Půlnoc v zahradě dobra a zla

Půlnoc v zahradě dobra a zla https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20793/bmid_pulnoc-v-zahrade-dobra-a-zla-65e66dce674cb.jpg 4 23 6

Román na základě skutečných událostí o obyvatelích ze Savannah v Georgii, pozoruhodného města, jehož excentrická morálka budí pozornost kolem dokola a jehož špinavé prádlo bezostyšně vlaje všem na očích. Veškerá legrace však nečekaně končí vraždou - a najednou je vše úplně jinak.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Midnight in the Garden of Good and Evil , 1994


více info...

Přidat komentář

Val
02.04.2022 4 z 5

Zvláštní kniha dle skutečných událostí . Kniha plná bizarních postav , u které mi trvalo kapku déle , než jsem ji pochopila . Každopádně Savannah musí být kouzelné město .

1amu
12.09.2020 5 z 5

Film vynikající , kniha podle mne ještě lepší. Její výhodou je rozšíření akčních postav, které ve filmu nebylo možné. Při čtení knihy jsem zjišťoval podrobnosti o místu děje-města, které se jmenuje Savannah.
Leží sice ve státu Georgia (původně Konfederace), ale je kapitolou samou pro sebe. Lze říci: " Buď Georgia - nebo Savannah".
Zjistil jsem si i frekvenci návštěv turistů. Začala strmě růst po uvedení stejnojmenného filmu do kin .
Jen v roce 2019 dosáhl příjem z turistického ruchu neuvěřitelnou částku 2 miliardy $ !
Tolik na úvod.
Děj knihy je jednoduchý : Spisovatel John Kelso přilétá z New Yorku do Savannah, aby napsal do časopisu reportáž o vánočním večírku, který každoročně pořádá zdejší výstřední sběratel umění Jim Williams. Avšak po večírku dojde v domě ke střelbě. Zastřeleným je prostitut Billy Hanson. John Kelso se rozhodne ve městě zůstat a místo novinového článku se rozhodne napsat o těchto událostech knihu.
Je neuvěřitelné, jak si s tím poradil debutující autor John Berendt . Jeho plusem bylo, že zalidnil děj pečlivě vybranými excentrickými postavami, které čtenáře ihned zaujmou.
Nr. 1 u mne je Lady Chablis . Stará se o ruch ve městě a je ozdobou travesty show v baru Pickup . Tvrdí, že není gay a navštěvuje pravidelně lékařku, která "jí" aplikuje hormonální injekce.
Pak Luther Driggers, prý vynálezce, ale postrach města. Údajně chodí s flaškou prudkého jedu a pokud ho město naštve, vylije jed do místní kanalizace.
Joe Odom, úžasný klavírista, právník a podvodník, který vždy z průšvihů nějak vyklouzne.
A pak vládkyně woo-doo, jménem Minerva. Snaží se svými kouzly Jimovi Williamsovi pomáhat.
Od ní jsem zvěděl, že půl hodina před půlnocí, je časem dobra. Po půlnoci nastává 30 minut zla. V té době musíme, samozřejmě s pomocí znalce woo-doo zvládnout vše potřebné.
Již jmenovaný Jim Williams, bohatý starožitník, vlastník nádherného Mercerova domu je polovinou města nenáviděn (proto, že je bohatý a prý nafoukaný), zbytek města ho miluje a každý rok čeká na pozvánku k účasti na "vánočním večírku" v tomto krásném domě, kde se mimo jiné řeší vše zásadní v byznysu účastníků.
Tak jako výtečný film i kniha má potřebný drajv. Čtenář je zasypáván množstvím půvabných i drsných událostí.
Já si přišel bohatě na své. Pouze se divím, že k vydání této knihy se neměly firmy jako Argo, Torst a pár dalších. Známe je, že mají cit a čich na špičkovou kvalitu. Dovedu si ji představit ve své knihovně v kvalitnějším provedení než učinil Cinemax.


Tydvik
05.08.2017 5 z 5

Když se na straně 32 (vydání Cinemax) dočtete, že román Na Větrné hůrce napsala Margaret Mitchell a jeho hlavní hrdinkou je Scarlett O´Hara vězte, že autor za to opravdu nemůže. Je to závada českého vydání. Nedalo mi to a musela jsem si tuto část najít i v originále. Jenom pro jistotu.
Možná bude lepší nepátrat, jak že to na trase kniha - překladatel došlo k záměně mezi Gone with the Wind a Wuthering Heights.
Když však odhlédnete od této vady na kráse, máte před sebou velmi zajímavou knihu. Ačkoliv sám spisovatel ji označuje za nebeletristickou, při čtení na to budete zapomínat. Čte se jako román. A možná si také budete hledat fotografie Mercerova domu nebo Bonaventurova hřbitova jako já. Protože město Savannah je opravdu magické a jeho obyvatelé mají kouzlo, kterému je velmi těžké nepropadnout.

Knišíl
16.12.2015 5 z 5

Divím se, že tato kniha zde není populárnější, ale abych se přiznal, sám jsem se ke knize dostal až po shlédnutí filmu od Clinta Eastwooda, no a jelikož se mi film líbil a půl roku na to jsem na knihu narazil v jednom antikvariátu neváhal jsem a pořídil jsem si ji do své knihovny. Tam ležela asi další půlrok než jsem se do ní pustil. Vůbec nelituji, že jsem film viděl první, nejspíše bych si této knihy vůbec nevšiml a to by byla náramná škoda. Samozřejmě je kniha mnohem obsáhlejší a lepší než film (i když ten ostudu rozhodně nedělá), okouzlující vyprávění. Kdyby se mě někdo zeptal, které místo v USA bych navštívil, kdybych měl tu možnost, tak bych bez zaváhání řekl SAVANNAH.

kapllu
15.10.2014 5 z 5

Skvělá kniha, vtáhne do děje a už vás nepustí.

audrey
23.05.2013 4 z 5

Pro mě lepší kniha než film, charaktery postav, popis prostředí, prostě všechno. Na jeden zátah.