Putování skřítka Všudybýlka

Putování skřítka Všudybýlka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404852/bmid_putovani-skritka-vsudybylka-osb-404852.jpg 5 6 3

V jednom čistém lese se nachází chaloupka a v ní žije podivný skřítek Všudybýlek. Je od narození příliš zvědavý, a tak se rozhodne vydat do světa. Při svém vandrování zažije spoustu dobrodružství i legračních příhod. Spolu s ním se naučíme poznávat ptáky podle jejich zpěvu, ale také jiná zvířátka, rostliny a houby. Na svých cestách bude Všudybýlek přespávat napřed v ulitě a později v malém autíčku, které najde v lese. Jenže to mu sebere kluk Honzík ze statku a spícího skřítka Všudybýlka bude chtít prodat do cirkusu. Naštěstí ho zachrání veverka a ukáže mu podivné věci, které v lese poztráceli houbaři. S nalezeným zapalovačem málem podpálí vous skřítka Hojílka. Všudybýlek se nakonec dostane i do města lidí, kde ale zažije spoustu nepříjemných příhod. Rozhodne se proto vrátit nazpět do své rodné chaloupky. Pozná, že je pravda, když se říká, všude dobře, doma nejlépe.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Krigl (Agentura Krigl)
Originální název:

Putování skřítka Všudybýlka , 2019


více info...

Přidat komentář

KatyM.
24.01.2021 5 z 5

Krásný příběh o skřítkovi, který nás vezme na své putování po lese. Kniha moc krásně napsaná, synovi se moc libila. Již třetí kniha od p. Sochy a všechny krásně napsány.

JIVaJaH
14.04.2020 5 z 5

Laskavé moudré čtení. Nadšený byl syn i já. Cítím hodně podobnou lásku k přírodě, jak je tomu u našeho "starého známého" skřítka Medovníčka od jiného autora. Více takových knih!


Osice
27.03.2020 5 z 5

Dceřin objev. Moc se mi do knížky nechtělo, ale Barunka trvala na tom, že si ji chce půjčit… A jsem tomu ráda:-)

Základní příběh je jednoduchý. Skřítek Všudybýlek (původně Brouzdálek) se vydává na různé výpravy a snaží se poznat všechno možné. Při svém putování potkává všemožné zástupce naší fauny i flóry a dozvídá se spoustu zajímavostí. V knize je opravdu hodně informací o zvířátkách, rostlinách a houbách. Oceňuji, že se R. Socha neomezil na notoricky známé informace a že zařadil taktéž pro dětské knížky netypické živočichy (např. pásovka keřová, ruměnice pospolná a housenka přástevníka medvědího). Co se týče hub, tak Všudybýlek získá povědomí mimo jiné o václavkách, kuřátcích a choroších. Posledně zmíněné jsme den předtím, než jsme o nich četli, obdivovali v lese, tak se nám to hezky propojilo:-) Pro mne byla přínosná část o bylinkách. Už vím po jaké bylince šáhnout, až si budu chtít zklidnit nervy:-) Plno věcí bylo novinkou i pro mne, čtení jsme prokládaly sledováním videí a obrázků. Koukaly jsme např. na netýkavku střílející semena a na rozrytou půdu od divokých prasat. Dnes jsme na procházce dokonce viděli i ruměnici pospolnou. Děti si ji nechaly nalézt na ruku. Barča měla sice nejdřív obavy („Nesní mě?“), ale když se rozpomněla, čím se živí, tak už si setkání s ruměnicí jenom užívala:-)

Neopomenut nezůstává ani dopad lidské činnosti na zvířata (včely, raci) a obecně znečišťování přírody. … „Lidé jsou totiž schopni zaneřádit kdeco.“ (s. 50)

Reálné informace jsou namixované s různými skřítky, bludičkami apod. Při čtení jsem si říkala, že je knížka ideální k práci s textem (např. metoda I.N.S.E.R.T).

Jediné, co se mi na knížce nelíbilo, byly ilustrace (J. Quis). Rozostřené pozadí (jako na fotkách) není pro mě to pravé ořechové. A u ptáků bylo hodně složité až nemožné přiřadit popisované opeřence ke správným ptáčkům na obrázku.

Knížka láká k objevování v přírodě (poslouchání datla, sledování motýlů, všímaní si rozdílů, hledání stop po zvířecí činnosti, atd.). Dcera chtěla, abych četla pořád dál a dál:-) Doporučuji všem malým i velkým milovníkům přírody:-)

Kniha Putování skřítka Všudybýlka je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst2x