Quo vadis

Quo vadis https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422045/bmid_quo-vadis-F3u-422045.jpg 5 2740 343

Historický román významného polského prozaika, v němž na pozadí Neronova a Petroniova Říma vylíčil podstatu moci, kterou člověku dává mravní čistota a láska. Bohatství a pompézní sofistikovanost Říma se postarala o věčnou slávu svých obětí. Nejen Petr i Pavel vykoupili Ježíšovo učení, i nekonečné zástupy umučených prvotních křesťanů se staly nesmazatelným poselstvím víry, že je to láska, která vítězí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Kvasnička a Hampl
Originální název:

Quo vadis: Powieść z czasów Nerona , 1896


více info...

Emik87
Emik87
17.02.2024 5 z 5

Může chvíli trvat, než si čtenář zvykne na styl, kterým je kniha napsaná. Pak ho ale příběh vtáhne a už nepustí. Je to jeden z nejlepších příběhů, který jsem četla.

Stromm
Stromm
20.11.2023 5 z 5

Krása po stránce obsahové, vypravěčské i stylistické. Krásně a snad i věrně popsané prostředí Říma 1. století s jeho dědictvím i soudobým stavem, konflikt mezi starým upadajícím a novým teprve nastupujícím. Pokud by se mě jako katolíka někdo zeptal, zda mu můžu názorně a srozumitelně vysvětlit základy své víry, tak asi nic nezkouším a odkážu ho na tohle právem proslulé dílo. Tady jsou velké myšlenky podány prostou, ale přesto úchvatnou a hřejivou formou, plus ta nádhera jazyka. Na mnoha místech to překvapí, na ještě více místech oslní a v nesčetných pasážích to dojme, až přímo vezme za srdce. Pro mě skvost a srdcovka jak vyšitá, radost to číst každou jednu stránku, byť když jsem knihu poprvé otevřel, přistupoval jsem k ní skepticky. Pax vobiscum, amici mei.


Politre
Politre
07.11.2023 5 z 5

Sienkiewiczův styl psaní a podání příběhu je strhující a Quo vadis právem náleží mezi největší světová literární díla. Scény pořádání honu na křesťany divokou zvěří vně amfiteátru i dnes dokáží svou syrovostí hnout žalůdkem a jen tak je z hlavy nevyženu.

MiJant
MiJant
28.10.2023 5 z 5

Áno, na túto knihu treba dozrieť, objaviť a vyžiť sa v meste životom Ríma, eleganciou a krutosťou, podrobnými opismi nielen krajiny ale aj fungovanie ríše, mesta, množstvom ľudí, skrátka, je to veľdielo hodného oceneného spisovateľa. Krása!!!

Zemlja
Zemlja
08.10.2023 5 z 5

Krásný, bohatý příběh, pečlivě vykreslené reálie doby, skutečné historické postavy. Bylo těžké nezadat si s diktaturou Nerona, muselo být vyčerpávající kličkovat, aby člověk ochránil sebe a své blízké. Počátky křesťanství těžké, brutalita vůči nim vzbuzovala lítost. Vědět tak tehdy, že za pár set let budou páchat totéž na jiných vyznáních.

denniys
denniys
22.09.2023 5 z 5

Tak i já jsem dočetla Quo vadis...
Přemýšlím, jak správně popsat pocity doznívající po zavření knížky..
( nejvtíravější myšlenka je - škoda, že jsem nevěděla o těch mega vysvětlivkách na konci knihy, čteno totiž jako ekniha )
Začnu tím, že prvních cca 48 stran bylo hóódně těžkých - vyznat se v pojmech, titulech a zvyknout si na stylistiku této knihy. Jenže pak přišel zlom a bylo čím dál víc nemožné se od příběhu odtrhnout. Pořád jsem na hrdiny myslela, googlila info ( ze školy si na toto období moc nepamatuji ), na potkání o tom vyprávěla a nakonec jsem touto knihou tak okouzlena, že půjde do oblíbených.
Quo vadis je ve všem jaksi megalomanské a jdoucí do extrému.. Ohromná láska, ohromný fanatismus, nechutný Nero a prohnilý Řím.... vlastně se dá říci, že jde o odvěký boj dobra proti zlu..
V knize jsou skvostné dialogy plné hlubokých filozofických myšlenek ( Petronius.. ), skvěle vykreslené přerody postav ( Vinicius, Chilón...), a také brutální krutost..
hodně slz ukáplo...
Mohla bych pokračovat dál a dál, utnu to tím, že se jedná o knihu, která by žádnému čtenáři neměla v seznamu přečtených chybět. Paní profesorka T. by ze mě měla opravdu radost.

Spoiler
Odložím si tu pár citací :
- " jestliže vyznávám Krista, nemohu být nešťastna " ( Lygie )

- " Měděnobradý! Kam vezeš svou ohnivou bradu? Bojíš se, aby od ní nechytil Řím? " A ti, kdož tak volali, netušili, že v jejich žertu je skryto strašné proroctví.

- .... nikomu nenapadlo, že v této minutě se na sebe dívají dva vládcové světa, z nichž jeden brzy pomine jako krvavý sen, avšak druhý, onen stařec v prostinké lacerně, zmocní se na dlouhé věky světa i města.

- " Město je celé jako v ohni, " řekla. A opravdu. Slunce dnes zapadalo nějak podivně.

- " Kostky jsou vrženy. Uvidíme, nakolik v té opici zvítězí strach o vlastní kůži nad touhou po slávě. "

- " Křesťany lvům! "

- " Jestliže už našel přirovnání s Brutem, pak není záchrany. "

- " Ave, caesar imperator! Morituri te salutant! "

- " Mýlíte se. Oni se brání. Trpělivostí. Můžete snad o nich říci, že umírají stejně jako sprostí zločinci? Ne! Oni umírají tak, jako by zločinci byli ti, kdož je k smrti odsuzují, to znamená my a všechen římský lid. "

- " Což mohlo být tolik viníků, anebo jak mohly zapálit Řím děti, které umějí sotva chodit? " A úžas se pozvolna měnil v zneklidnění.

- ... a mráz přeběhl po zádech dokonce i opilým divákům, když viděli dětské hlavy a nevinné tvářičky zkroucené bolestí...

- " Lide římský! Na svou smrt přísahám, že zde hynou nevinní....."

- " Pokoj mučedníkům! " V amfiteátru panovalo hluboké ticho.

- ".... Buď zdráv, ale nezpívej, vraždi, ale nepiš verše, otravuj, ale netanči, zapaluj, ale nehraj na loutnu, to ti přeje a tuto poslední přátelskou radu ti posílá Arbiter elegantiae."

- ..... s nimi hyne to jediné, co ještě zůstalo jejich světu...

- A tak skončil Nero. Stejně jako končívá vichřice, bouře, požár, válka nebo mor. Ale Petrova bazilika vládne dosud z vatikánských výšin městu i světu. A u někdejší Capenské brány stojí dnes malá kaplička a na ní je už poněkud setřelý nápis : QUO VADIS, DOMINE?

michal0803
michal0803
21.09.2023 5 z 5

Kniha mě doslova pohltila! Nejlepší kniha jakou jsem kdy četl!!!

Ayla767
Ayla767
14.09.2023 5 z 5

Knihu jsem dostala od naší bábinky na památku. Bylo to krásné velmi staré vydání. Četla jsem ji pouze jednou a ten příběh je prostě nezapomenutelný. Toto vzácné vydání jsem bohužel zapůjčila, ale už mi je nevrátili.

Andrsen
Andrsen
23.08.2023 5 z 5

Knihu jsem četla poprvé ve 14 letech a čerpala z ní mnoho následujících let - zejména mi ukázala úctu a obdiv k hodnotám, které stály aktérům knihy za to položit za ně život, v protikladu k postavám jako byl třeba Nero... Petronius Arbiter mi od těch dob stále někde v hlavě připomíná, že zastává-li člověk nějaké hodnoty a věří v ně, není potřeba stát na stupních vítězů, a přesto se morálním vítězem stane. Letos je mi 49 - a knihu si opět kupuji domů a po těch dlouhých letech si ji opět přečtu, protože je to pro mne - i s odstupem tolika let - jedna z TOP knih mého života... Letos ji nabídnu dceři...

lucie43
lucie43
08.08.2023 5 z 5

Kniha o počátcích křesťanství podaná strhujícím způsobem.

Mája777
Mája777
18.07.2023 5 z 5

Tohle bylo na letní dny trochu náročnější čtení. Ale pan autor je mistr slova a příběh je skvělý, propracovaný.
Na to, že je to už víc než sto let od napsání knihy, jsou zde velmi barvitě popisovány ukrutnosti, které přikázal Nero provádět křesťanům. Tahle část byla opravdu hodně těžká. Pokud bych knihu nepotřebovala do výzvy, tak nevím, nevím, zda bych ji dočetla.
(18. 7. 23 - 16 786 - 46)

soupik2012
soupik2012
13.07.2023 4 z 5

Tento román je především o tom, že když se někdo opravdu od srdce zamiluje, dokáže se od základu změnit. Zkrátka, láska je opravdu slepá. Častým problémem je ovšem ten fakt, že období zamilovanosti má pouze omezený čas platnosti. O tom ovšem tato kniha vůbec není. Ta je o počátcích křesťanství a já si musím klást otázku. Mohlo být křesťanství ve svých počátcích tak laskavé a mírumilovné jak je to předestřeno v tomto románu? Možná že ano, ale na mě z toho šla trochu hrůza, protože to ve mně evokovalo myšlenku na jiné fanatické náboženství, které s výkřikem allah akbar, přináší lidem často nepopsatelná neštěstí. Kniha se v ději posouvá především pomocí dialogů a často také filozofických úvah. Z tohoto důvodu lze tento příběh označit za náročnější četbu. Ale tomu kdo v sobě najde dostatek trpělivosti, nakonec přinese nevšední zážitek. Audiokniha, která pochází ze série: Mistři slova, je načtena opravdu dokonale a načetl jí pan Jaromír Meduna.

stanislava9718
stanislava9718
09.06.2023

Jedna z mých oblíbených knih, kde autor strhujícím způsobem, popisuje dva světy Říma zhýralost a morální zpustlost, na druhé, nová rodící se společnost, která chce být morálně čistá.

hetzerjoke
hetzerjoke
05.06.2023

(SPOILER) "Kdo uměl žít, ten musí umět umřít."

Quo Vadis je knížka stará více jak sto dvacet let, ale přesto si do dnešních dnů zachovala atraktivitu nejen pro, řekněme, zainteresovaného čtenáře (křesťané, milovníci starověku), ale i pro běžného, nijak vyhraněného člověka, který dokáže po vzoru Arbitera elegantiara poznat krásu, ocenit krásu a vyhledávat krásu. Po formální stránce rozhodně nelze touto přes pět set stran dlouhému eposu překvapivě vytknout nedynamičnost nebo natahování popisných částí; pokud jsem se někdy lehce nudil, bylo to spíše při popisech dojmů hlavních postav. Děj je zajímavý, napínavý a dnešní čtenáře (stejně jako v době svého prvního vyjití) jistě zaujme svou syrovostí a líčením událostí bez příkras. Neronův starověký Řím byl krvavé, špinavé a dekadentní místo a autor zde tuto skutečnost dokázal beze zbytku prodat.

Těm, kdož se chystají číst, dobře radím: všímejte si práce s postavami a jejich jednáním - Sienkiewicz zde totiž rozehrává skutečnou symfonii a rozhýbává mnoha aktéry napěchovanou tragédii, ve které každou dějovou linku promýšlí, každé slovo dokonale nasadí k charakteru a životní osudy svých postav nechává plynout nenuceně a velmi přirozeně. Je jedno, jestli vám bude imponovat naivita a nezkaženost Lygie, Petroniova bohémská výřečnost, Chilónovo plebejské chytračení, Neronovo narcistické veršování, Tigellinovo přízemní politikaření nebo vnitřní přerod Marka Vinicia. Všechny tyto motivy jsou zde dokonale provázány v příběhu, který se točí kolem nástupu nového světového náboženství - Křesťanstvví.

Quo Vadis je pro mě knížkou velmi optimistickou. Přestože se dočkáme poprav, promarněných nadějí a mnohokrát jsme svědky toho, jak lidské zlo zvítězí nad dobrem; láska a odpuštění jsou silnější. A stejně jako válka, mor nebo bouře, i Nero je nakonec poražen a čeká jej nízká a nešťastná smrt, zatímco ti, kteří alespoň na okamžik viděli světlo na konci tunelu a věřili v něco víc než člověka a svět, umírají s úsměvem na rtech. Velmi mě překvapilo, že se během čtení o smrti dokážu usmívat a mít hřejivý pocit.

Ozymandias
Ozymandias
17.05.2023 5 z 5

Ó Bože otců mých, můj Carrisime, můj Arbitre Elegantiarum, těť oslavuji a chválím, že jsi mne moudrostí a silou obdařil.

Jméno Páně budiž pochváleno a staniž se vůle Jeho!

Peractum Est.

Urbi et Orbi!

Sic te Diva potens Cypri,
sic fratres Helenae, Lucida sidera,
Ventorumque Regat Pater...

Přátelé, přiznejte, že s námi hyne...

eliska4802
eliska4802
29.04.2023 5 z 5

Špičkový historický román - nejen dokonale zpracované reálie, ale hlavně krásný příběh plný emocí.

katerina3502
katerina3502
16.04.2023 5 z 5

Skvělý historický román, krásně vykreslená doba starého Říma a jeho obyvatel.

capricorn__
capricorn__
11.04.2023 5 z 5

Nádherný historický román. Moc se mi líbí preciznost, se kterou autor knihu napsal, zaujaly mě jeho popisy prostředí, doby, ale i myšlení hlavních postav; "Quo vadis" má v sobě charakteristickou poetičnost, která se čte velmi pěkně. Hlavní postavy a jejich osudy jsou také rozvrhnuty velmi dobře. Nepodařilo se mi najít žádné slabé místo.

mats379
mats379
04.04.2023 5 z 5

Také dle mě jeden z nejkrásnějších historických románů...mám moc ráda tu pasáž, kde i svatý Petr začne pochybovat.

ikorka
ikorka
25.03.2023 4 z 5

Na tuto knihu musí člověk dozrát. Mnohokrát jsem po ní sáhla a mnohokrát jsem ji opět odložila s tím, že ještě není čas, ale ve skrytu duše jsem se mic těšila až si ji jednou celou přečtu. Číst totiž něco jako Quo Vadis mě naplňovalo pocitem dospělosti a vyzrálosti, protože takové hluboké knihy s takovým vznešeným jménem čtou přeci jen dospělí lidé. A já jsem teď dospělá. Dočetla jsem a jsem na sebe pyšná. Kniha byla velmi kontrastní, ale nezasáhla mě tak moc jako třeba Na západaní frontě klid. Kazdopádně je v TOP žebříčku určitě zaslouženě.