Půlnoční fronta

Půlnoční fronta https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452967/bmid_pulnocni-fronta-6NN-452967.jpg 4 13 9

Temné umění série

1. díl

Cade Martin utíká spolu s rodinou na počátku válečného konfliktu v roce 1939 z Evropy zpět do Spojených států, snahu jeho rodičů vyhnout se válce ale ukončí útok na jejich loď – ne torpédy, ale magií. Cadea jakožto jediného přeživšího naverbuje Půlnoční fronta, britský válečný program pro čaroděje, a nabídne mu trénink výměnou za možnost se pomstít nacistům, kteří smrt jeho rodičů zavinili. Magie si ale žádá vysokou cenu: čarodějům poskytují různé schopnosti démoni, které je třeba si pečlivě vybrat a ovládnout, a i tak jde o zrádné služebníky a větší nápor, než dokáže běžná psychika unést. Život čarodějů není nijak zvlášť šťastný, často ani dlouhý, a vede doslova a do písmene do pekla. Cade i ostatní učedníci jeho mistra se navíc kromě hrozeb od svých pekelných patronů musí vypořádat s nepřáteli na frontě i mezi vlastní magickou konkurencí. Nyní ho čeká nejistý život, kdy neví, kdo ho zabije dřív – jeho nepřátelé, jeho spojenci nebo démoni, kteří mu propůjčují svou magii. Během bojů v okupované Evropě až příliš pozdě pochopí, že ho pomsta bude stát mnohem víc než jen jeho duši… a že není nic těžšího než konat dobro, když vaše moc pochází od toho nejryzejšího zla.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

The Midnight Front , 2018


více info...

Přidat komentář

Jjezevec
13.12.2021

Není to špatné čtení. Jen se bojím že je to pro Fantomprint konečná!

FraGyver
03.10.2021 4 z 5

Není to žádný literární skvost, ale pokud Fantom Print vydá další díl, tak si ho koupím. :) 3,5/5


-gandalf-
10.09.2021 1 z 5

Je to jeden velký nesmysl.

Denny456
03.06.2021 3 z 5

Za mě to vůbec nebylo špatný. Celkem hezky vymyšlená situace, dobře fungovala. Ale střed knihy byl dost pomalý a rozvláčný. Je to škoda. Ale do případného druhého dílu, bych šel.

trudoš
10.12.2020 3 z 5

Bylo - nebylo v nacisty okupované Evropě… Nemůžu říct, že by mě ústřední motiv Půlnoční fronty neoslovil, vždyť jak často narazíte ve fantastice na čaroděje, co se samopalem a kouzelnou hůlkou likviduje pomatence s Hakenkreuzem na hrudi? Harry Potter ať pukne závistí!
Ačkoli tematika svádí k bezelstné akční řežbě, David Mack se relativně střízlivě snaží zachovat dobové reálie a zapasovat jednotlivé epizody do skutečného průběhu událostí. Ty největší masakry tak naneštěstí nejsou úplně vymyšlené, přičemž ta trocha fantazie jim paradoxně dodává víc logiky, než jakou ukázala sama realita. Jinak se ale vyprávění nese v typicky dobrodružné rovině, kdy hrdinové s nasazením vlastního života čelí chladnokrevnému nepříteli, jehož jediným cílem je hrůzovláda.
Nešvarem románu je však rozsah, stejně jako nepříliš originální dramatická linka. To, co funguje na pěti stech stranách, by stejným způsobem klapalo i při polovičním obsahu, a jediné o co by čtenář přišel, by byly nadbytečné dějové odbočky.

r0st4
18.11.2020 2 z 5

Popravdě... po přečtení zdejších komentářů mi skoro přijde, že jsem četl jinou knížku. Nebo jsem prostě jen totálně mimo :) Pro mě je ale Půlnoční fronta docela smutným zklamáním. Premisa (plus úžasná obálka) mě donutila po knize sáhnout hned v den uvedení na trh, čehož doteď hořce lituju.

Po stylistické stránce jde (a to si myslím, že jsem dost objektivní) o takový ten Fantomácký slabší průměr. Težko říct, jestli za to může spíš Mackův styl psaní, nebo český překlad, ale kousky, jež se pyšní takovými jednovětnými perličkami jako "Neviděli ho, protože se zneviditelnil." prostě nelze brát přiliš vážně :)

Největší problém mám ale s příběhem jako takovým. Zatímco svět a jeho zákonitosti jsou docela zajímavé (a popravdě jsou to jediné, co mě u knihy udrželo), postavy už nikoliv. Až do konce mi prakticky všichni protagonisti byli dost ukradení, což asi není úplně dobře. Nadšený jsem pak moc nebyl ani z celkem typického přístupu, kdy jsou záporáci oproti kladným hrdinům většinu knihy mnohem schopnější a silnější, aniž by jim to ale k něčemu reálně bylo.

Těšil jsem se, zklamal jsem se, nepokračuju :/

P.S.: Nejvtipnější je ale stejně recenze v Pevnosti, která z Půlnoční fronty dělá pomalu dalšího Tolkiena. Sponzoring je holt sponzoring :D

NemmamSlov
02.11.2020 5 z 5

"Zbytek rangerů Cadeovi potřásl rukou, loučili se s ním, přáli mu štěstí a připomínali mu, že nohy mají zůstat v suchu, hlava u země a zadek v jednom kuse."

Ak si niekto myslí, že je to len o mávaním prútika a vyslovením magickej formy, tak je na veľkom omyle.

Autor dokázal vymyslieť niečo nové a zaujímavé. Mágia funguje, len v tom prípade, keď si podvolíte nejakého démona, v prípade že ste špičkový mág tak anjela. No zahrávať sa so silami pekla má svoje nevýhody. Démoni za požičanie moci tríznia vašu duchovnú stránku.

Ďaľšie veľké pozitívum. Odohráva sa to za čias 2. svetovej vojny. Autor si nemohol vybrať lepšie prostredie, ako ukázať temné stránky tejto mágie.

Hlavný hrdina Cade mi zo začiatku nesadol, ale na konci si získal moje sympatie, ako aj Adair a Anja. Každý mal svoje chyby Anja žiarlila na Cada, Adair šiel neustále za svojim cielom, pričom musel obetovať aj niekoľko miliónov ľudí a Cadeova tvrdohlavosť mi niekedy pílila nervy. Avšak, koniec skvele ukončený a teším sa na ďalší diel. Najviac by ma zaujímal pobyt Cadea v pekle. Hlavne čo sa tam odohrávalo. Dúfam, že sa k tomu David Mack vráti. Aby som nezabudol obálka knihy je bombová.

Lenka.Vílka
28.10.2020 5 z 5

"Hazy Shade of Winter - Gerard Way"

Nebudu lhát. Nejsem moc na čáry máry tak všeobecně. Ale ne vždy to je důvod, proč knihu nedočtu nebo špatně hodnotím. Když mě chytne děj, zkousnu i tohle. A já jsem o to víc mile překvapená :)

Půlnoční fronta mě zaujala:
1) anotací ... především to, odkud pochází ona moc čarodějů. A z toho vycházející možné problémy, že to klidně "kopne zpátky" ... krom toho z bodu dva
2) kdy se to odehrává ... není to moje top doba v rámci reálné historie. Ale v kombinaci s tím nadpřirozeným prvkem a tím "nekopeme náckum pomocí magie pr%@&e", je to potom ok. (Za mě anotace trochu zavádějící, viz úryvek z knihy níže, o čem to je...)

Potom jsem si přečetla ukázku, která mě zaujala zase o stupeň víc. A voalá, kniha je doma :D

A už jenom začátek dostatečně udělal radost. A musím přiznat, že jsem byla stejně zmatená jako hlavní hrdina a četla jsem dál právě proto, abych zjistila, o co jde. Co je na Cadeovi tak speciálního. A proč si někdo přál smrt obyčejnýho kluka. No...protože on zase tak obyčejný není.

Co mě potěšilo, byl fakt, že Cade nebrblal ani si nehrál na chudáka. Když mu ukázali papír, hned se zeptal: "Kde to mám podepsat?". Místo toho, aby se zeptal: "A nemá to pod čarou nějaký háček?". Možná proto, kdy se to odehrává. Můžu se pomstít za smrt rodičů? Dejte to sem! Asi nečekal, co se všechno bude dít, než přijde ono kopání zadků :D

Ale je pravda, že se mi začátek trochu táhl. Bylo tam toho totiž hodně. Vážně hodně. Stylem, že je přísun informací na začátku vážně velký. Takže to chvíli trvalo, ale potom se to rozjelo. Cade byl sympatická postava a neměla jsem s ním žádný problém. Protože kvůli většímu počtu stran je prostor na velké rozepsání. Úplně všeho. Protože...

...bavilo mě, že si autor celý svůj svět evidentně dobře rozvrl a během psaní se toho držel. Dobře a přehledně popsané. Až mi čáry máry tolik nevadilo, protože mě bavilo ono propojení se světem démonů a historií...

Okopírováno z knihy, čili možný SPOILER, ale podle mě ne, spíš to pomůže, pokud nebudete vědět jistě, zda se do knihy pustit nebo ne:

"...Co jste zač?"
"Přísně tajný válečný magický program. Vznikli jsme na žádost Jeho Veličenstva a jsme součástí speciálních operací. Naším úkolem je zastavit Keina a zničit společnost Thule, což je jeho armáda vyznavačů černé magie. Ministr obrany nám nařídil, že máme Hitlerovu válečnou mašinérii zbavit magické podpory, ať to stojí, co to stojí. Dokud nebudou Kein a jeho následovníci mrtví, celá Evropa zůstane v pevném nacistickém sevření. Pokud neuspějeme, šance Spojenců osvobodit Evropu jsou prakticky nulové."

Další potáhnutí, než Adair jako drak vypustil kouř nosem. "Momentálně jsou Sověti východní fronta, Anglie západní fronta a nás pět v zámku, kteří jsme zůstali naživu…, my jsme Půlnoční fronta."

Berte nebo nechte bejt ;)

Moc ráda si přečtu druhý díl. Už vzhledem k tomu, k jakým událostem se dostaneme. A už vůbec by mě neurazilo, kdyby vyšel i prequel o Anje :)

kokrokr
30.09.2020 3 z 5

Dobrodružná fantasy popisující tajný boj hlavního britského čaroděje a jeho žáků proti německým covenům a jejich mistrovi během druhé svět. války. Trochu nudné, jinak průměr.

Štítky knihy

kouzla alternativní historie magie

Autorovy další knížky

David Alan Mack
americká, 1961
2020  72%Půlnoční fronta
2017  82%Bohové noci
2018  93%Ztracené duše
2018  90%Pouzí smrtelníci
2019  73%Nejtěžší chvíle

Kniha Půlnoční fronta je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce51x
Chystám se číst28x
Chci si koupit10x