Putování mysli do Boha

Putování mysli do Boha https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147096/putovani-mysli-do-bo-147096.gif 4 12 5

Nejznámější spis sv. Bonaventury obsahuje vše podstatné, co charakterizuje autora jako filosofa, teologa a mystika. Obsahuje předmluvu C. V. Pospíšila.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Krystal OP
Originální název:

Itinerarium mentis in Deum


více info...

Přidat komentář

kirkous
20.05.2020 4 z 5

Putování mysli do Boha je asi nejlepší Bonaventurova kniha. Je svědectvím jednak intelektuálního zpracování františkánské spirituality, jedna vrcholně středověké filosofie, jež bere vážně Aristotela a zároveň se nehodlá vzdát augustinovského platonismu. Fascinovaně jsem Itinerarium četl a čerpal z něj už za studií, a když vyšel překlad C. V. Pospíšila, jako "rozlobený mladý muž" jsem obratem napsal recenzi, kde jsem panu profesorovi vyčetl neochotu zohlednit filosofické aspekty knihy. Válka mezi námi utichla vlastně až před pár lety a nyní si celkem rozumíme. Recenzi na první vydání vkládám do příslušné složky.

matej.kulistak
22.07.2019 5 z 5

Studie, kterou autor nového překladu dílo doplnil, je skvělý úvod do Bonaventury obecně. Samotný text Putování je ale velice náročný. Způsob uvažování odráží tehdejší kosmologii, symboliku čísel, a vůbec středověké paradigma, dnešnímu člověku téměř nesrozumitelné. Pokud jsem si z knihy něco odnesl, vděčím za to semestru středověké filozofie a každému, kdo by se na ni chystal, vřele doporučuji začít nějakou průpravou, která trochu poodhalí myšlení středověku a alespoň rámcově přiblíží základní pretexty (Augustina, Anselma, Dionýsia Areopagitu...).
Přes to vše z díla i na mě, nevzdělance, probleskovala autorova hloubka coby myslitele a mystika, jakož i jeho genialita literáta. I kdybych z Bonaventury nepochopil nic, předloužil mi sám sebe jako vzor člověka a světce. Ne strojeně, spíš jen tak mimoděk, "nechtě". Právem si zaslouží pět hvězd.


pald
16.04.2019 5 z 5

Dílko, ze kterého čerpal autor Božské komedie a které je stále inspirativní, s výbornou úvodní studií prof. Pospíšila.

lord-artoo
12.10.2014 4 z 5

Zamilovat si Bonaventurovu mystiku může jen člověk, který si libuje v krystalicky čisté logice scholastiky. Nejsem oním člověkem. Ovšem coby rádoby-intelektuál smekám před genialitou mistra. No a ta studie C.V.P. je samozřejmě pecková. Neváhejte se tedy vydat do hlubin věku, v němž lidé považovali neprůstřelný argument za pravou cestu víry.

denpek
15.02.2013 3 z 5

Samotný Bonaventurův spisek bych asi "neskousl". Na knížce mi přišla nejlepší, velmi čtivá a srozumitelná předmluva (delší než samotný text knihy :-)) nynějšího Prof. Ctirada Pospíšila.