Queenie

Queenie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476606/bmid_queenie-pbD-476606.jpg 4 54 14

Jméno Queenie znamená královna. Jenže tahle královna nemá trůn a netuší, co se životem. Londýňance Queenie je pětadvacet, pracuje v novinách a její život je jeden velký zmatek — její dlouholetý partner Tom si chce dát ve vztahu pauzu, v práci na její nápady není nikdo zvědavý a Queenie tak úplně nezapadá ani mezi britské kolegy a kolegyně, ani do své rodiny s jamajskými kořeny. Útěchu hledá v náručí náhodných mužů z online seznamek, jenže pro ty je zajímavá jen svou kyprou postavou a exotickou barvou pleti. Jeden z Queeniiných letmých románků pak rozpoutá řetězec jen těžko předvídatelných událostí. Queenie padá na dno a zdá se, že už pro ni není cesty zpět. Naštěstí má ale skvělé kamarádky, které jí neváhají podat pomocnou ruku, a nakonec snad i její svérázná rodina pochopí, že nemoci můžou postihnout nejen tělo, ale i duši. Aby se Queenie stala královnou svého vlastního života, musí nejdříve porozumět sama sobě a zjistit, na kom a na čem opravdu záleží.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Host
Originální název:

Queenie , 2019


více info...

Přidat komentář

Alethea_k
29.09.2023 4 z 5

Naprosto souhlasím s drtivou většinou komentářů. Místy jsem si připadala jak při sledování Bridget Jones, to jsem se usmívala. Aspoň jsem si v hlavě okamžitě nastavila, že se nemám vžívat do hlavní hrdinky. To by ji pak někdo musel proliskat. Vyloženě vtipná kniha to ale taky není, marketing zase vytvořil vzdušné zámky a lidé jsou zbytečně zklamaní.
K celé knize jsem přistupovala jako k něčemu na oddech, od čeho nemám nic čekat. A byla jsem spokojená. Uteklo to rychle. Znova číst rozhodně nebudu a rozmyslím se, jestli od autorky ještě něco dalšího přečtu (v případě, že něco vyjde česky). Přišla mi škoda, že se hrdinka vlastně doopravdy ve svém osudu a příběhu neposunula... Ne tolik, kolik bych očekávala.

čika
02.07.2023 3 z 5

Mám vcelku slabosť pre nesympatické hrdinky, Queenie spĺňala v tomto ohľade všetky normy, kniha však bola mierne nevyrovnaná, trocha ako slaďák, trocha psychológie, trocha svojpomocná príručka.


uzivatel1190
03.04.2023 4 z 5

Hrdinka opravdu nesnesitelná ženská, některé pasáže bych klidně vypustila, jinak jsem byla zvědavá, zda se z toho všeho vymotá a jak to dopadne.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Queenie zněla skvěle.
Čtení přesně pro mě! První třetina byla top - ztotožnila jsem se s hlavní hrdinkou a chápala ji. Zbylé dvě třetiny už mi chování Queenie moc nesedělo a vše se točilo kolem sexu… Když ale čtete mezi řádky, tak vám vše dojde. A za to palec nahoru!
Není to sice nej román letošního roku, ale za přečtení stojí.

Jirikk
09.07.2022 3 z 5

Mohla to bytt dobra a zajimava kniha kdyby byla o 100 stran kratší Pak by to mělo větší spad... ŠKODA.
S touto knihou HOST šlapnul vedle...

Martinique
30.05.2022 3 z 5

Kdyby mi kniha tolik nepřipomínala mých vlastních pár let pobytu v Londýně kam jsem odjela po střední, kdy jsem byla podobně blbá a zapomínala na vlastní problémy podobným způsobem, tak nevím jestli bych to dočetla. Queenie je nesympatická, protivná, ale já ji po čase začala chápat a hlavně fandit, aby se z toho dostala tak jako já. Není to zvlášť dobrá kniha, asi bych jí nikomu nedoporučila, ale četla se mi vlastně dobře.

Madi
26.03.2022 odpad!

Už dlouho jsem nečetla tak ufňukanou a otravnou knihu s tak nesnesitelnou hrdinkou. Ano, chápu že měla psychické problémy, ale zdálo se mi že se v tom přímo rochnila. A že všechny její problémy vyřeší její uječený kamarádky.
O BLM radši no comment...

pakoshka
12.03.2022 3 z 5

Popravdě, od Queenie jsem nic nečekala, nelíbil se mi název, obálka a ani anotace, ale protože Host a taky protože názory holek s dobrým knižním vkusem, tak jsem ji v knihovně čapla, jakmile jsem ji uviděla mezi novinkama. A dobrý, na začátku mě Queenie hrozně srala, pak jsem ji začala chápat a trochu litovat, nakonec jsem jí fandila. Je to trochu (dost) předvídatelný, ale čtení to vůbec není blbý. Chytrý, lehce feministický, smutný i veselý. A i bělošky nesnáší sahání na vlasy. :-)

dagmar7365
01.03.2022 4 z 5

Na obálce knihy je několikrát zmíněno - vtipný, zábavný, příběh plný vtipu. Pokud hledáte vtipnou knihu, nesahejte po ní. Není to černošská Bridget Jonesová, i když chvílemi mě to na ni upomínalo. Čím víc stránek za mnou bylo, tím víc se můj vztah ke Queenie měnil z "ne, Queenie, nedělej to" do smutného povzdechnutí "ach, Queenie..."
Čtivý román o tom, jaké to je být ženou jiné barvy pleti v Londýně v 21. století. Osobní obohacení - nesahat černoškám na vlasy ;-)

JanaDor
20.01.2022 4 z 5

Queenie mi ze začátku svým chováním nebyla moc sympatická. Ale jasně tam bylo cítit, že se jí něco stalo v minulosti, a že jí to poznamenalo. Tím pádem jsem měla pochopení. Chce to od člověka velkou sílu, vrátit se do průměrného normálu a zvládnout pozici, kdy má pocit, že jako černá je pro společnost méněcenná. Kniha je napsána čtivě a je to sonda do nitra mladé ženy, která je poznamenána z dětství a z toho není dost silná čelit společnosti, která spíše nevědomky stále hledí na barvu kůže. Doporučuji.

spencer
02.01.2022 4 z 5

Queenie je opravdu zajímavým titulem, který mě popravdě pořádně pohltil až v druhé polovině. První část byla zvláštní a chvíli jsem i uvažovala nad tím, že bych knihu odložila. Jsem však ráda, že jsem to nakonec neudělala, protože se jedná o poměrně důležitý příběh, věnující se hned několika zásadním tématům. Vypráví, jaké to je být černou holkou v Anglii, pořádně nezapadat a žít s pocitem, že se vše kolem vás boří jako domek z karet a vy už ztrácíte sílu ho opět postavit.
Hlavní hrdinka Queenie byla zajímavou postavou. Sice mě značnou část knihy dost štvala, ale jakmile se začala dějová linie více soustředit na její duševní zdraví, uvědomila jsem si spoustu věcí, které jsem předtím ohledně jejího charakteru jen tušila. Kromě pasáží zabývajících se duševním zdravím a důležitostí nechat si pomoci, se titul věnuje toxickým vztahům, komplikované rodině a vyrovnáváním se s úzkostí. Jsem moc ráda za to, co se z knihy vyklubalo, protože mi děj dal dost podnětů k zamyšlení.

Kristi_čte
02.01.2022 4 z 5

Tohle byla kniha, kterou jsem přečetla za necelý jeden den a nebyla jsem schopná ji odložit. Celkem chápu, že názory na ni jsou rozporuplné, protože chování a hlavně rozhodování hlavní hrdinky se může zdát nepochopitelného, ale já jsem ji naopak v tolika věcech dokázala chápat, až mě to děsilo. Na druhou stranu ano, byly tam i věci, se kterými se názorově vůbec neslučuji, ale celkově na mě knih velmi zapůsobila a v několika pasážích se mě hodně dotkla.
Queenie je zajímavý náhled do života a duše mladé dívky, který vám pomůže nahlédnout do problémů, s nimiž se dnes potýká mnoho lidí, ale ne vždy se o nich otevřeně mluví.

OsolenéKnihy
19.12.2021 5 z 5

Nečekala jsem, že mě Queenie až tak chytne. Jsem vážně moc ráda, že jsem se k ní dostala, protože obsahuje nejen mnoho současných témat, ale taky to je prostě další příběh ze života, kde se trauma nenapraví lusknutím prstů a láska neřeší všechny problémy. Kniha krásně ukazuje, že můžeme mít v životě jen to nejlepší a plnit si své sny, ale stačí málo a už nepomůže, že je to naše vysněné zaměstnání nebo že nás dříve naplňovalo. Jo, a taky bych brala víc knih o toxických vztazích. Protože potom jsou snáze prokouknutelní manipulátoři a také sebedestruktivní chování, kterými to často vyrovnávají ti, jež si jimi prošli. Zajímavým faktorem pro mne bylo i sledovat rozdíl mezi současnou generací a starší, konzervativnější. Tahle kniha zvládne probrat vše, přístupným stylem se přiblíží velkému množství čtenářů, a zároveň se to mezi sebou netluče, supr záležitost.

Za poskytnutí recenzního výtisku v rámci spolupráce děkuji Megaknihám.

Mae
12.11.2021 5 z 5

Výborná a důležitá kniha. Hlavními tématy jsou rasismus, misogynie, fetišizace nebělošských žen a mentální zdraví. Queenie je mladá černošská žena, která se dostala do těžké situace, když se s ní rozešel dlouholetý partner a ona se musela přestěhovat do plesnivějícího pokoje ve spolubydlení, což vede k sérii špatných rozhodnutí a k psychickým problémům, které ji přimějí vyhledat pomoc. Uvědomí si, že je nutné nejdříve vyřešit svá traumata a své sebepojetí, které nevycházelo z ní samotné, ale bylo utvářeno jejím okolím. Zároveň kniha citlivě vykresluje složité rodinné vztahy a vyzdvihuje důležitost přátelství.