Pustina

Pustina https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485331/bmid_pustina-F6v-485331.jpg 4 470 125

Švédský venkov, to nejsou jen nekonečné lesy, jezera s křišťálovou vodou a malebné červené domy na smaragdových pasekách. Daleko od civilizace bují lidská závist a chudoba, dívky nabízejí sex na zapadlých parkovištích a na chátrajících samotách se daří drogám. Liv Björnlundová si svůj osud nevybrala, určila jí ho Pustina, vesnice na samém konci silnice. Dcera ze statku, který poznamenala rodinná tragédie, pracuje na benzinové pumpě, kam ji každý den vozí otřískaným volvem její despotický otec Vidar. Liv si připadá jako v kleci. Až do chvíle, kdy je v opuštěné studni v lesích nalezen Vidar mrtvý. Do smrti hněvivého starého muže se zaplete dvojice dealerů a zlodějíčků, kteří věděli o jeho skrývaném bohatství. Ale všechno může být složitější. Vždyť nešťastníků, jimž vražda nabízí vstupenku do lepšího života, je Pustina plná.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

Ödesmark , 2020


více info...

Přidat komentář

petrpospa
16.12.2023 3 z 5

Chvílemi jsem měl pocit, že jsem na Šumavě a nechám Klevisovou vyprávět další smutný rodinný příběh. Thriller určitě ne, spíš psychologické rodinné drama z prostředí, kde ani lišky už dobrou noc nedávají. Oceňuji jednoduchou, ale dobře zpracovanou dějovou linku a dovedu si představit dovětek - napsáno podle skutečnosti, pouze jména a místo děje byly změněny.

Pavlína2019
21.11.2023 2 z 5

Až tak úplně jsem nezjišťovala, o čem kniha bude.
Takže jsem čekala dost něco jiného a hlavně víc.
Je to smutné, melancholické, ponuré. Ne ale thriller.
Ale zase nijak moc extra mě kniha nenadchla.
Takové smutné ploužení se špinavou vodou.


Kekik
06.09.2023 3 z 5

Temným thrillerem bych knihu nenazvala. Příběh není ani strhující a ani napínavý. Bohužel. Ovšem já to očekávala. Stříbrná cesta, což je první autorčina kniha, na mě působila také tak. Přesto ale čtení Pustiny není špatné. Akorát v žánru thriller je konkurence veliká. I tak si ale ráda přečtu další autorčinu knihu.

lucie1744
05.09.2023 5 z 5

Kniha mi přišla velmi čtivá a nemohla jsem se odtrhnout, zajímavý závěr.

potok
28.08.2023 4 z 5

Syrové, melancholické, ponuré a já nevím co ještě... V prvé řadě ovšem čtivé severské drama.

Danago
25.08.2023 4 z 5

Těžko zařaditelná kniha, sama bych ho nejspíš zařadila jako psychologické rodinné drama . Četla jsem stříbrnou cestu, ale Pustina se mi líbila víc. V každém případě severská drsná atmosféra je úplně stejná. Příběh je stejně syrový, a bolestný. Autorka dokáže tak vystihnout prostředí a emoce, že se čtenář cítí být na místě a soucítí s hlavními postavami.
Určitě jsem ráda, že jsem knihu neminula.

Ivka14
29.06.2023 3 z 5

Jedná se o dobře napsaný a přeložený. Postavy jsou tak dobře vykreslené, že jsem cítila Livino zoufalství a strach. Autorka vystihla pocit temné, chladné zimy. Liam a Liv jsou oba uvězněni a ovládáni panovačnými členy rodiny, toto a láska k jejich dětem jsou zde klíčovým bodem.

danielosbourne
10.06.2023 3 z 5

Rozhodně to není tak dobré jako Stříbrná cesta, ale stále si to drží tu surovou atmosféru severského prostředí. Příběh není špatný, ale nějak mi vůbec nesedly postavy. Na rozdíl od Stříbrné cesty jsem nějak nedokázal s postavami soucítit a spíš mi lezly na nervy...což bude nejspíš ten hlavní důvod, proč hodnotím jako průměr.

Petronela16
11.05.2023 3 z 5

Vypočuté ako audiokniha, nie som si istá, či by sa mi ju podarilo prečítať, nie je to môj štýl, ale vypočuť sa to dalo .Taky ponury pribeh zo zapadakova, ale velmi pekne vykreslený charakter postav a krajina . Páchateľa som odhadla cca v polovici knihy.Ako vravim taký stred.

Evišťátko
15.02.2023 3 z 5

Tahle kniha mě moc nenadchla. Asi jsem měla velké očekávání po přečtení Stříbrné stezky. Navíc mi po dočtení příběhu zůstala nezodpovězena jedna otázka.

Belanna
11.02.2023 3 z 5

Psychologický román z prostředí zapadlé vesnice.
Velkým plusem této knížky je skvěle vykresleno prostředí a krajina, kde se děj odehrává.
Samotný příběh mě až tolik neoslovil, ničím výrazně nepřekvapil, snad jen tím, že zde nebylo místo pro úsměv, jen samá deprese. Vcelku brzo se dalo odhalit, jakým směrem se ubírá děj a jak to celé dopadne.
Rozhodně nelituji času stráveného četbou, ale vracet se ke knížce už nebudu.

Lenoulinka
08.02.2023 4 z 5

Přestože děj byla zvláštní ponurá atmosféra u hlavních postav, kde se řešilo úmrtí Vidara - hlavu rodiny. Rozuzlení jsem čekala úplně jiné a odhalení vraha mě na samém konci překvapilo. Knihu jsem si docela užila a zkusím Stříbrnou cestu.

Mona7741
31.01.2023 3 z 5

Sedí mi styl psaní autorky. Knihy se čtou lehce, jsou poutavé, ponuré, napínavé. Skvěle popsaný ráz krajiny. Dávám 3 hvězdičky, protože v porovnání se mi Stříbrná cesta líbila o chlup více.

evickakyticka
21.01.2023 4 z 5

Moc se mi to líbilo. Pustina je fascinující místo. Navíc pokud musíte žít s despotickým otcem, který Vás nepustí z dohledu. Nakonec dojde k vraždě... Autorce posílám pochvalu, kniha se četla dobře a byla napínavá.

jpatr
12.01.2023 3 z 5

Docela mne kniha mile překvapila. Upřimně jsem nečekal, že mne takhle zaujme. Rozhodně k přečtení doporučuji. Lepší než číst na internetu hloupé názory, že se to u nás ve státě s pojmem rodině přehání a podobně.

evilunicorn
12.12.2022 4 z 5

Jop, tohle se mi líbilo. Mělo to blíž k dramatu než thrilleru, což jsem osobně uvítal.Rodinný vztahy a vztahy v uzavřené komunitě malé vesnice, kde zášť a stará příkoří hnijí a postupně ničí lidský životy.Bavil mě autorčin styl psaní, přirovnání a metafory, který vytvářely ještě tísnivější atmosféru. Celé je to dost depresivní, i díky dobře vykreslené přírodě. Zkrátka, ideální kniha na prosinec.

sgjoli
27.11.2022 3 z 5

Na knihu Pustina, kterou jsem poslouchala v audio verzi, jsem byla docela zvědavá, protože měla dost zajímavou anotaci. Ale nakonec jsem knihu doposlouchala s určitými rozpaky.
Musím pochválit tu atmosféru, která byla dost ponurá a temná, což je prvek, který k thrillerům prostě patří - a tady to bylo zvládnuté dost solidně. Celkově to působí spíše temně, čemuž nahrává i to prostředí, které je odlehlé, zalesněné, špatně prostupné. I ty vztahy mezi postavami byly dost napjaté a pochmurné. V tomhle ohledu se mi kniha líbila dost.
Také bych ráda vyzdvihla interpretaci Jitky Ježkové a Jana Vondráčka, kteří knihu na střídačku namluvili a kteří se hlasově dobře doplňovali. I po zvukové a hudební stránce se to dost povedlo, nemám co vytknout.
A přesto na tom příběhu bylo něco, co mi tak úplně nesedlo, a tím byla ta zápletka, která není úplně nejsilnější. Respektive nápad sám o sobě zajímavý, ale to provedení mi zcela nevyhovovalo. Asi jsem spíš čekala něco svižnějšího a strhujícího, což tady úplně není. Je to spíš zaměřené na postavy a jejich jakýs takýs vnitřní rozbor. To obecně nemusí být nutně špatné, jen bych od thrilleru čekala prostě hutnější děj. Dějově mi to přišlo trochu rozplizlé na všechny strany a v některých místech trochu hluché. Asi možná, když by kniha byla označená jako psychologické drama s thrillerovou zápletkou, byl by ten můj vnitřní rozpor mírnější, protože takovýto popis knize sedí víc, řekla bych. Takhle ale mám pocit, že jsem nedostala úplně to, co jsem měla či chtěla.
Ve výsledku 3-3,5 hvězdy. Nebylo to vysloveně špatné, ale četla/poslouchala jsem prostě už lepší thrillery, no...

janina66
25.11.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila.
Skvělá audiokniha v podání Jitky Ježkové a Jana Vondráčka.
Celá kniha je velmi ponurá a temná. Bezútešné místo odlehlého venkova "pustiny" a despotického otce Vidara a jeho dcery Liv.
Nečekaný vrah, ale jeho motiv se dá snadno pochopit.
Kniha se mi líbila více, než Stříbrná cesta.

monika0356
05.11.2022 3 z 5

Temne a depresivni cteni, docetla jsem, ale asi bych tuto knihu nedoporucila.

marci8
12.09.2022 4 z 5

Kniha pěkně vykresluje atmosféru místa, kde se příběh odehrává a i situaci, v které se hrdinka a vedlejší hrdinové nacházejí a jejich myšlení. Příběh je temnější, i když se nejedná o žádné sériové vraždy. Mohu doporučit.