Puritáni a piráti

Puritáni a piráti https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35583/puritani-a-pirati-35583.jpg 4 12 2

Na historickém pozadí překotného rozvoje anglických kolonií v Novém světě v první polovině 18. století a zejména Bostonu rozvíjí autor příběh plachetnice Merrimac postavené jako dopravní loď trojicí puritánských obchodníků, určené ale od prvopočátku k poněkud méně bohulibým účelům, jako je přeprava zboží, nýbrž k provozování pirátské profese. Takže se nám začíná děj měnit na čistokrevnou pirátskou knihu se všemi atributy dobrodružného románu, sdílíme s posádkou strasti drsného života na moři, zmítáme se s Merrimac v bouřlivých vlnách, nechybí ani krásná intrikánka – herečka Arabella – v roli nečekaného pasažéra. Najednou si ale uvědomíme, že si z nás autor trochu střílí, že svého vynikajícího vypravěčského talentu užil nejen k tomu, aby nás seznámil s životem lidí na moři, ale aby vytvořil dokonalou satiru, ne-li přímo parodii na romány s pirátskou tématikou. Tou dobou vás už ale charakteristiky postav a děj knihy natolik zaujmou, že ji dočtete, aby jste věděli, jak to všechno vlastně dopadlo.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Puriteinen en piraten , 1947


více info...

Přidat komentář

Radous
14.12.2023 3 z 5

Zas jeden kus, co poskytlo nádraží. S holandskými autory zatím zkušenost nemám, tak proč nezačít u (prý) mistra tamní prozaiky. První část knihy (na moři) docela dobře čtivé, zbytek už tak zajímavý nebyl. Pro mě až překvapivě nekrvavé, na moři i na souši. Snad Ještě víc mě zarazila absence pomsty / zlé krve vůči záporákům. Hrdinové byli zásadoví až za hrob. Zároveň určité sekce napovídají, čím se kniha zdejším soudruhům zamlouvala.

mirabl
13.06.2019 2 z 5

Docela zklamání. Prostě pirátsko-nepirátská šaškárna. Hluboký čtenářský zážitek se jaxi nedostavil. Ale na druhou stranu, v hlavě mi přeci jenom něco uvízlo: Sakra, co je to vlastně ta vratiplachta ??


Štítky knihy

lodě 18. století USA (Spojené státy americké) piráti dobrodružství dobrodruhové dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Simon Vestdijk
nizozemská, 1898 - 1971
1977  70%Puritáni a piráti
1940  90%El Greco, malíř absolutna

Kniha Puritáni a piráti je v

Přečtených14x
Knihotéce39x
Chystám se číst7x
dalších seznamech3x