Pyro

Pyro https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347167/bmid_pyro-ZWE-347167.jpg 4 105 13

Dlhoočakávané pokračovanie postapokalyptického sci-fi Metalurg zo série Pomstitelia, v ktorom sa k moci dostali tí zlí superhrdinovia! Davidovi všetci vraveli, že je to nemožné. Že Epikov nemožno zabiť. No i tak je všemocný, nesmrteľný, neporaziteľný Metalurg mŕtvy. A zabil ho David. Po smrti Metalurga mal byť život jednoduchší, ľahší... taký ako za starých čias. No opak je pravdou a David má hlavu plnú otázok, na ktoré mu nedokáže odpovedať nikto v Newcagu. Odpovede možno nájde na bývalom Manhattane, no vydať sa do iného mesta, v ktorom vládne rovnako krutý Epik, ako bol Metalurg, je viac než nebezpečné. Davida opäť poháňa nenávisť. Pyro totiž musí pykať za svoje činy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Firefight , 2015


více info...

Přidat komentář

TomTomis
19.07.2021 4 z 5

Druhý díl se mi líbil víc než první. Možná jsem více přijal tu myšlenku Výjimečných a Zúčtovatelů, která se mi v zásadě zdá vlastně trapná. Nebylo prostě dobré začít Sandersona číst touto sérií ( mám za sebou jen první díl -Mistborn), která je zasazena do našeho světa a kombinuje žánr sci-fi a a fantasy, což nebude můj šálek kávy. Připomíná mi to hry na superhrdiny, americké filmy plné efektů a triků. I tak jsem tento díl nakonec přečetl relativně rychle. V rámci oddechovky dávám 4/5... Ale shánět si tohle domů určitě nebudu.

MatoPalkes
01.03.2021 4 z 5

O niečo lepšie než prvý diel. Nič svetoborné, ale bol som zvedavý ako to bude pokračovať.


jockel
21.06.2019 3 z 5

Dala se číst.

petgona
18.01.2019 5 z 5

Hlupe prirovnania hlavneho hrdinu mi liezli na nervy, ale aj napriek tomu to bolo super - povedala by som ze lepsie ako jednotka - a uz sa neviem dockat dalsieho dielu.

Asheen
25.08.2018 3 z 5

Po Ocelovém srdci už jsem věděla, co čekat, a tak byl Ohniboj vlastně o trochu lepší, byť snad ještě o něco unylejší. Přesto splnil, co měl, zabavil mě a měl i pár opravdu hezkých míst...

SedllY
16.05.2018 3 z 5

I po druhém díle mi postavy nějak nepřirostly k srdci.. Dá se říct, že fakt super části pro mne byly jen ty s Megan(Ohnibojem). Každopádně o půl hvězdy lepší jak první díl - Ocelové srdce. Opět mě celkem zamrzel překlad, ve kterém bylo dost chyb i překlepů.

trudoš
11.05.2018 4 z 5

Mně ta náctiletost k Sandersonovi prostě nějak nejde. Kloubit dohromady problematiku chování na mejdanu a záležitosti kolem zabíjení Výjimečných nefunguje čistě z principu nulové uvěřitelnosti. Kdybych vyrůstal v Ugandě, asi bych si s tím hlavu nedělal, ale maminka mě holt vychovala trošku jinak. Beru ovšem v potaz módní trendy, i když s nimi ne vždy úplně souhlasím. A Brandon Sanderson je zkrátka bezvadný vypravěč, takže ať si moje puritánská povaha pro jednou trhne nohou.
Druhý díl pokračuje ve stejně uvolněném tempu jako jednička. Nápaditost si podává ruku se čtivostí a sem tam i nějakým tím vtípkem. Pořád mi ovšem nefunguje logika kulis, které v mnoha momentech působí až příliš komiksově. Jako scenérie jsou to moc krásné, ale v praxi naprosto popírající fyzikální zákony a to přitom beru v potaz žánrovou fantastiku. Konec pak přihází v tom nejzajímavějším momentě, kdy - jak už je u autora zvykem - hrdinové i čtenář musí pěkných pár věcí přehodnotit. Takže honem honem, Kalamitu sem.

Teclaireddy
04.08.2017 2 z 5

Je to tak trochu jako sledovat závody gumových kachniček...lehce kýčovité, ale docela milé.

Highlander
15.08.2016 5 z 5

Musím říct, že mnohem lepší, než jednička... možná taky proto, že jsem si už tak nějak zvykl na ten nápad s Výjimečnými, který je hodně 'psycho' asi i na mě (nicméně rozhodně dobrý!)... ale tady v tom druhém díle mi to přišlo už tak nějak normální, pochopitelné... tak moc, jak jen to u fantasy jde. :)
David je super a moc se mi líbí ta jeho schopnost odhalovat slabiny Výjimečných a ta jeho přirovnání.... :D Nejlepší byl šnek. :D
Děj je tady pěkně stupňovaný, silnější než v jedničce, řekl bych, a hodně zajímavý - odhaluje se nám dost věcí o Výjimečných a Kalamitě.
Už aby mi dorazil i třetí díl! :)

Jen těch překlepů zase habaděj... - vymyslel bych přirovnání - chyb jako... ale nemám na to Davidův cit. :))

NicaCola
23.04.2016 5 z 5

Kdybych měla po ruce další díl, hned bych po něm sáhla! :)

LilianaFalcon
18.02.2016 5 z 5

Nářez!!! To byla zase jízda :-) Od začátku do konce akce střídala akci a na nudu nebo nemístné okecávání nezbyl žádný prostor ;-)
A hlavně ta Davidova přirovnání stojí vážně za to :-D Oranožový jako lev :-D Brambora na minovém poli... A Ixel a ty jeho pohřebáčský hlášky taky dobrý ;-)
Komu se líbila jednička, tak rozhodně neváhejte ani minutu ;-)

jennefer
14.11.2015 4 z 5

Právě jsem dočetla. První díl mi v porovnáním s tímhle přišel jen jako úvod, nevěděla jsem, jestli vůbec chci číst pokračování.. ale teprve tady se to rozjíždí a i když i minule stránky ubíhaly rychle, tady se jelo rychlíkem! Dvojka mi přijde o hodně lepší, už jsem se stihla trošku sžít s postavami a v dechberoucím konci je očekávané napojení na závěrečný díl. Hmm, nemůžu se dočkat...

Alee
07.10.2015 4 z 5

Musím hned na začátku pochválit nakladatelství Talpress, protože vydalo tuto knihu ve stejném roce a jen o pár měsíců po tom, co vyšel originál. Navíc obálka je té originální dost podobná. Někdo konečně pochopil, že vzhled často prodává a je potřeba obálku neodbývat. Jen tak dál. Ale abych zase nepřechválila, musím podotknout, že i přes celkem dobrý překlad opět trošku pokulhává revize textu a je v něm dost překlepů. Holt je to cena za rychlost vydání a nemůžu mít všechno.
K samotné knize toho asi neřeknu nic nového, co už jsem neřekla k prvnímu dílu. Děj se přesouvá do Babilaru, dříve známého jako New York. Některé již známé postavy zde nevystupují, zato přibudou nové, ale ti nejlepší zůstávají. Příběh je zajímavý, akční a plný neočekávaných zvratů, to není u Sandersonových knih nic nového, prostě čtivé, jako byste se dívali na film nebo hráli nějakou akční hru. Co je ale v tomto dílu oproti minulému více řešené, jsou vztahy mezi postavami.
Jak už název knihy napovídá, hlavním tématem je vztah David a Megan - Ohniboj. Kdo četl první díl ví, že to rozhodně není jednoduchá věc, navíc pokud se do toho začnou plést další nepřátelé... a také paličatí přátelé. Všechny vztahy dělají potom děj ještě více vypjatý, a to na Sandersonovi obdivuju, protože nejde o nějaké ufňukané tirády, ale má to říz, spád a krásný suchý a sarkastický humor, nemluvě o Davidových dokonalých pokusech o metafory, u kterých jsem občas učůrávála smíchy.
V tomto díle na naše hrdiny dopadnou následky jejich činů, budou čelit jak novým nebezpečným i zákeřným protivníkům tak sobě navzájem. Budou se měnit strany, bude tu zrada, podezírání, tajnůstkaření a všechno, co má v dobrém napínavém příběhu být, až se člověk diví, jak se to na těch pár stránek vejde.
Ano, série zúčtovatelů není Sandersonovým nejpromyšlenějším dílem, má své mouchy a oproti jeho jiným knihám je to čtení především odpočinkové. Ale má krásnou atmosféru a především má šťávu.

Autorovy další knížky

Brandon Sanderson
americká, 1975
2012  94%Cesta králů
2008  92%Finální říše
2006  89%Elantris
2019  89%Meč Přísahy
2019  91%Vzhůru k obloze

Kniha Pyro je v

Přečtených142x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených7x
Knihotéce107x
Chystám se číst34x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x