Půvab poetiky: průvodce pravidly poezie

Půvab poetiky: průvodce pravidly poezie https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196603/puvab-poetiky-pruvodce-pravidly-poe-196603.jpg 5 3 2

Eduard Světlík ve svém Půvabu poetiky vsadilna humornou formu popisu básnických prostředků a forem. Ukazuje nejen svou erudici znalce teorie, ale vysvětlované pojmy ilustruje výhradně svou vlastní tvorbou; nezůstává u definic a příkladů, ale dalšími poznámkami se vrací k danému jevu a upozorňuje na jeho funkci v básni.

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
03.05.2022 4 z 5

Ke knize jsem se dostala pozoruhodným řetězcem událostí: dceři jsem zadala za slohové cvičení napsat kousek hrdinského eposu, předčítala jsem jí z překladů starověké literatury, ukázala jsem jí metrické stopy, ona pak přišla s pozorováním, že daktyly jsou jako valčík, já jsem si zkusila vyhledat něco víc o metru a rytmu a našla jsem kromě skvělého webu www.rymy.cz také WuWejův zápisník a na něm recenzi na Světlíkovu Poetiku. Jako milovnice slovního humoru jsem si takové dílko rozhodně nemohla nepřečíst!

Odolám-li nutkání citovat autorovy vtipné veršíky, není mnoho co dodat k Stiliconovu komentáři. Snad tohle: protože nad většinou vědění přemýšlím i z hlediska výuky, rezonovala ve mně právě ta hluboce smysluplná směs názornosti a kreativity. Když už mám učit děti literární teorii, tak nejlépe na jejich vlastní tvorbě, pro potěšení z činnosti.

Stilico
07.03.2014 5 z 5

Originální, vtipné, názorné, zkrátka dokonalé seznámení s poezií, při kterém si člověk nejen osvětlí mnohé pojmy, ale často se i zasměje.


Kniha Půvab poetiky: průvodce pravidly poezie je v

Přečtených4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x