebo nadčasovosti díla, tak je tam příšerný skicář... Bohužel zklamání...


lucakuca
20.09.2023 4 z 5

A proč ne?
Dětem se aspoň přiblíží klasika. A třeba někoho příběh zaujme natolik, že zatouží po originále.

Pumpkin
09.12.2022 4 z 5

Na knihu jsem náhodně narazila v knihovně, tak jsem si ji včera přečetla, a večer si ještě pustila audio adaptaci.
Jako dobrý, ale asi to budu muset doplnit přečtením přímo originální knihou od Čapka, aby se mi to trochu ucelilo

puczmeloun
30.09.2022 3 z 5

Předělat do komiksu divadelní hru? Vlastně skvělý nápad, není nutné zkracovat dialogy, napsané je vše podstatné a vizuální styl může autor/ka vytvořit prakticky podle sebe (dokonce s menším omezením, než v divadle). A ani potřebný rozsah by tady neměl být problém, kniha je totiž opravdu velká. Nutné podmínky pro skvělou adaptaci jsou tak od samého začátku splněny. Jenže já už jsem asi příliš zmlsaný na to, abych v tomto případě hodnotil vysoko. Umělecký styl je osobitý, ale hodně jednoduchý a zároveň zabíranou plochou nutí autorku k tomu, aby zasahovala krácením do už tak divadelních dialogů. Což vede oproti originálu k několika nepřirozeným slovním výměnám (např. ohledně věku hlavní ženské postavy). Jsem rád, že někdo R.U.R. věnoval svůj čas a je zajímavé si výsledek číst, do mé knihovny ale třeba na rozdíl od dvou nedávných zpracování 1984 (což je ještě o řád obtíženější, viz Xavier Coste a Matyáš Namai) nezamíří.

K samotné R.U.R.:
Forma divadelní hry je hezky komorní, svižná a jasná. Zjednodušeně je pak kniha až koncentrovaná Válka s mloky, kde sice rozsah neumožňuje téma mnoho rozvést a zodpovědět některé otázky, na druhou stranu má i jen během čtení svou nepopiratelnou sílu vycházející z dění těsně po konci první světové války (zajímalo by mě každopádně také dramatické zpracování). Jen jsem tedy poněkud překvapen z faktu, že ženské role jsou v R. U. R. až svojí vlastní "parodií". Což tedy ve chvíli, kdy hned dvě z nich jsou pro dění klíčové, není pro výsledný dojem úplně ideální. A to i s přihlédnutím k době vzniku...

Zuzvil
09.09.2022 3 z 5

3,5* Tuto klasiku od pana Čapka mám velmi ráda a četla jsem ji už několikrát, hrozně moc jsem se tedy těšila na komiksové zpracování. Bohužel jsem se asi těšila až moc, protože úplně nadšená bohužel nejsem. Co se týče přebalu knihy tak ten je za mě dokonalý, graficky překrásný. Samotné ilustrace uvnitř knihy jsou zdá se také povedené, ale mě úplně neoslovily, něco mi tam kapánek vadilo, ale neumím přesně určit co to bylo. Jdu bohužel názorově dost proti proudu, ale tak to prostě je. Každopádně jsem ale vděčná, že knížku vlastním, dostala jsem ji darem, vážím si toho a věřím, že jí dám znovu šanci a můj názor se třeba poupraví.

jiri77
29.05.2022 4 z 5

Klasický román ,který je slušně převeden do komiksové podoby. Kniha se mi líbila.

Štěpinambura
01.02.2022 5 z 5

Jako fanda klasického R.U.R jsem se rozhodla, že využiji příležitosti a přečtu si ho i v komixu - nádherné ilustrace (zvláště se mi líbila Helena)! Nachlo mě to!

Lejčís
02.11.2021 4 z 5

Čapek je známý tím, že jeho díla obecně oplývají nesmírnou nadčasovostí. Nejinak je tomu i v případě R.U.R., které mě však doteď v původní verzi míjelo, byť mám další Čapkova dramata velmi ráda. Dílo zrovna nedisponuje nějakou výraznou propracovaností, jedná se spíše o velmi jednoduché ztvárnění konkrétní myšlenky týkající se nebezpečí nadvlády strojů nad lidmi, ale obsahuje velmi zajímavé až děsivé věty, které v člověku dnešní doby patrně rezonují mnohem déle než v lidech, kteří tohle drama četli v Čapkově době. A bude hůř, přátelé, takže se mějte a pozoru! :D

Grafická část obsahu mě však nijak významně nenadchla. Ta kniha je nesmírně objemná co se týče tloušťky, tak i výšky/šířky, proto jsem čekala, že budou kresby skutečně úchvatné, když jim bylo dáno tolik prostoru, ale nic mistrného to není. Místy mi kresby přišly zbytečně zmatené, takže jsem se hůře orientovala, což bylo patrně způsobeno také tím, že množství obrázků skutečně velmi výrazně převyšuje množství textu, takže i když je kniha velká a tlustá, máte ji přelouskanou za půl hoďky.

Denny456
11.10.2021 3 z 5

Takže můj oblíbený spisovatel opět převeden do komiksu a... tentokrát za mě jen lepší průměr. Kresba v komiksu je vždy ošidná a občas nesedne. A tohle je ten případ.

čika
23.09.2021 5 z 5

Komiksové pochutnáníčko nesmrteľnej klasiky. Mňam!

Arkagas
11.09.2021 5 z 5

Spojení klasického díla a moderního zpracování mě vždy potěší a R.U.R. se sakra povedlo. Kresba Kateřiny Čupové je sice barevná, ale skvěle vystihla zvolením barev naléhavost a těžkost příběhu.
Klasické dystopické dílo Karla Čapka, které předčilo svou dobu tak získává znovu na hodnotě a doufám, že se dostane zase k více čtenářům, protože je to kniha nyní mnohem děsivější, než v době, kdy vznikla.
Roboti jsou stvořeni na práci, jelikož jsou přesnější než lidé, nejí, nespí a všechno je s nimi lepší. Když doslouží, jsou zničeni. Helena bojuje za jejich práva a chce dokázat, že i roboti mají duši. Tajně jsou tak některým instalovány city a z robotů se stávají živoucí válečníci bojující proti lidstvu. Lidstvo vymírá, nerodí se děti a roboti se tak stávají pány světa.. jak tohle dopadne už si přečtěte - buď v tomhle super komiksu, nebo originále :)

Anett48
23.08.2021 5 z 5

Krásné zpracování mojí oblíbené klasiky. Autorčin styl kresby mi dokonale sedl.

pakoshka
14.05.2021 5 z 5

K oslavě 100 let nesmrtelného dramatu R.U.R vzniklo jeho komixové zpracování.

Mám ráda, když se klasika obleče do moderního hávu a přiblíží se mladším.

A že Kateřina Čupová odvedla výbornou práci!

blackoutzuzi
13.04.2021 5 z 5

Musím uznat, že jsem mile překvapena, jak skvěle se autorce podařilo tuto nesmrtelnou klasiku zpracovat. A navíc jako komiks - paráda. Je to zase jeden ze způsobů, jak ji přiblížit mladému čtenáři :) A to grafické zpracování je fakt pecka, to jsem si užívala s každou stránkou víc a víc :) Skvělá kresba, barvy, detaily, vše jednoduše na jedničku s hvězdičkou.

Norri
09.04.2021 4 z 5

Je to ostuda, ale k přečtení Čapkovy hry R.U.R. jsem se dostal až nyní na stará kolena. To je tak, když člověk projde školským systémem bez zadané povinné četby. Potom musí všechny ty skvělé díla světové literatury objevovat sám v průběhu života. Psát, že Karel Čapek byl génius, je nošením dříví do lesa. Divadelní hru R.U.R. jsem přečetl souběžně s komiksem Kateřiny Čupové a musím říct, že na mě příběh a myšlenky v něm hodně zapůsobily. Čapek byl ohromný vizionář a dokázal ve svých dílech naprosto precizně a naléhavě vyjádřit své vize a celospolečenské hrozby.
Kateřina Čupová se adaptace Čapkovy hry zhostila velmi dobře. Díky jinému médiu, než je divadlo, si mohla dovolit změnit pořadí některých dialogů a zařadit do scénáře také “flashbacky”. Je jasné, že do komiksu nemohly být přepsány všechny dialogy v plném rozsahu, ale všechno důležité zřejmě zůstalo zachováno. Tedy až na pár chybiček. Na dvou nebo třech místech jsem narazil na texty v bublinách, které nedávají smysl. Je to proto, že před nimi byly vypuštěny věty, které jim dodávaly kontext.
Povedená je také výtvarná stránka komiksu. Celkové pojetí kresby a barev celému R.U.R. neuvěřitelně sedlo. Syté akvarelové barvy tomu dodaly tu správnou fantaskní atmosféru. Občas mi velikost panelů, bublin a písma přišla kolohnátská, ale zároveň je tam spousta stran a dvou-stran, které téměř vyrážejí dech a nebo z nich mrazí. Celkově na mě ta kniha působí moc dobře a to včetně plasticky udělané obálky.

bookbypatrik
27.02.2021 5 z 5

Mám vždycky radost, pokud se jiným a modernějším zpracováním dostanou klasiky k dalším čtenářům. A komiksové R.U.R. je se skvělými ilustracemi opravdu povedené. Příběh je odstrašujícím případem, ale myšlenkou a poselstvím je velmi pravdivý.
Moc doporučuji, prozatím jeden z mých největších tipů za tento rok.

Knihomolka506
10.01.2021 5 z 5

Nádherné zpracování jednoho ze slavných scifi děl 21.století. Roboti , technika , stroje ,.. Ale jak by mohl skončit svět pod vládou moderní technologie a plechovych loutek ? Autor se nám snaží ukázat jaký je vztah lidmi a roboty. Mladá dcera prezidenta přijme pozvání do továrny na roboty, kterou řídí kromě pár pracovníků úplně sami. Helena je chce zachránit před rozpojenim , rozšroubovaním nebo smrtí. Jenže roboti necítí bolest, nemají city , a nedokážou se zamilovat do opačného pohlaví. Jednou se proti životě v továrně začnou bouřit a je vzpoura.Budou roboti a moderní technologie nakonec vládnout světu? Nádherný příběh v komiksove formě. Kdyby byla možnost dám víc hvězd.

vojta742
01.01.2021 4 z 5

Knížka je celkem dobrá, dal jsem čtyři hvězdy protože se my moc nelíbil konec. (Roboti,Vzpoura proti lidem)