Púšťou a pralesom

Púšťou a pralesom https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226256/bmid_pustou-a-pralesom-226256.jpg 4 772 117

Dobrodružný príbeh - plný nečakaných zážitkov a napätia dvoch unesených detí: štrnásťročného Staška a osemročnej Nely - sa odohráva na africkom kontinente na púšti, v krajoch pozdĺž Nílu a v pralese. Po rôznych útrapách sa podarí deťom svojim únoscom ujsť a prežívajú v divočine plnej dravcov a neľudských tvárí neuveriteľné zážitky, v stálom ohrození života. Starší Staško s láskou bdie nad svojou "sestričkou" a vďaka jeho odvahe, dobrému srdcu, duchaprítomnosti aj umu statočne odolávajú všetkým nebezpečenstvám i nepriateľom.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Tranoscius
Originální název:

W pustyni i w puszczy , 1912


více info...

Přidat komentář

uzivatel3865
01.04.2024 5 z 5

Slyšela jsem jako audioknihu ve skvělém provedení pana Jiřího Klema. Celá rodina jsme bez dechu prožívali dětské dobrodružství v Africe 19. století.

Zemlja
08.10.2023 4 z 5

Napínavé čtení pro starší děti. Udrží pozornost i dospělého čtenáře.


Chesterton
14.09.2023 5 z 5

Z dětství mám ty nejlepší vzpomínky, ale pamatovala jsem si spíš až cestu pralesem. Určitě mi bylo víc než devět, když jsem příběh četla.
Z druhého vstupu do stejné řeky mám pocity rozvláčnosti na počátku a putování pouští mě až tolik zásadně nebavilo, ale to bude asi věkem :o)
Netuším, zda dnešní děti mají trpělivost prokousat se úvodem ke kvalitě?

Každopádně dobrodružství je pozadím pro rodící se osobnost Staše, který by měl děcka "oslnit" svou neokázalou odvahou a nezištnou láskou k Nele. Stejně jako tím, že nepodlehl lákavé nutnosti zapřít svou víru pro záchranu života. Nakolik je v dnešní 'tekuté' době lákavý ideál mužnosti ?
Je znát klasické vzdělání, kultivovanost a noblesa autora, protože přesně takhle nevtíravě a v dobrodružném obsahu se ideály předávají nejsnáze. Já naštěstí svého "Staše" na cestu životem potkala, snad se i dnes najde pár kluků, co příběh ocení :o)
5/4

Mindy
13.07.2023 5 z 5

Jedná se o příběh dvou dětí, které byly uneseny Araby polskému a anglickému inženýrovi během stavby Suezského průplavu. Dětem se podaří osvobodit a podnikají strastiplnou cestu - pouští a pralesem - ke svým otcům, během níž zažívají neuvěřitelná dobrodružství.

Rose-Mary
07.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Hrdinové tohoto románu jsou dvě děti, osmiletá anglická holčička Nela Rawlisonová a čtrnáctiletý polský chlapec Staš Tarkowski. Žili v egyptském Port Saidu, jejich otcové pracovali na stavbě Suezkého průplavu.
Jednoho dne se děti ztratily, měly přijet na dohodnuté místo, kam pro ně poslali otcové. Byli podvedeni zrádnými derviši a uneseni do Súdánu, kde se vlády ujal povstalec Mahdí.
Cesta pouští byla pro děti vyčerpávající, zpočátku byli biti od svých únosců, ale jelikož je chtěli vyměnit za jinou zajatkyni Angličanů, zacházeli s nimi dobře.
V Chartúmu vládl hlad a nedostatek. Mahdí se jich chtěl zbavit, poslal je na jiné místo. Děti putovaly celé týdny dál v těch nejhroznějších podmínkách. Nela dostala zimnici a málem zemřela, kdyby Staš nenašel bílého umírajícího muže, který jim dodal léky a všelijaké vybavení. Děti našly způsob, jak posílat zprávy po vlastnoručně udělaných dracích, kterých vypouštěly celé desítky po větru a doufaly, že je někdo najde, přečte si jejich vzkazy a přijde je zachránit.
Po dlouhých útrapách a na konci svých sil, zmořeni žízní, je našli jejich dva známí přátelé, kteří podnikali výzkumnou cestu v okolí hory Kilimandžára. Děti se setkaly se svými otci, příběh skončil dobře.
Kniha se dobře četla, někde je náročnější, rozvleklá, jindy až moc drsná. Myslím, že je vhodná pro děti starší než devět let, jak je uvedeno.

framil
19.01.2023 5 z 5

Opět jedna z milovaných knížek mého dětství. Před časem jsem si ji poslechl jako rozhlasovou hru a rozhodl jsem do ní opět začíst.

CAM
31.12.2022 5 z 5

Knihu jsem četla v dětství a po letech jsem se k ní, díky výzvě, vrátila. Doporučuji...

moni.ka
30.10.2022 5 z 5

Nejlepší kniha mého dětství. Možná to bylo to, co ovlivnilo celý můj celý život tím, že ve mně spolu s dokumenty Jacquese Cousteau probudila touhu po dobrodružství, cestování a objevování cizích exotických krajů, což je mou vášní dodnes.

Ninushka
20.08.2022 5 z 5

Tohle bylo jedno z prvních knižních dobrodružství, které jsem s hrdinou prožívala a moc se mi líbilo. Má tuhle knihu ráda do dnes.

vernem1850
16.06.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih které jsou.

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Odpočinek.

Zdenas5
24.01.2022 4 z 5

I já jsem si ji vybrala kvůli letošní výzvě a byla jsem překvapená,jak rychle jsem se vrátila do dětství, kdy jsem ji četla se zatajeným dechem, a jak jsem ji s podobnými pocity přečetla i po více než padesáti letech. Byla to velmi milá vzpomínka na dětství. Děkuji výzvě.

lucie2371
06.11.2021 5 z 5

Upřímně jsem si tuto knihu vybrala proto abych splnila jedno z témat letošní výzvy. Trochu jsem se toho obávala neboť je to již starší kniha a naposledy jsem jí měla v ruce na ZŠ, kdy jsem jí asi po prvních 30 stranách vzdala.
Ale jsem nakonec ráda že jsem po ní sáhla. Chvíli sice trvalo než se kniha trochu rozjela ale pak už měla krásné ubíhající děj a zamilovala jsem si jí ️
Takže kdo váha, určitě doporučuji přečíst. Jedna z nejlepších knih o dobrodružství.

Pebra
24.08.2021 5 z 5

Četla jsem někdy ve dvanácti a fascinovala mě Stašova statečnost. Nikdy jsem však na takového kluka nenarazila :).

RMarkéta
16.07.2021 5 z 5

Velké dobrodružství dvou dětí a že to opravdu bylo velké dobrodružství, které stálo za to. Příjemně mě překvapilo, že tento autor napsal knihu pro mládež. Do příběhu je velmi snadné se začíst. Líbilo se mi jak Staš přijal roli ochránce malé Nely i to jak si téměř v každé situaci dokázal poradit. Musel taky velmi rychle dospět a udělat rozhodnutí, která nedělají ani dospělí muži, ale nebylo zbytí. Ráda se k této kniize od dětsví vracím a letos jsem to udělala opět a málem dojela tramvají na úplně opačný konec Prahy, jak jsem se tím příběhem nechala unést. Podle ilustrací v knize jsem se učila kreslit.

sikope
20.05.2021 4 z 5

Oddychové a přitom velice poutavé čtení.

MaryjeB
07.05.2021 5 z 5

Trochu jsem se toho bála.

Emberas
01.05.2021 4 z 5

Vzpomínka na dětství. Knihu mi vnutili rodiče, prý byla jejich oblíbená :-)

georginaa
03.04.2021 5 z 5

Tak tuhle knihu jsem si půjčila jako malá od bratra a vím, že mě upoutala tím dobrodružstvím a jinou krajinou, která byla pro nás neskutečná. Nebylo v televizi tolik cestopisů jako dnes, aby člověk věděl jak doopravdy vypadá Afrika ve skutečnosti. Poutavé vyprávění.

Nora759
17.03.2021 5 z 5

Krásná kniha!