Zámek Pemberley

Zámek Pemberley https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35288/zamek-pemberley-35288.jpg 3 35 10

Těmito slovy uvádí Emma Tennantová pokračování novely Jane Austenové Pýcha a předsudek, kterou její autorka měla ze svých knih nejraději - stejně jako Elizabeth Bennetová byla její nejmilejší hrdinkou. Pemberley je nádherné derbyshirské sídlo pana Darcyho, a je to právě zde, kde on a jeho choť Elizabeth hostí o Vánocích své příbuzné - Bennetovy, Bingleyovy a lady Catherine de Bourghovou. Elizabeth a Darcy jsou již rok svoji, ale Elizabeth stále necítí žádné příznaky, že by dědic Pemberley byl na cestě. Darcyho pýcha a Líziny předsudky znovu ožívají, tentokrát žárlivými řečmi Caroliny Bingleyové. Život manželů Darcyových v prvním roce po svatbě je námětem dopsaného pokračování slavného románu J. Austenové.“Je všeobecně uznávanou pravdou, že každý ženatý a zámožný muž musí nutně toužit po synovi a dědici…”... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Pemberley , 1993


více info...

Přidat komentář

elis1ě
06.08.2022 odpad!

Těšila jsem se na pokračování mé oblíbené knihy. Austen je skvělá autorka, která dokáže živě popsat charakter svých postav, její styl je lehký a trochu ironický. Nic z toho jsem bohužel v této knize nenašla. Je mi líto, že autorka si ani nedala pozor na to, aby odkazy na původní dílo byly přesné, objevila jsem spoustu chyb. Z Elizabeth se stala chudinka, která si nedokáže poradit se svým postavením. Lidé, ze kterých dřív měla legraci, ji úplně válcují. Konec je uspěchaný, nic se nevyřeší. Knihu doporučit nemůžu

mcabr
24.01.2022 3 z 5

Asi mi vadila pořád se opakující jména. Jinak to šlo.


MinaHawke
27.11.2016 3 z 5

Je to trošku zklamání, čekala jsem od toho trochu víc. S mou milovanou Jane to má společného pramálo, ale nakonec jsem se začetla. Je pravda, že srovnávání s Austenovou není na místě, musí se brát jako volné "pokračování" Pýchy a předsudku. Jen mě mrzel konec, ten byl vážně uspěchaný, trochu bych to ještě rozvinula, škoda.

Erinien
13.05.2016 1 z 5

Je mi hrozně líto, že musím tuhle knížku tak nízko ohodnotit, ale bohužel, už dlouho se mi nestalo, že bych knihu od půlky zběžně prolistovala a přečetla si až poslední dvě stránky.

KORy1
25.02.2015

Myslím,že je chyba porovnávat to s Austenovou,je třeba brát v úvahu,že je to jen možnost vrátit se aspoň na chvilku do života Lizzy a Darcyho.Mě třeba jediné co na Austenové knihách chybí jsou rozvinutější konce,aspoň jedna kapitola po svatbě o tom jak spolu žijí ať už šťastně nebo ne a tohle byla taková ta pomyslná tečka.Netvrdím,že je to stejně dobré,ale líbilo se mi a rozhodně nelituji přečtení.Dle mého by to po nějakých úpravách bylo pěkné i zfilmované.

Naias
19.11.2014 1 z 5

Jednoducho des. Stránky, pri ktorých by som sa nechytala za hlavu a nemala chuť jačať, by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky. Elizabeth úplne stratila svoj šarm i sebadôveru, po jej ironických poznámkach a šibalskom úsmeve neostalo ani stopy. Teraz sa venuje úvahám na tému: ach, čo by som si len vybájila, aby som si mohla čo najväčšmi zúfať? Bohužiaľ, vykonštruované zápletky jej na to dávajú dosť priestoru. Georgianu som tiež nespoznávala, z plachej dievčiny, úprimne milujúcej Elizabeth, sa stala manipulovateľná husička, posmievajúca sa svojej švagrinej. O tom, čo spravila autorka s Darcym, ani nehovorím. To už hraničí s ublížením na duševnom zdraví. Bez zaujímavosti nebolo ani zistenie, že pre každú postavu plynul od záveru Pýchy a predsudku čas inou rýchlosťou, čo sa dá ľahko overiť zrátaním ich potomstva. A scéna, kde sa nevydaté dcéry pani Bennetovej pri príchode na zámok pchajú pred svoju matku (!) a nechcú ju nechať vojsť ako prvú, to už je naozaj silná káva. Na dôvažok, keď som si myslela, že najhoršie mám za sebou, prišla čerešnička na torte – rozuzlenie. Nech už mám na rováši čokoľvek, prečítaním tejto knihy som si veľkú časť hriechov odpykala. Ak je vám dielo Jane Austenovej milé, obíďte Pemberly veľkým oblúkom.

kejty91
21.05.2014 3 z 5

u knihy bylo poznat, že není psaní Austenovou v té době, ale i tak měla kniha trochu její nádech. Místy byla nudná, místy byla zajímavá. Jelikož byla krátká přečetla jsem ji jedním dechem. Líbila se mi ale na Austen to prostě nemá.

Ravabi
10.03.2014 2 z 5

Docela mě to zklamalo, asi jsem od toho čekala příliš. :) Bylo to celkem nezáživné. Autorka se rozepisovala tam kde to vůbec nebylo třeba a například důležitý konec a rozuzlení mohla více rozvést.

Lenny33
10.01.2014 3 z 5

Ano je to úplně něco jiného než knihy Jane Austenové. Na začátku knihy jsem se zhrozila, co to čtu. Ovšem postupně jsem se do příběhu začetla. Přišlo mi, že charaktery postav vystihla autorka správně. Padla na mě zachmuřená nálada, takže jasný důkaz, že autorčin příběh se mnou "pohnul", navíc Líziny pocity byly popsány skvěle. Po zjištění, že mi zbývají poslední 3 stránky a nic není dořešeno, měla jsem chuť knihu roztrhat a zapomenout, že jsem jí kdy četla. A poslední strana? Naprostá úleva a pocit klidu. Ach, ta naše Líza a její předsudky!!!
I když na mě mohl být konec více rozepsaný a více uzavřený. Ale jinak jsem spokojená.
Myslím, že čtenář tuhle knihu nemůže brát jako něco, čím se chtěl jiný autor obohatit na úkor díla jiného, ale naopak jako šanci ještě jednou nahlédnout do života Elizabeth a pana Darcyho. A že já si to užila!
Hodnotila bych 3,5*. Lepší průměr, kniha se příjemně četla.

Schullerka
07.10.2013 1 z 5

Možná jsem od toho očekávala víc než jsem měla, ale i tak jsem čekala nějaký příběh. Jane Austenové, ani samotné Pýše a předsudku se to rovnat, ani náhodou nemohlo. Oproti originálnímu příběhu byl tenhle hodně odbytý.

Štítky knihy

Jane Austen

Autorovy další knížky

Emma Tennant
britská, 1937 - 2017
1995  51%Zámek Pemberley
2007  79%Dům na Korfu
2002  52%Sylvia a Ted

Kniha Zámek Pemberley je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x