Frank

Frank https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431049/bmid_frank-FAh-431049.jpg 4 49 12

Punisher MAX 2 série

< 3. díl >

Kdo je Frank Castle? Ve Vietnamu to byl netvor. Beze stopy výčitek rozstřílel lidi na kusy. Ale Vietnam skončil a Franka poslali domů. A něco v něm zůstalo chladné a temné. Žena i děti mu připadali cizí, jejich dům byl jako neznámé území. I když byl zase s rodinou, nedokázal nikomu opětovat lásku a jen se snažil udržet na uzdě svoje násilné popudy. Sebral Franku Castlovi Vietnam život? Co se vlastně dělo v té krátké době mezi tím, když se Frank vrátil, a oním osudným dnem v Central Parku, kdy se zrodil Punisher? Teď Frank nemůže z nemocničního pokoje, ve kterém skončil po brutálním střetu s Bullseyem, a je raněný ve více ohledech toho slova. Musí se pustit do dlouhého a bolestivého uzdravování – a nejde jen o jeho zpřelámané tělo, ale i o jeho strašlivě zjizvenou duši. A aby to dokázal, musí se postavit nejtemnějšímu tajemství své minulosti – tajemství, o kterém doufal, že zůstane skryté navždy. Ale ve věznici s maximální ostrahou po něm všichni grázlové jdou – a dostat ho chce obzvlášť jeden. Big Jesus chce Punishera sám pro sebe, i kdyby měl vyvolat vzpouru, aby se k němu dostal. Sebere se Frank dost na to, aby mohl bojovat o život, anebo je jeho válka opravdu u konce? PUNISHER MAX: FRANK napsal Jason Aaron (Wolverine, Skalpy) a nakreslil Steve Dillon (Punisher, Preacher) a obsahuje příběhy č. 12–16.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Thrillery

Vydáno: , BB art
Originální název:

Frank , 2011


více info...

Přidat komentář
BrooksWasHere
BrooksWasHere
05.08.2023 4 z 5

Zaujímavá sonda do Frankovej minulosti, ktorá parádne prehlbuje jeho charakter... Takýto hlbší pohľad na jeho osobnosť mi prišiel naozaj nevyhnutný.

Aj napriek tomu, že sa v tejto časti príbeh veľmi neposunul, tak to ubieha veľmi rýchlo a hlavný dej skoro vôbec nenudí.
Minulosť so súčasnosťou je šikovne prepojená, po celý čas čítania ma zaujímali všetky dejové línie a ani jedna mi neprišla zbytočná...

Avšak nemôžem sa ubrániť dojmu, že na Punisherove pomery mi to príde neobvykle pomalé a urozprávané...

V závere sa však jedná o vydarenú predohru k finálnej časti, ktorá si zaslúži aspoň 80 %.

"Všechno to umírání, to zabíjení... To není nic. To život... Život je peklo."

Norri
Norri
08.06.2022 4 z 5

Frank se vážně povedl. Konečně jsme se dostali k hlubšímu pohledu na Punishera a na okolnosti jeho zrození. Je to parádní jízda. Dokonce i Dillonova kresba se mi zdála snesitelnější, ale možná ji jenom přebil nášlapný scénář. Ukazuje se, že tuto Aaronovu sérii nejde moc dobře hodnotit po jednotlivých dílech, protože dobře to funguje až jako celek.

Bullseye se dostal Frankovi pod kůži a přinutil ho přiznat si, že celý život lže sám sobě. Že jeho válka se zločinem má mnoho starší kořeny, než si namlouval. A tak si Frank leží rozbitý ve vězeňské nemocnici a rekapituluje svůj život před Punisherem, zatímco všichni ostatní trestanci přemýšlí, jak se Punishera zbavit jednou provždy.


Kverulant
Kverulant
09.07.2021 4 z 5

Pojetí Punishera od Jasona Aarona se od Gartha Ennise liší tím, že Ennis je lepší spisovatel a některé díly jeho série Punishera Maxe mě svou literární kvalitou ohromily. Jason Aaron je taky dobrej (a úplně nejlepší je tam, kde si může vytvořit svůj vlastní rybníček, jako se sérií Skalpy, ne když přebírá dlouhou ustálenou ságu), ale část Ennisových fandů může zklamat tím, že své figurky zločinců tady píše jako sociopaty, ve kterých už něco dávno umřelo a to, co v nich zůstalo, je velký násilný mlýnek na maso, který se točí, protože mu nedělá radost nic jiného - a v tomhle díle vlastně Punisher přemýšlí (a zjistí), zda se s vyjímkou motivace od nich od mrtvých kriminálníků moc neliší. Podobně jako u různých verzí Batmanů to beru jako nezávislou sérii a bavím se nad nihilistickým humorem a ultranásilím, tentokrát ale Frankův soupeř je spíš on sám a chybí eso jako Kingpin nebo Bullseye z předchozích dílů.

Hadati
Hadati
20.09.2020 3 z 5

Ve třetím díle této série se prolínají dvě příběhové linie. Ta z vězení mi přišla dost zajímavá, přestože tam nebylo moc vraždění, které jsem očekával. Přeci jen, Punisher zavřený s ostatními vězni? To je jako by dostal ten nejlepší dárek k Vánocům. Druhá linie o Punisherovi, kde se řeší, co se stalo v duši Franka Castla po návratu z války ke své rodině, už mi tak zajímavá nepřišla. Možná bych se na to díval jinak, kdybych příběh Franka Castla už neznal od Gartha Ennise, ale takhle to bylo omílání toho samého trochu jiným způsobem.

Disease
Disease
14.09.2020 5 z 5

Parádní (alternativní) origin, zatím nejlepší díl série. Psychologie holt Aaronovi jde.

FireOfFilth
FireOfFilth
17.05.2020 4 z 5

V další knize o Punisherovi máme Franka zavřeného v base, který vzpomíná na jeho časy, kdy se vrátil z Vietnamu a byl úplně mimo. Dozvíme se jak pracoval na jatkách a dělal pingla ve restauraci.
V přítomnosti sedí na samotce ve věznici a čeká, až ho někdo zabije. Nejvíc mě bavil rozhovor gangsterů u mříží jeho cely, kdy Frank jakože spal.
A jak to celé dopadne asi každý ví. Hodnotím 65%

Druss
Druss
16.04.2020 5 z 5

Frank je v base, prochází krizí středního věku a hodnotí svůj dosavadní život. Má to všechno vůbec nějakej smysl nebo by bylo lepší se vzdát a umřít?
Málo akce, hodně vnitřních polemik.

jarynek
jarynek
15.04.2020 5 z 5

Tak tahle série šlape. Sice je to trochu odbočka z kurzu nastaveného předchozími knihami, ale souběžné vyprávění ve dvou časových liniích s mnoha podobně vyznívajícími obrázky autoři zvládli opravdu dobře. Stejně jako Bullseye jsme potřebovali zjistit Frankovu minulost, abychom ho dokázali lépe poznat a chápat. Člověk poznamenaný válkou, kde pozbyl většinu citů - živná půda pro to, aby se z Franka Castla stal Punisher.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
31.03.2020 5 z 5

"Anthem Of The Lonely - Nine Lashes"

Skvělý komiks. Obě linky.

Frank je ve vězení. Ale než se dostane k ostatním vězňům, musí se dát dohromady. A během toho a potom i ve vězení vzpomíná, co ho dostalo až právě sem.

Což asi ovlivní vaše hodnocení. Zda máte o toto zájem nebo ne. Zda vám to přijde jako zbytečná vata zabírající celý díl nebo si nakouknutí pod pokličku užijete. (Že není vám scénář nedá zadarmo). Ale je pravda, že jsem čekala, že to ve mě vyvolá trochu víc emocí. Tedy, kromě těch posledních pár stran, kde se to hezky shrne. (Komu v ten moment nedojde, že to nebyla vata, neměl by tuhle sérii vůbec číst.)

Škoda. 4,5. Ne 4, ani 5.

Kresba stále stejná. Přeci jen tuto sérii píše a ilustruje stejný člověk.

3DD!3
3DD!3
29.03.2020 5 z 5

Vzpomínky na poslední dny Franka Castla. Aaron utahuje šroub a poznání čekající na konci dodává celému mýtu nový děsivější rozměr. On netrestá je... nikdy netrestal.

Fuckenbrau
Fuckenbrau
24.03.2020 3 z 5

Na to jak je Aaron teď můj oblíbenj scénárista a jak všichni byli z jeho série Max nadšení, tak Za mě pořád trochu zklamáníčko. Možná to je očekáváním, ale prostě megahustý úrovně série Max od Ennise to nedosahuje.
Ať už nápady, tím že to nemá ten Ennisův nadhled a bohužel největší zklamání je v brutalitě a sprostých slovech. Ano, nečtu to kůli tomu, ale Ennis dokázal vymyslet šíleně-absurdně-brutální situace a k tomu bezva kanální hlášky. To vše tu je v míře o hodně menší a příliš navážno. Ano, někdy do toho Aaaron hezky šlape (mafiánský porod za Punisherovy asistence v jednom z minulejch dílů) ale celkově spíš slabej nadprůměr... uvidíme co bude dál.

libor1691
libor1691
09.03.2020 3 z 5

Já nevím jak hodnotit - jsem zmaten. Franka Castla znám jako antihrdinu, ale po přečtení tohoto komixu jsem opravdu ve slepé uličce. Absolutně nechápu jeho motivaci a vlastně se ztrácím i v jeho povaze. Rozhodně mi více seděl v předchozích dílech od Aarona a jsem donucen hodnotit o něco méně než minule. Zájem dokončit sérii však neustal.